Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podwyższenie ogrodzenia-za krótkie słupki!

Recommended Posts

Borykam się z problemem ogrodzenia,które jest w granicy z sąsiadem (sąsiad ugodowy).Jest betonowe zwykłe i ma wysokość 150cm (3 płyty).

Coś podobnego jak tu

http://spplthumb.blob.core.windows.net/540x405/f9/82/61/ogrodzenia-betonowe-slupki-pod-siatke-tanio-garazowa-lakta-274162602.jpg

Chcę je podwyższyć do 2- 2,2m,albo jakoś zakryć na tą wysokość.Czy jest możliwość przedłużenia słupków betonowych czy po prostu trzeba je wykopać i kupić wyższe? Chodzi o jakiś szybki i najtańszy sposób?

Chcę je podwyższyć do 2- 2,2m,albo jakoś zakryć na tą wysokość.Czy jest możliwość przedłużenia słupków betonowych czy po prostu trzeba je wykopać i kupić wyższe? Chodzi o jakiś szybki i najtańszy sposób?

Trzeba wymienić na wyższe, bezpieczniej! to bezpieczniejsze dla Ciebie i Twoich najbliższych. Tego typu ogrodzenie jest bardzo ciężkie i przy tej wysokości musi mieć mocne podpory

Można tylko trzeba wszystko dobrze przemyśleć.

Cięcie słupków na różnych wysokościach i dostawianie dłuższych. Cięcie słupków nie może być na tej samej wysokości co stojącego w najbliższym sąsiedztwie. Jeśli fundament słupka jest mocny wszystko utrzyma. To trzeba przetestować - słupki można również dodatkowo połączyć ze sobą prętem mocowanym na "kotwę chemiczną"

ogrodzenia-betonowe-slupki-pod-siatke-tanio-garazowa-lakta-274162602.jpg

Nic nie musisz ciąć, ani wymieniać słupów....

Najprostyszym sposobem byłoby kupić ceownik zimnogięty 90x20 mm, ale kłopot jest taki, że takiego będzie bardzo ciężko dostać... Inny sposób to z blachy 2mm lub 1,5 mm wygiąć na prasie taki ceownik...I gdy już w posiadaniu takiego ceownika będziesz, przykręcasz go na śruby,z obu stron, czyli z twojej i sąsiada, do tychże betonowych słupków. Pożniej wkładasz płyty i dla pewności zasypujesz to wszystko suchym betonem...

12-15 zł za słupek betonowy??? Wogóle orientujesz się w cenach???

A druga sprawa wiesz ile waży płyta betonowa i słupek??? Bo cięcie takiego słupka na pół i doklejanie go na kotwę chemiczną, to większej bredni nie słyszałem, bezpieczeństwo na pierwszym miejscu, i nie chciałbym stanąć koło takiego płotu.... Od 9 lat zajmuję się ogrodzeniami, i myślałem, że mniej więcej orientuję się w temacie, ale jednak trafiają się ludzie którzy mnie utwierdzają w przekonaniu, że jednak wszystkiego nie potrafię heh :jawdrop

12-15 zł za słupek betonowy??? Wogóle orientujesz się w cenach???

A druga sprawa wiesz ile waży płyta betonowa i słupek??? Bo cięcie takiego słupka na pół i doklejanie go na kotwę chemiczną, to większej bredni nie słyszałem, bezpieczeństwo na pierwszym miejscu, i nie chciałbym stanąć koło takiego płotu.... Od 9 lat zajmuję się ogrodzeniami, i myślałem, że mniej więcej orientuję się w temacie, ale jednak trafiają się ludzie którzy mnie utwierdzają w przekonaniu, że jednak wszystkiego nie potrafię heh :jawdrop

Tak jakoś.....wystarczy wpisać w allegro i wstawać miejscowość w której się mieszka aby za transport nie płacić za wiele za 2,5m poniżej butelki wódki

a co z tym ceownikiem jest dziwnego?? znajomy od którego biorę wzory i elementy metalowe itp itd w ten sposób klientowi przerobił ogrodzenie betonowe, tyle że zamiast kolejnej płyty, wstawił takie pół metrowe przęsła metalowe... i wcale nie jest to operacja nie wiadomo jak skomplikowana i kosztowna... a skoro niedowiarki nie wierzycie to postaram się zrobić zdjęcie i wstawić...

Borykam się z problemem ogrodzenia,które jest w granicy z sąsiadem (sąsiad ugodowy).Jest betonowe zwykłe i ma wysokość 150cm (3 płyty).

Chcę je podwyższyć do 2- 2,2m,albo jakoś zakryć na tą wysokość.1Czy jest możliwość przedłużenia słupków betonowych 2 czy po prostu trzeba je wykopać i kupić wyższe? 3 Chodzi o jakiś szybki i najtańszy sposób?

1. nie

2. kupienie wyższych i ich wymiana, czyli postawić płot od nowa wyzszy, rozebrac, wstawic nowe wyzsze słupki zamontowac panele.

3. Kupić najtańsze panele z drewna w jakims hiper-super markecie budowlanym i przymocować do istniejącego ogrodzenia

np. takie coś tylko poziomo plot-szczelny-lawa-90-cm-x-180-cm-stelmet,large.jpg