Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vetrex czy AdamS?? = duży bół głowy

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie,

Bardzo proszę bardziej doświadczone osoby (sprzedawców, montażystów, użytkowników) o pomoc w wyborze oferty stolarki otworowej...

Otrzymałem oferty od kilku firm ale ostateczna decyzja jest pomiędzy oknami Vetrex system V82 i HST SLIDE 82 oraz AdamS Ideal 8000 i HST 85 Passiv - Line. Obaj dystrybutorzy są renomowani i świadczą montaż na takim samym bardzo wysokim poziomie, zatem tego nie porównuję, obie wyceny stolarki są bardzo zbliżone (różnica w cenie 6%). Zakupuję również rolety zewnętrzne podtynkowe, które będą montowane w na docieplone styrodurem 6cm nadproże (nadproże było o tyle zwężone). Obie firmy oferują rolety PORTOS z napędami SOMFY ILMO (nie chcę żadnych radiowych itp.).

Generalnie mam dosyć niestandardowe okna:

(szer x wys)

5 balkonów 1020x2380

HST 4200x2400

witryna 2950x1200

witryna 1950x1200

i jeszcze kilka innych - generalnie okna raczej dużych rozmiarów w porównaniu do standardu.

Jeżeli chodzi o analizę parametrów to obie firmy mają praktycznie takie same parametry od Uw po Q100 i inne.

Oczywiście w obu firmach "ciepły" a raczej szczelny montaż z użyciem taśm i ciepłych gdzie nie ma balkonów.

Bardzo proszę o jakieś merytoryczne porównania i podpowiedzi bo wybór nie jest łatwy i już wariuje od analiz a wartość okien to ~40tys. Co myślicie na temat PORTOS IT2000 + SOMFY ILMO??

Z góry wielkie dzięki!!!!!!!!!!

Edytowane przez mrsopel

Wybacz wyrywkowość mojej odpowiedzi,ale strasznie mnie zaciekawił temat "Q100". Uzyskałeś te dane? Możesz je wkleić?(to całkiem poważne pytanie)

Szczerze powiem, że spodziewałem się podobnego pytania od jednego z Was (czyli użytkowników chętnie dzielących się swoją wiedzą na tym zakątku forum) i co najlepsze że to w Twoim poście przeczytałem pierwszy raz o Q100 ponad miesiąc temu po czym oczywiście się mocno do edukowałem w tej materii... (oczywiście dzięki za chęci dzielenia się wiedzą i pomocy dla nas - "ciemnej masy" :p )

Co do odpowiedzi: W Vetrexie na to pytanie sprzedawca odpowiedział "mamy" Q100 (w mojej ocenie nie wiedział do końca o co chodzi bo nie podał parametru, tylko w moim odczuciu miał na myśli że "spełniają" Q100 cokolwiek to znaczy "spełniają", ale wiedział że chodzi o przepuszczalność powietrza/szczelność), parametr sam odszukałem na oknotest.pl w jednym z testów okien Vetrexu dla profilu V82 (wymiarów okna testowego nie pamiętam) i wartość wynosiła w okolicach 0,3 m3/h.

Natomiast w Adamsie sprzedawca był zdziwiony, że wiem co to jest (bez wątpienia również wiedział co to jest) i bez problemu wydrukował sobie z komputera dane dla okna na oferowanym profilu (wymiary mam gdzieś w stercie papierów i mogę odszukać jeżeli dalej byś drążył :rolleyes:) a Q100 wynosiło albo 0,22 albo 0,26 (dokładnie też już nie pamiętam...., bynajmniej zapamiętałem że wartości były bardzo zbliżone dla obu firm tj ~0,3m3/h)

A możesz coś powiedzieć na temat oferty?

W Twoim pytaniu zaskoczyło mnie tylko to, co wyżej wyjaśniliśmy..

z resztą się zgadzam, wg mnie trafnie zinterpretowałeś zachowania sprzedawców i tu punkt raczej dla dystrybutora Adamsa..

Kurczę, faktycznie masz dylemat, bo wygląda że oferta jest mocno zbliżona i ciężko wskazać faworyta..

Co do napędów SOMFY już wielokrotnie pisałem, że uważam, że to najlepsze napędy na razie jakie można uzyskać na naszym rynku. Portos ma wiele lat doświadczenia i generalnie też mam o ich profilach dobre opinie. Inna sprawa, czy to oni będą składać, czy ktoś inny kupuje od nich profile i składa.

Co do w/w ofert skoro są tak podobne to poszukałbym jakiś opinii o montażach i na tej podstawie podjął decyzję.

Kurczę, faktycznie masz dylemat, bo wygląda że oferta jest mocno zbliżona i ciężko wskazać faworyta..

faktycznie masz ciężki wybór wygląda wszytko podobnie (morze weź pod uwagę jak działa serwis jak by wystąpił jakiś problem) choć to jest ciężkie do zweryfikowania. (mogę powiedzieć na przykładzie swoim jako sprzedawca sprzedaje firmę a i w ciągu 3 lat musiałem wezwać serwis 2 razy reakcja maksymalnie do 2 tygodni i byli u klienta) drugiej firmy pod tym względem nie znam

Wybacz wyrywkowość mojej odpowiedzi,ale strasznie mnie zaciekawił temat "Q100". Uzyskałeś te dane? Możesz je wkleić?(to całkiem poważne pytanie)

Fin, a po co wklejać takie informacje? Przecież dla większości konstrukcji obu firm przepuszczalność odniesienia Q100L podajemy w Rankingu Pro Quality. Inna sprawa, że Pan Sopel sprawił mi swoim postem dużą przyjemność, dziękuję panie Soplu:-).

Fin, a po co wklejać takie informacje? Przecież dla większości konstrukcji obu firm przepuszczalność odniesienia Q100L podajemy w Rankingu Pro Quality. Inna sprawa, że Pan Sopel sprawił mi swoim postem dużą przyjemność, dziękuję panie Soplu:-).

Oooo czyli Pan pewnie z ekipy przywołanego serwisu :D Tego się nie spodziewałem ;) To może zechciałbyś wtrącić jakieś uwagi do powyższej dyskusji?

Mam również do Szanownego Grona pytanie odnośnie wieszaków blokujących w roletach zewnętrznych, czy to konieczna opcja, czy zbędny wydatek?? Wiadomo nie są to ogromne koszta ale zawsze... Wiadomo rolety nie mają funkcji antywłamaniowej więc po co mi blokada uniesienia? Czy może ma to jeszcze jakąś funkcję która nie jest mi znana??

A co myślicie o samym profilu? VEKA czy ALUPLAST? V82 i IDEAL8000 faktycznie są takie zbliżone? (środkowa uszczelka w IDEAL8000 wygląda w mojej ocenie lepiej niż w V82, wydaje mi się że w I8000 będzie dłużej dawała szczelność niż ta w V82). No nie wiem co może być jeszcze kryterium w moim wyborze... Chyba tylko cena - po prostu wziąć tańszą ofertę i tyle... Już nie mogę się doczekać aż wybór będzie za mną, bo choroby się nabawię i nadmiar wiedzy mi zaszkodzi...:stirthepot:

[quote=mrsopel;7399331

Mam również do Szanownego Grona pytanie odnośnie wieszaków blokujących w roletach zewnętrznych, czy to konieczna opcja, czy zbędny wydatek?? Wiadomo nie są to ogromne koszta ale zawsze... Wiadomo rolety nie mają funkcji antywłamaniowej więc po co mi blokada uniesienia? Czy może ma to jeszcze jakąś funkcję która nie jest mi znana??

:

co do rolet na pewno musza mieć własnie wieszaki blokujące są one bardziej wytrzymałe niż zwykłe które przeważnie się zrywają przy mrozach.

i na twoim miejscu na pewno bym brał silniki które maja detekcje przeszkód (szczególnie przydatne podczas zimy gdy uszczelka potrafi przymarznąć do parapetu nie pozrywa ci pancerzu )

Koledzy Jaka tam detekcja bo to sugeruje że jakieś skomplikowane dodatki są do silnika a to po prostu silnik ma wyłącznik przeciążeniowy i w momencie kiedy pojawia się opór następuje automatyczne wyłączenie.

Realnie tylko takie powinno się montować Jeśli planujemy jakąkolwiek automatyke.

Witam , pozwolę sobie dołączyć się do potania o okna firm Vetrex czy Adams, ale niestety jak widzę w tym wątku wyżej , nie było konkretnych podpowiedzi odnośnie okien a raczej wszyscy skupili się bardziej na roletach :) . Przymierzam się w tym roku do wymiany okien w swoim domu .Jako , że będę przerabiał dach i potrzebuję tam paru okien więc zdecydowałem , że zmienię i resztę aby były wszystkie jednakowe. Stare okna mam drewniane z firmy Wołomin (rama 78mm), chociaż jeszcze w nie najgorszym stanie ,ale niestety mają jednak już blisko 25 lat, dlatego zdecydowałem się na jakieś dobre plastikowe.Robiłem wyceny w kilku firmach u siebie w mieście. Wymogiem do którego się ograniczyłem w poszukiwaniach było mianowicie ( pomijam cenę chociaż też jest ważna) : profil ramowy musi być około 80mm ( chyba będzie ten seryjny 82mm) ,pakiet 3- szybowy no i ciepła ramka , natomiast współczynnik Uw najlepiej poniżej 0,9 ( oczywiście wiem , że zależy to od wielkości okna). Po przeglądnięciu tych kilku ofert, które otrzymałem ,zauważyłem , że przy pakietach 3 szybowych prawie wszyscy producenci oferują zbliżone parametry Uw, jedyną różniącą jaką się te oferty różnią są ceny, a przy moich 26 oknach jest to cena od 25 tyś/zł z Pagen do 30tyś/zł w OknoPlast Kraków (winergetic), oczywiście ceny wraz z montażem. Czekam jeszcze na ofertę z Adams okna, bo wyczytałem dużo pochlebnych recenzji o ich oknach. Jak na razie z pośród tych kilku firm z których brałem wyceny, najbliżej mi do ofert firm Vetrex i Adams. Myślałem też o oknach z OknoPlast Kraków, ale pomiędzy OknoPlast a Vetrex jest 3 tyś zł różnicy na wycenie, no i ten pakiet szybowy na szybach 3mm ????. Okien Adamsa wprawdzie nie widziałem w rzeczywistości , bo najbliższy przedstawiciel firmy Adams na Podkarpacie jest 70 km od mojego miejsca zamieszkania, natomiast autoryzowanego przedstawiciela Vetrex i Oknoplast mam u siebie w mieście. Czy ktoś może się wypowiedzieć nad porównaniem tych firm Vetrex i Adams, no i ich jakości okien? Wycenę okien w Vetrex robili mi na oknach V82 natomiast Adams ma przysłać wycenę na okna Veka SL82 , który według przedstawiciela w sklepie jest przez niego polecony najbardziej. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie porównania okien Adamsa czyli : Veka SL82 czy PCV Ideal 8000, które lepsze i czym one się różnią? Pozdrawiam i proszę o jakieś sugestie.

Wiem , że montaż jest bardzo ważny , bo prawie na każdym forum dotyczącym stolarki okiennej jest to poruszane. Z tego co wiem od przedstawiciela firmy Vetrex u którego robiłem wycenę i który jest zarazem właścicielem sklepu z oknami , zanim został przedstawicielem firmy Vetrex, przez bardzo długi czas był montażystą okien w tej firmie, więc zapewnia mnie co do profesjonalnego montażu. Natomiast salon z Rzeszowa, który robi mi wycenę okien z Adamsa korzysta przy montażu z firmy zewnętrznej. Niestety nic nie wiem co to za firma , jednakże zapewniają , że też jest profesjonalny montaż.

Jeszcze jedno , co można sądzić o oknach z Pagen, czy można się pokusić o postawienie ich na równi z oknami Vetrex i Adams? czy jest to już inna półka jak się to mówi. Wycenę okien z Pagen, robili mi na BLU 82MD ArtLine, gdzie parametrysą prawie zbliżone do tamtych z tym że profil 82mm to jest chyba Salamander a nie Brugman, ale nie wiem jak z jakością.W porównaniu z Vetrex cena okien z Pagen jest niższa o około 2500zł ( całość 25000 zł Vetrex prawie 27500 zł)