Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt domu z wymogiem instalacji po 2017?

MarcinPP

Recommended Posts

Witam

Zamówiliśmy projekt domu jednorodzinnego u lokalnego architekta, po przedstawieniu wstępnych założeń i wytycznych uzgodniliśmy cenę. Dodam, że działo się to jeszcze w 2016.

W trakcie poprawek wstępnego projektu, architekt nam oświadczył, że w 2107 weszły nowe przepisy, które wymuszają aby projekt domów, miał też uwzględnione tam plany różnych instalacji tj. sanitarnej, elektrycznej, kanalizacyjnej itp. Powiedział nam coś w stylu, że kiedyś to już było wymagane ale to znieśli a teraz w 2017 znowu jest. Oczywiście te dodatkowe rzecz wiążą się z dodatkową opłatą :/

Powiem szczerze, że szukałem odniesień do tej z miany w internecie ale nie udało mi się nic konkretnego znaleźć. Czy ktoś kompetentny wie jak to naprawdę jest ?

Witam

Zamówiliśmy projekt domu jednorodzinnego u lokalnego architekta, po przedstawieniu wstępnych założeń i wytycznych uzgodniliśmy cenę. Dodam, że działo się to jeszcze w 2016.

W trakcie poprawek wstępnego projektu, architekt nam oświadczył, że w 2107 weszły nowe przepisy, które wymuszają aby projekt domów, miał też uwzględnione tam plany różnych instalacji tj. sanitarnej, elektrycznej, kanalizacyjnej itp. Powiedział nam coś w stylu, że kiedyś to już było wymagane ale to znieśli a teraz w 2017 znowu jest. Oczywiście te dodatkowe rzecz wiążą się z dodatkową opłatą :/

Powiem szczerze, że szukałem odniesień do tej z miany w internecie ale nie udało mi się nic konkretnego znaleźć. Czy ktoś kompetentny wie jak to naprawdę jest ?

What? Przecież projekty instalacji w 2016 były wymagane... ;) Pogadał z projektantami branżowymi, policzyli mu więcej niż się spodziewał i teraz próbuje to przesunąć na Ciebie. Tylko nie rozumiem czemu robi to w taki sposób mijając się z prawdą...

What? Przecież projekty instalacji w 2016 były wymagane... ;) Pogadał z projektantami branżowymi, policzyli mu więcej niż się spodziewał i teraz próbuje to przesunąć na Ciebie. Tylko nie rozumiem czemu robi to w taki sposób mijając się z prawdą...

Mam na ten temat swoją teorię. Mianowicie pokazaliśmy mu najpierw wydruki ze strony z podobnym domem jaki chcemy aczkolwiek z wieloma przeróbkami w tym z piwnicą. Ustaliliśmy cenę i wszystko OK. Później daliśmy mu linka do tej strony na której się wzorowaliśmy. Faktem jest, że ustaliliśmy cenę z architektem niższą aniżeli ceny projektu domu na którym się opieraliśmy były na stronach. Sądzę, że próbuje po prostu wyciągnąć dodatkową kasę (po zapoznaniu się z cenami jakie były na stronach) od nas - osób które defacto nie mają wielkiego pojęcia o tego tupu rzeczach.

Czy ktoś jeszcze może potwierdzić, że te projekty instalacji były wymagane już w 2106? A w 2017 nie było w tym kontekście zmian ?

Edytowane przez MarcinPP

Nie były wymagane przy budowie "na zgłoszenie". Budowa na "pozwolenie na budowę" wymagała i wymaga projektów instalacji. Na zgłoszenie, zdaje się dalej ich nie trzeba. Może architekt zbyt późno stwierdził, że "na zgłoszenie" się nie da, bo np, tak jak u mnie było jest oczyszczalnia a działka nie za duża i oddziałuje na działki sąsiednie. Edytowane przez ppar

Branżysci byli wymagani już wcześniej.

Składaliśmy wniosek o PNB w połowie grudnia ubiegłego roku.

Milczeniem pominąć można jakość tych "projektów branżowych" (chcieliśmy podłogówkę mamy kaloryfery z tym jeden z nich w szafce kuchennej pod zlewem) :D

Ma być papier z pieczątką, nikt nie wnika w resztę :(

Witam

pamiętam, że na Forum była ożywiona dyskusja w 2016r. , czy projekty instalacji wchodzą w zakres, czy też nie. Niektórzy twierdzili że skoro instalacje ( poza gazową ) są na zgłoszenie, to nie potrzeba projektów instalacji w Projekcie Budowlanym budynku. Ja twierdziłem dokładnie coś innego ! powołując się wprost na : Rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20120000462

które definiuje ( i definiowało w 2016r. ) co powinien zawierać Projekt Budowlany, a co nie.

od stycznia 2017r. zmieniła się ( mająca wpływ między innymi na instalacje budynku ) maksymalna wartość wskaźnika EP " określającego roczne obliczeniowe zapotrzebowanie budynku na nieodnawialną energię pierwotną do ogrzewania, wentylacji, chłodzenia, przygotowania ciepłej wody użytkowej oraz oświetlenia "

i która wynosi obecnie nie więcej niż 95kWh/(m2 · rok)] ( informacja o tej zmianie była podana w Warunkach Technicznych już wcześniej ), co w zasadzie mówi wprost, że bez projektów instalacji wchodzących w skład Projektu Budowlanego, trudno wykonać np. projektowaną charakterystykę energetyczną budynku, która jest częścią projektu budowlanego.

pamiętam, że na Forum była ożywiona dyskusja w 2016r. , czy projekty instalacji wchodzą w zakres, czy też nie. Niektórzy twierdzili że skoro instalacje ( poza gazową ) są na zgłoszenie, to nie potrzeba projektów instalacji w Projekcie Budowlanym budynku. Ja twierdziłem dokładnie coś innego ! powołując się wprost na : Rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20120000462

które definiuje ( i definiowało w 2016r. ) co powinien zawierać Projekt Budowlany, a co nie.

...

Pozwolę się z tobą nie zgodzić. W 2016 złożyłem zgłoszenie budowy z projektem bez instalacji. Dostałem pismo z UM o konieczności zrobienia kilku poprawek ale nie było wśród nich wymogu projektów instalacji. Jak już poprawki złożyłem pytałem czy wszystko już jest i dostałem odpowiedź, że tak. Ostatecznie dostałem odmowę ale powodem była zbyt mała odległość oczyszczalni od granic. Nie dało sie jej przenieść więc musiałem ponownie złożyć wniosek ale tym razem pozwolenie na budowę ze względu na oddziaływanie na sąsiednie działki (oczyszczalnia). Tym razem musiałem dołączyć projekty instalacji. Edytowane przez ppar

- miałem na myśli projekt budowlany "idący" trybem Pozwolenia na Budowę.

- tryb zgłoszeniowy jest możliwy ( zgodnie z Prawem Budowlanym ) o ile obszar oddziaływania obiektu mieści się w całości na działce lub działkach, na którym został zaprojektowany ( wraz z towarzyszącymi instalacjami zewnętrznymi )

PB powiada:

Art.30

4b. Do zgłoszenia budowy, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1a, 2b i 19a należy dołączyć dokumenty,

o których mowa w art. 33 ust. 2 pkt 1–4. Przepis art. 35 ust. 1 stosuje się odpowiednio.

Przywołany Art.33

2. Do wniosku o pozwolenie na budowę należy dołączyć:

1) cztery egzemplarze projektu budowlanego wraz z opiniami, uzgodnieniami, pozwoleniami i innymi dokumentami wymaganymi przepisami szczególnymi .......

Oraz przywołany Art.35.1.

3) kompletność projektu budowlanego i posiadanie wymaganych opinii, uzgodnień, pozwoleń i sprawdzeń ......................

A projekt budowlany musi zawierać:

Rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego:

§11.

8) rozwiązania zasadniczych elementów wyposażenia budowlano-instalacyjnego, zapewniające

użytkowanie obiektu budowlanego zgodnie z przeznaczeniem, w szczególności instalacji i urządzeń

budowlanych: wodociągowych i kanalizacyjnych, ogrzewczych, wentylacji grawitacyjnej,

grawitacyjnej wspomaganej i mechanicznej, chłodniczych, klimatyzacji, gazowych, elektrycznych,

telekomunikacyjnych, piorunochronnych, a także sposób powiązania instalacji obiektu budowlanego

z sieciami zewnętrznymi wraz z punktami pomiarowymi, założenia przyjęte do obliczeń instalacji

oraz podstawowe wyniki tych obliczeń, z uzasadnieniem doboru, rodzaju i wielkości urządzeń, przy

czym należy przedstawić:

a) dla instalacji ogrzewczych, wentylacyjnych, klimatyzacyjnych lub chłodniczych - założone

parametry klimatu wewnętrznego z powołaniem przepisów techniczno-budowlanych oraz

przepisów dotyczących racjonalizacji użytkowania energii,

b) dobór i zwymiarowanie parametrów technicznych podstawowych urządzeń ogrzewczych,

wentylacyjnych, klimatyzacyjnych i chłodniczych oraz określenie wartości mocy cieplnej i

chłodniczej oraz mocy elektrycznej związanej z tymi urządzeniami;

§12.

1. Część rysunkowa, o której mowa w § 11 ust. 1, sporządzona z uwzględnieniem § 7, powinna

przedstawiać:

5) zasadnicze elementy wyposażenia technicznego, ogólnobudowlanego, umożliwiającego

użytkowanie obiektu budowlanego zgodnie z jego przeznaczeniem, w tym:

a) instalacje: wodociągowe, kanalizacyjne, ogrzewcze, wentylacyjne, chłodnicze,

klimatyzacyjne i gazowe,

b) instalacje i urządzenia budowlane: elektryczne i telekomunikacyjne oraz instalację

piorunochronną,

PB powiada:

A projekt budowlany musi zawierać:

Rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego:

Nie zamieściłem w projekcie instalacji telekomunikacyjnej jak i odgromowej. Czy to znaczy, że mój projekt zostanie odrzucony albo zażądają poprawek? Co do reszty, być może jest to kwestia interpretacji przepisów, być może jakichś wytycznych. Przy zgłoszeniu projekty instalacji nie są wymagane. Wiem, bo takiego zgłoszenia dokonałem. Edytowane przez ppar