Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ekologiczne spalanie odpadów w domowym kotle dolnego spalania.

Gość mtdeusz

Recommended Posts

Gość mtdeusz

Chodzi o suchą biomasę najpier się troche popali a dalej tli i musi być drewno przed palnikiem aby się gazy spalały.

Jedna to taka uparta że się wogule nie pali a jest sucha jak pieprz.

• Odpowiedzi 529
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość mtdeusz

Coś sie zepsuło i nie można zdjęcia wstawić.

Nie palę teraz bo ciepło.

Nie palę skrzypem.Wiem on ma dużo SiO2.

Jak w zimie chciałem palić drobnym siano słomem suchym jak pieprz leży 6lat w stodole to po wzuceniu na biały żar węglowy drewna przed palnik a następnie po wrzuceniu powyższej biomasy,biomasa się wytliła i zostały tylko takie tlące się farflyce które się ostatecznie wytliły i stopiły w kruchy żużel.

Rozumiem.

TAKIE paliwo potrzebuje naprawdę sporo powietrza. Ciągu wściekłego lub nadmuchu.

Pali się tym trudno.

Nie każdy kociołek sobie z tym radzi.

Zwykle jest tak drobne, ze migiem zakleja ruszt i odcina powietrze.

Wrzucone na stos drewna stanowiącego coś w rodzaju "kratownicy" nad rusztem pali się dobrze.

Pomyśl jak tam wtłoczyć dodatkowe powietrze.

Dla TEGO paliwa zrób nadmuch...

Adam M.

Mtadeusz, im bardziej rozdrobniony opał, tym trudniej powietrzu się przez niego przecisnąć. Adam radził zwiększenie ciągu, można też to załatwić konstrukcyjnie. Musiał byś tak przerobić palenisko, żeby pod rusztem 1-2 cm umieścić szamotową półkę i powietrze wpuszczać między półkę a ruszt. Półka powinna dochodzić do połowy, albo 2/3 rusztu. Wtedy spalanie było by między rusztem a szamotem, ruszt podtrzymywał by opał nie dopuszczając do zablokowania powietrza. Wtedy możesz palić pelletem, wiórami, zrębkami, itp.

Gość mtdeusz

To jest GS.

A ja mam DS.

Jak w DS nie chce się aby się paliło wszystko na raz to się pali,węgiel,drewno.

A jak się chce żeby się paliło wszystko na raz to się nie pali.

Gość mtdeusz

Jaka jest zasada działania tego pieca?

Od dołu podgrzewają się trociny,piasek na wierzchu nie dopuszcza do ucieczkia gazów.Gazy palą się w dziurze w środku,trociny spalają się od środka na zewnątrz tak.

Tak, oprócz tego, że piasku się nie sypie.

Na początku pali się jako tako. później dziura się powiększa, zaczyna dymić.

Najgorzej , gdy dochodzi do zawalenia się trocin, otwór wlotowy zostaje zatkany i całość dymi zamiast się palić.

Potem na drugi dzień trzeba wywalić tlące się resztki na podwórze. Takie uroki. Raczej bez sensu.

Wiem, bo sam kiedyś próbowałem, potem latami miałem sąsiada kopcącego trociniakiem

Gość mtdeusz

I gówno z tegi będzie.

Aby był dobry kompost trzeba go robić na gorące co jest trudne w naszej strefie klimatycznej.

A wywalić na kupe i czekać to raz,że wolno dwa zostają duże kawałki nieprzerobionego materiału.

Gość mtdeusz

Ale ta próchnica to gorsza od gówna po tylko wysza ziemie i trzeba lać hektolitry wody.

Taka próchnic robiona na zimno to tylko wyszusza ziemie,może leżeć i 5 lat a i tak zostaną nie rozłożone resztki.

Kompost na gorącą może być.

Ale mnie interesuje jak to spalić.

A powietrze przez zasyp to nie bo powoduje że w palniku znika płomień i kopci się.

Za mało powietrza od dołu?

Adam M

Mówisz tu cytac,,Bo to prawie sama woda jest.

Wodą zwykle ognie się gasi...,,to dlaczego molre tuje palą się tak,że aż drzwi chodzą.

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...