Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ekologiczne spalanie odpadów w domowym kotle dolnego spalania.

Gość mtdeusz

Recommended Posts

Gość Konto usunięte_1*
"Sam juz nie wiem w koncu czy tu sa zwolennicy zeby było mniej dymu czy odwrotnie dymimy i spalamy smieci bo to wszystko jedno czy palimy wegiel czy smieci to te same spaliny wylatuja do atmosfery "

Są zwolennicy.

Ta straż miejska świetnie nadaje się do roznoszenia ulotek o poprawnym spalaniu.

Gmina może zorganizować też pokaz - demonstrację, odczyty.

Ulgi w podatkach proporcjonalne do wysiłku mieszkańca.

Był na szkoleniu - 1%

Kocioł zmienił i udokumentował - 10%

A jakby tak ułatwienie w zakupie...

Np, bez VATu...

kilka fajnych filmików na stronie gminy można powiesić dla ciekawych.

A nie - z butami do chałupy i pałą po łbie!

Adam M.

Adamie są takie gminy jak moja która na pytanie o jakieś formy dofinansowania robi gały o co ja właściwie pytam bo za bardzo nie wiedzą :no:

a te programy ogólnopolskie te poprzednie ,kawka i temu podobne to kpina była , wszystko tam było ustawione pod firmy,wykonawców a nie odbiorcy , mnie samodzielne wykonanie docieplenia domu wyszło 35% tego co dostałbym z dofinansowania i ja miałem to płacić , taki dom jak mój to około 45-50 tys by skasowali dostałbym jakieś ochłapy a sam to zrobiłem za niespełna 15tys

wspomniało mi się jeszcze a było to ze 3 lata temu jak byłem u brata w Rudzie Śląskiej to wlazła mu straż miejska i pierdolą mu tam o czymś a on prosto z mostu wypierdalać za bramę bo psa spuszczę no i poszli w diabli z podkulonymi uszami

Edytowane przez Konto usunięte_1*

• Odpowiedzi 529
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

"wlazła mu straż miejska i pierdolą mu tam o czymś a on prosto z mostu wypierdalać za bramę bo psa spuszczę no i poszli w diabli z podkulonymi uszami "

I TAK TRZYMAĆ!

Są granice tego co "władza" może.

Inna sprawa, ze "władza" ma te granice w ...

Wtedy zostaje przyjacielska pomoc psa lub czarnoprochowiec.

Kałach byłby lepszy, ale...

Adam M.

Cała ta akcja z dymem smogiem moze miec uboczny nieprzewidywalny skutek ,jak podłapia to łebole głupole czy kibole utworza grupy antysmogowe i zaczna pietnowac domy dymiace bo taki zacznie sie nowy trend ze ten co dymi to truje i zabija wiec mozna go ukamieniowac .Ciekawe co zrobisz jak wpadnie ci taka grupa łeboli bo dymisz i trujesz wiec trzeba ci bejsbolem przyłozyc nie pomoze ci pies ani inne podreczne pomoce.:no: Obrzuca ci dom jajkami albo farba czy iinym swinstwem zreszta lepiej nie podsuwać pomysłow.:p

Cała ta akcja z dymem smogiem moze miec uboczny nieprzewidywalny skutek ,jak podłapia to łebole głupole czy kibole utworza grupy antysmogowe i zaczna pietnowac domy dymiace bo taki zacznie sie nowy trend ze ten co dymi to truje i zabija wiec mozna go ukamieniowac .Ciekawe co zrobisz jak wpadnie ci taka grupa łeboli bo dymisz i trujesz wiec trzeba ci bejsbolem przyłozyc nie pomoze ci pies ani inne podreczne pomoce.:no: Obrzuca ci dom jajkami albo farba czy iinym swinstwem zreszta lepiej nie podsuwać pomysłow.:p

Ale przykład dałeś. O matko :(

ps. Bo kibole jak idą na mecz to fiołki rzucają na murawe

Proszę ja Was...

Po pierwsze...

Jeśli z komina leci ciemny dym - to NA PEWNO jest oznaką, że leci z komina szkodliwa chemia. Bez dwu zdań.

Po drugie...

Jeśli dym z komina jest niewidzialny - to jeszcze NIE ZNACZY WCALE, że z komina nie leci szkodliwa chemia (poza przypadkiem, kiedy się nie pali wcale, oczywiście), bo jest wiele szkodliwych związków chemicznych bezbarwnych.

Ot i tyle...

Proszę ja Was...

Po pierwsze...

Jeśli z komina leci ciemny dym - to NA PEWNO jest oznaką, że leci z komina szkodliwa chemia. Bez dwu zdań.

Po drugie...

Jeśli dym z komina jest niewidzialny - to jeszcze NIE ZNACZY WCALE, że z komina nie leci szkodliwa chemia (poza przypadkiem, kiedy się nie pali wcale, oczywiście), bo jest wiele szkodliwych związków chemicznych bezbarwnych.

Ot i tyle...

No chyba, że Adam Brownem pali i parę wodną skrapla u siebie.

:lol2:

Ciekawy artykuł...

"ELIMINACJA NISKIEJ EMISJI Z KOTŁOWNI PRZYDOMOWYCH I GMINNYCH W WOJEWÓDZTWIE ŚLĄSKIM"

Należy zwrócić także uwagę na aspekt ekonomiczny nieokreślenia standardów emisyjnych dla nowych źródeł spalania małej mocy oraz minimalnych wymagań jakościowych dla paliw stałych. Brak ww. regulacji powoduje, że wciąż najbardziej opłacalne jest ogrzewanie domów z zastosowaniem najtańszych i najbardziej obciążających środowisko paliw, spalanych w przestarzałych, niskosprawnych (ale wciąż legalnie dostępnych na rynku) kotłów. Np.: na każdą jednostkę energii cieplnej (1 GJ) w zasilanym ręcznie przestarzałym kotle węglowym przypada 480 g wyemitowanego pyłu. W przypadku nowoczesnego, automatycznego kotła węglowego wskaźnik ten wynosi 15,79 g. Jednak 1 Mg mułu węglowego, którym może być zasilany kocioł starego typu kosztuje ok. 250 zł, natomiast cena 1 Mg tzw. ekogroszku, którym zasilane są kotły automatyczne, wynosi ok. 690-770 zł. Koszty eksploatacji innych ekologicznych kotłów (elektrycznych, gazowych, olejowych) są równie wysokie. W tej sytuacji stosowanie niskiej jakości paliw i przestarzałych technologicznie instalacji jest nie tylko opłacalne, ale także nie narusza obowiązujących przepisów

https://www.nik.gov.pl/plik/id,12616,v,artykul_13772.pdf

Edytowane przez Alessandro

"1 Mg mułu węglowego, którym może być zasilany kocioł starego typu kosztuje ok. 250 zł, natomiast cena 1 Mg tzw. ekogroszku, którym zasilane są kotły automatyczne, wynosi ok. 690-770 zł. Koszty eksploatacji innych ekologicznych kotłów (elektrycznych, gazowych, olejowych) są równie wysokie. W tej sytuacji stosowanie niskiej jakości paliw i przestarzałych technologicznie instalacji jest nie tylko opłacalne, ale także nie narusza obowiązujących przepisów"

Nie narusza, nie naruszało i naruszać nie będzie.

Żaden samorząd nie zrobi ludziom skoku na ich kasę, bo...

:lol:

Adam M.

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...