Klaudia91 27.01.2017 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 (edytowane) Hej, Jestem mieszkanką 3 piętra w bloku z wielkiej płyty. Nad moim mieszkaniem znajduje się strych, który jest do użytku wszystkich mieszkańców klatki schodowej (trzymamy tam najczęściej nieużywane meble, itp.), taka swoista graciarnia. Mieszkam tutaj już 12 lat i nigdy wcześniej nie było problemu. Jakieś 2-3 tygodnie temu zauważyłam na ścianie od komina wentylacyjnego (ściana między przedpokojem a kuchnią) bardzo duże zawilgocenie. Ponadto ściana była bardzo zimna, co powodowało spadek temperatury w przedpokoju do ok. 16 stopni Celsjusza (temperatura w innych pomieszczeniach 22-24 stopnie). Napisałam więc w tej sprawie podanie do Spółdzielni Mieszkaniowej, jeszcze tego samego dnia dwóch jej pracowników przyszło, zrobiło oględziny i stwierdziło, że dzieje się tak dlatego, że okna nie są zaopatrzone w nawiewniki. No cóż, przez 12 lat też ich nie było, a mieszkanie jest przewietrzane, w dodatku przy wykonywaniu prac w kuchni okno jest rozszczelniane. SM zarzuciło mi również że sama (!!!) przerobiłam sobie pion wentylacyjny, bo kratka wentylacyjna znajduje się w suficie a nie w ścianie pionowej i że tak być nie powinno. W łazience jest dokładnie tak samo. Nie wiem, być może pod koniec lat 80 była norma, która na to zezwalała, ale wychodzi na to, że mam w ogóle odrębny pion wentylacyjny (zrobiony z okrągłych kształtek), więc na chłopski rozum - zawilgocenie ściany od pionu wentylacyjnego, do którego bezpośrednio nie jest podłączone moje mieszkanie, to nie moja wina (?). Powiedzcie mi z własnego doświadczenia, czy to może być wynikiem braku izolacji pionowej komina na strychu? Izolacja pozioma jest wykonana, natomiast komin ma tylko cegły i nic więcej. Ten osobny dla mojego mieszkania pion, jest jakby "doklejony" do pionu głównego i wyprowadzony przez dach. Dach na poddaszu w ogóle nie jest ocieplony, są prześwity przez które widać "niebo" zaś jedna z sąsiadek twierdzi, że jak pada duży śnieg, to na strychu leżą zaspy.... Nie uważam też, że w moim mieszkaniu jest wilgoć, bo zdaje się wychodziłaby ona też na innych ścianach albo ściany byłyby mokre. Proszę o rady. Edytowane 27 Stycznia 2017 przez Klaudia91 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 27.01.2017 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Czy z kanałów wentylacyjnych leci zimne powietrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaudia91 31.01.2017 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Nie leci, ale gdy otwieram okno np. w kuchni a do kratki wentylacyjnej w suficie przykładam kartkę ksero, to opada ona na podłogę. Tak jakby nie było ciągu... Czasem jest, ale rzadko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts