Tomek_ka 27.01.2017 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Cześć, Koledzy zawodowcy, spójrzcie krytycznie na schemat ideowy instalacji 1. Czy jest sens, aby zostawić zawór mieszający? 2. Czy mają sens 2 pompy? Może zamiast mieszacza dać 1 pompę? Teraz jedna pompa drugiej "podbiera" wodę grzewczą. Temperatura pieca sterowana przez sterownik, tak więc co to ma niby mieszać? Nie ma grzejników panelowych, tylko podłogówka. Instalacja już zrobiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.01.2017 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Jak podłogówka zrobiona z głową to wystarczy pompą która jest w kotle...Jaki kocioł...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_ka 27.01.2017 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Kocioł Dietrich MCR3 Aktualnie przy 0 stopnie na zewnątrz temp. wymagana przez sterownik to ok. 30-33 stopnie To jak, wyrzucić ten zawór? Hydraulik jak z nim rozmawiałem mało rozgarnięty się wydawał (deweloperka) Aha, przy dwóch działających pompach mam przepływ na rotametrach około 1l/min (przy pełnym otwarciu prepływów na wszystkich pętlach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 27.01.2017 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Wszystko wyciąć. Zostawić tylko kocioł i rozdzielacze. To ma działać bez zbędnych pomp i mieszaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_ka 27.01.2017 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Gersik - jak mam wyłączone pompy obiegowe, to w chałupie zimno/zerowe przepływy na rot/ - albo ta wbudowana pompa nie działa, albo za duże opory na wężownicach (użytecznej 120m2, parter + piętro) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajtaler428 27.01.2017 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Jak pompa w kotle nie daje rady to będziesz musiał dołożyć sprzęgło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 27.01.2017 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 (edytowane) Zajrzyj w dokumentację i zalecenia producenta zaworu mieszającego. Może ten akurat zawór potrzebuje pompy za zaworem?Tylko po co zawór mieszający jeśli kocioł gazowy potrafi podać wodę o dowolnej temperaturze? Edytowane 27 Stycznia 2017 przez gondoljerzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 27.01.2017 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Dlatego napisałem co napisałem. Pompy nie mają być wyłączone tylko zlikwidowane i mieszacze też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajtaler428 27.01.2017 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 (edytowane) zawór mieszający zawsze potrzebuje pompy. Tak jak w tej chwili przedstawił autor jest źle bo po 1 potrzebne jest sprzęgło i po 2 jeżeli dwie pompy to każda musi mieć swój mieszacz. Możliwe że jeden zawór 3d z jedną pompą wystarczy - zależy ile pętli podłogówki i jakie długie pętle Oczywiście wszystko to jeżeli pompa wbudowana nie daje rady bo normalnie żadnych zaworów i dodatkowych pomp nie powinno być Edytowane 27 Stycznia 2017 przez hajtaler428 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_ka 27.01.2017 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 zawór mieszający zawsze potrzebuje pompy. Tak jak w tej chwili przedstawił autor jest źle bo po 1 potrzebne jest sprzęgło i po 2 jeżeli dwie pompy to każda musi mieć swój mieszacz. Możliwe że jeden zawór 3d z jedną pompą wystarczy - zależy ile pętli podłogówki i jakie długie pętle Oczywiście wszystko to jeżeli pompa wbudowana nie daje rady bo normalnie żadnych zaworów i dodatkowych pomp nie powinno być [ATTACH=CONFIG]379898[/ATTACH] Kurde, sprzęgło to ja znam z silników mechanicznych Dobra, zakładamy, że: - wywalam dwie pompy - w miejsce mieszacza wrzucam jedną porządną (markową) pompę (te dwie co mam to małe chińskie rączki robiły pod marką angielskojęzyczną brzmiącą prawie jak ..... Grundfos, a tak na prawdę to jest Grundi ) - testuję układ przy obecnych temperaturach koło zera tylko na pompie wbudowanej, przy wyłączonej nowej pompie (tutaj nie wiem czy opory wyłączonej pompy jednak nie zmniejszają przepływu?) Jak jest ok zostawiam rozwiązanie jakie mam, jak nie, to przy większych mrozach załączam pompę dodatkową.. gondoljerzy: Co do dokumentacji mieszacza ..... hmmm nie znalazłem. Ale zakładam, że mieszacz niepotrzebny. hajtaler428: powraca temat sprzęgła - napiszesz/podeślesz link jak to ugryźć ?! Dzięki koledzy, walczę z deweloperem od dłuższego czasu.... szkoda słów jaki olewacz :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajtaler428 27.01.2017 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 sprzęgło hydrauliczne. Jeżeli pompa wbudowana nie jest dość wydajna sprzęgło jest konieczne do rozdzielenia dwóch obiegów. Wrzuciłem schemat jak to ma wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 28.01.2017 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 " Tomek" czy ty czytasz co do Ciebie piszę. Po co komplikować układ jak może być prosto, tanio i dobrze. Więcej nie będę się powtarzał. Przeczytaj szczególnie od postu # 16: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?334718-Pomoc-w-zmianie-inst-kot%C5%82a-Immergas-Victrix-24-sprz%C4%99g%C5%82o-pod%C5%82og%C3%B3wka-nie-grzeje&p=7399436#post7399436 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajtaler428 28.01.2017 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Oczywiście tak jak pisze kolega @gersik - jeżeli instalacja prawidłowo zaprojektowana i wykonana powinno to wszystko działać bez dodatkowej armatury i powinno to wyglądać tak Pisałeś że przy samej pompie kotłowej instalacja nie grzeje. Pytanie czy taka sytuacja była jak była sama pompa kotłowa w instalacji czy przy instalacji z dodatkowymi pompami i tym zaworem jak w Twoim schemacie? Jeżeli instalacja nie pracowała wcześniej na samej pompie kotłowej jak na schemacie powyżej to musisz to sprawdzić - wywalić obie pompy i ten zawór. Jeżeli wtedy nie b edzie działać to będziesz musiał zastosować wcześniejszy schemat(ten ze sprzęgłem). Ale najpierw wywal wszystko jak pisał @gersik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_ka 30.01.2017 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 (edytowane) Układ nie był sprawdzany bez pomp. Od razu hydraulik błędnie wykonał instalację grzewczą. Dał mieszacz tam, gdzie mam 100% podłogówki. Dzięki Wam wiem już, że to błąd. Postaram się zobligować dewelopera do wyrzucenia wszystkiego co jest oraz w międzyczasie przedstawienie obliczeń dla istniejącego układu. projektan licząc przepływy na rurach, wysokość podnoszenia itd powinien potrafić odpowiedzieć na pytanie czy pompa pieca da radę. Oczywiście tak jak pisze kolega @gersik - jeżeli instalacja prawidłowo zaprojektowana i wykonana powinno to wszystko działać bez dodatkowej armatury i powinno to wyglądać tak [ATTACH=CONFIG]379964[/ATTACH] Pisałeś że przy samej pompie kotłowej instalacja nie grzeje. Pytanie czy taka sytuacja była jak była sama pompa kotłowa w instalacji czy przy instalacji z dodatkowymi pompami i tym zaworem jak w Twoim schemacie? Jeżeli instalacja nie pracowała wcześniej na samej pompie kotłowej jak na schemacie powyżej to musisz to sprawdzić - wywalić obie pompy i ten zawór. Jeżeli wtedy nie b edzie działać to będziesz musiał zastosować wcześniejszy schemat(ten ze sprzęgłem). Ale najpierw wywal wszystko jak pisał @gersik Edytowane 30 Stycznia 2017 przez Tomek_ka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 05.02.2017 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Tomek_ka Poradziłeś sobie czy walczysz z problemem? Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts