Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Telewizor na ścianie

manfred1

Recommended Posts

@greghus nad tym mocowaniem będziesz musiał dobrze pokombinować, aby ambilight Ci po ścianach równomiernie świecił. Ale jak taki pewny siebie jesteś to pewnie umiesz zamontować tak, by wszystko było cacy. :)

Muszę żonę poprosić, aby potrzymała TV i zobaczymy jak będzie wyglądać :) A tak poważnie to masz rację. Nie mniej jednak dobre mocowanie jak będzie to siłą rzeczy się ambilight rozejdzie fajnie. Najgorzej moim zdaniem jest wtedy, jak bardzo ścisło TV jest zrobiona obudowa np. z GK. Wtedy średnio to wygląda.

• 2 months później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

nowe telewizory przy 60" potrafią pobierać 80W z czego większosc promieniuje matryca do przodu wiec potrzeb chłodzeniowych nie ma to praktycznie żadnych...

Zabudowywać nie warto bo teraz zabudujesz powiedzmy 50" a za 5 lat bedziesz wołać stolarza/gipsiarza bo tv bedziesz chciał zmienić na 70"

Odnosnie wieszaków to jedyny słuszny model to "wieszak samsung wmn2000" lub klony chińskie tego wieszaka na allegro po 30zł. To wieszak typu dwa kołki na ścianę, linka do telewizora i wieszasz jak obrazek. Odległość od ściany do 2cm. Trzeba tylko kupić odpowieni telewizor aby wtyczki gniazda wychodziły do dołu a nie do tyłu. I wisi jak obraz. Rozwiazanie najlepsze i najtańsze. Stalowe wieszaki, pantografy stelaże ważące po 5kg to było dobre 10 lat temu gdy TV ważyły po 15kg.

Telewizor to obecnie tak przejściowy element, że nie ma co inwestować w to majątku. Najważniejsze by był cienki i miał dobrze wyprowadzone złącza. Reszta jest mniej istotna bo i tak trzeba go podłaczyć do wieży, a za 5 lat zestarzeje sie technologicznie i trzeba bedzie kupić nowy ;)

Ja wyznaję zasadę "sztuka jest sztuka". Najważniejszy parametr to rozmiar vs cena. Reszta w praktyce i tak nie ma znaczenia. Na razie na takim podejściu się nie zawiodłęm:) Kupując TV nawet nie czytam jego parametrów bo są nieistotne. Oby nie pobierał za dużo prądu bo to ma znaczenie

Edytowane przez Adam626

Nie wiem, czy pozbędę się tak szybko telewizora. Nie jestem jakoś specjalnie fanem gadżetów, będę prawdopodobnie go używał do momentu, aż się nie zepsuje. Wielkość …. Nie wiem, czy tak często się ją zmienia, więc tym bym się też nie przejmował. Poza tym co 5-10 lat i tak robi się jakiś remont

u mnie tv wisi sobie na ścianie na uchwycie, zawieszony dośc wysoko, żeby po oparciu się wygodnym na kanapie można było spokojnie oglądać, od ściany odstaje dość sporo bo ok 15 centymetrów, ale nie przeszkadza mi to, a nawet pomaga, bo wyjścia są centralnie z tyłu i nie zawsze sztywne kable przy małej odległości od ściany będą się dobrze trzymać, widziałem u kumpla który miał telewizor na ścianie ze szparą tak 5cm że kabel antenowy od naprężenia potrafił z gniazda wyskakiwać, ja nie mam tego problemu

• 1 month później...