Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czujka włączająca ledy a zasilacz ?

Recommended Posts

Witam

Proszę o informację dotyczącą podłączenia czujki PIR montowanej w profilach led.

Otóż jak widziałam na youtubie, czujkę taką czujkę (włącznik) lutujemy pomiędzy taśmą led i zasilaczem. Potem machnięciem dłoni taśma się włącza i wyłącza.

I teraz pytanie...czy zasilacz może być na stałe podłączony do głównego zasilania ? Czyli do tego kabla co będzie szedł bezpośrednio z puszki, o napięciu 220 V ? Czy może powinienem jeszcze jakiś dodatkowy włącznik zamontować właśnie pomiędzy tym głównym kablem a zasilaczem ?

Pytam, bo w pokoju oświetlenie led mam podłączone do normalnego włącznika na ścianie, i dopiero po jego włączeniu, mogę z pilota włączać i wyłączać ledy. Ale zawsze po wyłączeniu z pilota wyłączam także na ściennym włączniku. Przy czym, te oświetlenie w pokoju jest podpięte pod zasilacze o mocy (nie pamiętam dokładnie) około 300 V.

Czujkę chcę zastosować do uruchamiania oświetlenia półek GK, które będą podświetlone taśmami ledowymi, więc tam będzie pewnie jakiś mały zasilacz.

Serio nie znam się na tym za bardzo i dlatego pytam :)

Dzięki za info

Jak czujka będzie wpięta pomiędzy zasilacz a odbiornik tj ledy to zasilacz będzie pracował w stanie jałowym przez cały okres zgaszonego światła. Niby nic się nie dzieje ale pobierał będzie prąd. Jaki to będzie miało wpływ na jego żywotność trudno powiedzieć, tak samo jak częste włączanie i wyłączanie. Dla mnie urządzenia nie powinny zostawać w trybie stand by, czyli w trybie czuwania (stan jałowy) bo po co ? Co to za czujka i jakim napięciem jest zasilana ? Może lepiej zasilacz włączać czujką przez przekaźnik. Chociaż wydaje mi się że taka czujka prędzej poradzi sobie z przenoszeniem prądu zasilacza niż prądu zasilającego obwód LED, który jak mówisz ma moc 300 W, przy napięciu 24V ma wartość ponad 12 A, a przy 12 V ponad 24A

Ja bym zaczął od tego czy na pewno jest to 300W - to dość spora moc jak na zasilacz do LED'ów.

Zastanawiam się też nad sensem rozwiązania wyłącznik ścienny+pilot, ale to nie moja sprawa.

Nowoczesne zasilacze w trybie czuwania nie zużywają dużo prądu, więc może warto rozważyć koszt prądu i wygodę. Albo założyć wyłącznik i odcinać zasilanie.

W tysiącach miejsc pracują czujniki ruchu, które w trybie czuwania oczywiście jakiś prąd pobierają i z torbami jeszcze nikt przez to nie poszedł, więc...