PrzyszłyBudowniczy 19.02.2017 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Dziękuję! Pozwolę się dopytać jeszcze: Oczekuję 1) Kasa,idąc dalej:- Wodoszczelność - mam tanie okna i mi nigdy nie przemokły więc o to się chyba nie trzeba martwić? - Jak ważny jest Lt, ile % robi różnicę? Bo Lt jest też w konflikcie z bezpieczeństwem (Szyby P4 mają Lt < 70%, a okna 3 szybowe różnią się Lt w zakresie 71-74% z tego co widziałem, więc najlepsze P4 gorsze niż najtańsze okna 3 szybowe które widziałem )- Otwieranie/Zamykanie - czy to ma faktycznie znaczenie wybierając wentylację mechaniczną? Niektórzy kupują fixy, ale osobiście się tego obawiam.- bezpieczeństwo - czy warto inwestować w RC2, czy jak ma być bezpiecznie to od razu RC4? Wg. wikipedii RC2 daje nam 3minuty - "RC2 3 minuty Ochrona przed otwarciem przy pomocy prostych narzędzi np. śrubokręt, szczypce. Stosowane oszklenia klasy 4 (P4)" Tylko który złodziej chodzi bez łomu, bo z tego wynika że jeśli złodziej ma łom to już nam nie da nawet 3minut! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 19.02.2017 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Dziękuję! Pozwolę się dopytać jeszcze: Oczekuję 1) Kasa, No to niech sprzedawcy liczą. - Wodoszczelność - mam tanie okna i mi nigdy nie przemokły więc o to się chyba nie trzeba martwić? Nie widzę związku między ceną okna, a wodoszczelnością konstrukcji. - Jak ważny jest Lt, ile % robi różnicę? Bo Lt jest też w konflikcie z bezpieczeństwem (Szyby P4 mają Lt < 70%, a okna 3 szybowe różnią się Lt w zakresie 71-74% z tego co widziałem, więc najlepsze P4 gorsze niż najtańsze okna 3 szybowe które widziałem ) Według mnie zagadnienie zbyt złożone by zajmować się nim za pośrednictwem FM - Otwieranie/Zamykanie - czy to ma faktycznie znaczenie wybierając wentylację mechaniczną? Niektórzy kupują fixy, ale osobiście się tego obawiam. Kolejny raz nie widzę związku. Co ma system wentylacji do trwałości mechanicznej okna? Dla oszkleń stałych i okien stałoszklonych trwałości mechanicznej nie bada się. - bezpieczeństwo - czy warto inwestować w RC2, czy jak ma być bezpiecznie to od razu RC4? Wg. wikipedii RC2 daje nam 3minuty - "RC2 3 minuty Ochrona przed otwarciem przy pomocy prostych narzędzi np. śrubokręt, szczypce. Stosowane oszklenia klasy 4 (P4)" Tylko który złodziej chodzi bez łomu, bo z tego wynika że jeśli złodziej ma łom to już nam nie da nawet 3minut! Okna RC 4 jeśli już to tylko z aluminium albo stali. W PVC-U tylko do RC2 w porywach RC3 ale nie znam nikogo kto by się porywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 19.02.2017 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Kolejny raz nie widzę związku. Co ma system wentylacji do trwałości mechanicznej okna? Dla oszkleń stałych i okien stałoszklonych trwałości mechanicznej nie bada się. Wydaje mi się że mając wentylacje mechaniczną okna będą rzadko otwierane, więc to czy wytrzymają 5000 czy 15000 otwarć nie ma dużego znaczenia. Okna RC 4 jeśli już to tylko z aluminium albo stali. W PVC-U tylko do RC2 w porywach RC3 ale nie znam nikogo kto by się porywał. Faktycznie, okna które myślałem że są RC4, mają tylko szybkę P4 a ja źle doczytałem, to i lepiej, jeden dylemat mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jozecki 14.03.2017 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Wobec tego jeśli nie wymagam od okien jakichś wyjątkowych właściwości to powinienem się skupić na Uw i przneikalnośći powietrza? I też chciałbym się przychylić do pytania PrzyszłegoBudowniczego na temat wentylacji - moim zdaniem tak na chłopski rozum, to jednak ma związek z mechaniczną wytrzymałością właśnie przez ilość ew. otwarć i zamknięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konkret86 28.03.2017 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 To jeszcze zależy od tego, co masz na myśli jako wyjątkowe właściwości. Bo jeśli w tym masz antywłamaniowość to tak. Ale generalnie nie jest tak że zdobrycie dobrych okien w dobrej cenie jest jakieś nieprawdopodobne. Trzeba się rozejrzeć dobrze i popytać fachowców, ale da się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANTERIUSZ 26.05.2017 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 A propos antywłamaniowości to co można zastosować do okien na parterze? Jakieś wzmocnione okucia to na pewno. Ale co jeszcze, monitoring? Wolałbym uniknąć okratowania okien ze względów estetycznych i bezpieczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konkret86 31.05.2017 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 A propos antywłamaniowości to co można zastosować do okien na parterze? Jakieś wzmocnione okucia to na pewno. Ale co jeszcze, monitoring? Wolałbym uniknąć okratowania okien ze względów estetycznych i bezpieczeństwa. Monitoring jest drogi, ale to chyba najlepiej odstrasza złodziei. Słyszałem też ostatnio, że sporo włamań jest przez... dach. Tak a propos zabezpieczania okien tylko na parterze. Jak jesteście w domu to pół biedy, ale jak zdarza Wam się wyjeżdżać na dłuzej (a złodziej, jak będzie chciał, to się dowie, kiedy wyjeżdżacie) to sobie spokojnie wejdzie, którędy będzie chciał, wyniesie, co chce i odjedzie w siną dal. Dlatego zdecydowanie polecam monitoring i firmę ochroniarską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klotzeck 27.06.2017 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 A w jaki sposób okratowanie okna miałoby zaszkodzić bezpieczeństwu? Rozumiem niechęć do oszpecania elewacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klotzeck 28.07.2017 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 No faktycznie coś w tym może być. Ale mimo to pomysłów na zabezpieczenia domu trochę mamy, jest z czego wybierać. Kontaktrony wydają się dość ciekawe, ale zastanawiam się, czy nie ma jakiegoś łatwego sposobu na obejście. Z drugiej strony czasem najprostsze wyjścia są najlepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoolero 24.08.2019 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2019 Reasumując- które okna lepsze ? Team balanced czy winergetic premium ? Rozważam jeszcze okna firmy Astol o porownywalnych wspolczynnikach . Czy warto dopłacić do okien oknoplastu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wikta13 31.08.2019 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2019 (edytowane) Ale odgrzebałeś temat... Ja się jeszcze buduję i do wyboru okien mam jeszcze czas ale też rozważam . Moja koleżanka z pracy budowała się 2 lata temu i ma te okna, polecała mi je. Wydaje mi się, że warto zapłacić za jakość. To zakup na lata. Ja mam do tego takie podejście, że chcę okna o najlepszych parametrach termoizolacyjnych i cena tutaj jest sprawą drugorzędną dla nas. Nie wiem, jak Ty do tego podchodzisz. Edytowane 31 Sierpnia 2019 przez finlandia Reklamy są niezgodne z regulaminem forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 31.08.2019 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2019 Widzę, że O...t zatrudnił kolejną nieudolną agencję PR-ową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 31.08.2019 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2019 Widzę, że O...t zatrudnił kolejną nieudolną agencję PR-ową Nie... to ciągle ta sama. Ale tym razem zebrał się już pokaźny łańcuszek powiązanych nicków i parę banów poleciało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoolero 02.09.2019 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2019 Parametry są podobne . Dlatego zastanawiam się które okna wybrać.... Czy ktoś miał jakieś doświadczenia z oknami team Plast? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukasOLB 22.02.2021 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 (edytowane) MODEROWANO:W tym miejscu znajdował się tekst dotyczący Oknoplastu ale z założeń regulaminowych nie przepuszczamy tu postów pisanych na zasadzie "kopiuj-wklej". Post pozostał w innych tematach dot. tej marki. Edytowane 23 Lutego 2021 przez finlandia post skopiowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts