rustin 28.01.2017 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 (edytowane) Witam wszystkich. Dla zobrazowania rozstawu domu wrzucam projekt https://www.horyzont.com/projekty/65-ewa-2-wersja-zwezona.html#.WIx5Yu7djqA Kratka wentylacyjna będzie w kotłowni, garażu, kuchni i WC na dole. Na poddaszu będzie w łazience. Zostaje jeszcze jeden kanał i nie wiem gdzie go dać, najprościej będzie w salonie na dole, czy lepiej w pokoju na poddaszu? Głównie pytanie, gdzie montować nawiewniki ( z lektury forum, wywnioskowalem że najlepsze będą ciśnieniowe), czy tylko w czystych pomieszczeniach bo w brudnych jest wywiew przez kratki? Proszę o podpowiedź w których pomieszczeniach zamontować nawiewniki? Edytowane 28 Stycznia 2017 przez Tomaszs131 korekta linku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 28.01.2017 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 .. https://www.horyzont.com/projekty/65-ewa-2-wersja-zwezona.html#.WIx5Yu7djqA... W nawiązaniu do wiadomości spoza wątku - u mnie, w komputerze ten link działa prawidłowo (także nie ma co poprawiać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 28.01.2017 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Dzięki. A co do tematu możesz coś podpowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 28.01.2017 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Witam wszystkich. Dla zobrazowania rozstawu domu wrzucam projekt https://www.horyzont.com/projekty/65-ewa-2-wersja-zwezona.html#.WIx5Yu7djqA Kratka wentylacyjna będzie w kotłowni, garażu, kuchni i WC na dole. Na poddaszu będzie w łazience. Zostaje jeszcze jeden kanał i nie wiem gdzie go dać, najprościej będzie w salonie na dole, czy lepiej w pokoju na poddaszu? Głównie pytanie, gdzie montować nawiewniki ( z lektury forum, wywnioskowalem że najlepsze będą ciśnieniowe), czy tylko w czystych pomieszczeniach bo w brudnych jest wywiew przez kratki? Proszę o podpowiedź w których pomieszczeniach zamontować nawiewniki? Nawiewniki oczywiście w pomieszczeniach "czystych" - ilość zależy od przepływu pojedynczego nawiewnika, musisz zamontować ich tyle, aby sumaryczny nawiew zapewniał odpowiednią wymianę powietrza w pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 28.01.2017 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 A jakoś to można policzyć? Czyli w kuchni nie ma sensu go montować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 29.01.2017 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Kolego załóż sobie swój temat a nie wrzucasz jakieś linki z allegro. Może jeszcze sam to sprzedajesz. Temat jest nie jakie nawiewniki kupić na allegro tylko gdzie je zamontować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 29.01.2017 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 A jakoś to można policzyć? Czyli w kuchni nie ma sensu go montować? W kuchni - jeśli masz kuchenkę gazową i okap to możesz dać ręcznie regulowany. Więcej szczegółów w temacie ilości i przepływu nawiewników znajdziesz np Tu: http://www.wentylacja.org.pl/pages-69.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kukuku2 30.01.2017 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 (edytowane) Zapomniałem co Edytowane 30 Stycznia 2017 przez kukuku2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 30.01.2017 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Podepnę się pod temat. Dom stan sso , wentylacja grawitacyjna okna zamówione i tu pytanie. W oknach brak nawiewników ze względu na trzy uszczelki więc aby był dopływ odpowiedniej ilości powietrza coś muszę zamontować w sieci znalazłem takie możliwości. http://allegro.pl/rekuperator-kompaktowy-odzysk90-d100-25m3w-sciane-i6682795153.html#thumb/5 http://allegro.pl/nawietrzak-z-grzalka-elektryczna-nogs110a-cc-darco-i5799827738.html http://allegro.pl/nawietrzak-okragly-z-anemostatem-no110a-cc-darco-i5664446333.html http://allegro.pl/nawietrzak-wentylacyjny-zena-150cr-40cm-eureka-i5201575613.html Czy warto inwestować w coś drogiego, czy tylko zamontować najtańszą opcję i ile sztuk. Twoje pytanie przeniosłem do istniejącego (chociaż starego) wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?334762-Usytuowanie-i-ilo%C5%9B%C4%87-nawiewnik%C3%B3w-okiennych&p=7400647#post7400647 ps. Nawiasem mówiąc, ten wątek też tam mógłby się znaleźć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kukuku2 30.01.2017 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 OK dzięki, tylko takie wycieczki kolegi "rustin" Może jeszcze sam to sprzedajesz. Pewnie ma własną miarę i tak mierzy, ale są ludzie i .............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 30.01.2017 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 W kuchni - jeśli masz kuchenkę gazową i okap to możesz dać ręcznie regulowany. Więcej szczegółów w temacie ilości i przepływu nawiewników znajdziesz np Tu: http://www.wentylacja.org.pl/pages-69.html Raz piszesz ze w pomieszczeniach czystych a za chwilę że w kuchni regulowany. Gdzie bym nie dał to będzie regulowany tak jak pisałem w pierwszym poście. Czy znasz się na tym czy tak tylko piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 30.01.2017 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 (edytowane) Raz piszesz ze w pomieszczeniach czystych a za chwilę że w kuchni regulowany. Gdzie bym nie dał to będzie regulowany tak jak pisałem w pierwszym poście. Czy znasz się na tym czy tak tylko piszesz? "Elito Forum" - a poczytałeś o rodzajach nawiewników zanim skrytykowałeś moją odpowiedź? Napisałem RĘCZNIE regulowany. A Ty napisałeś dokładnie: ... Głównie pytanie, gdzie montować nawiewniki ( z lektury forum, wywnioskowalem że najlepsze będą ciśnieniowe), czy tylko w czystych pomieszczeniach bo w brudnych jest wywiew przez kratki?... Ciśnieniowe to inny rodzaj niż ręcznie regulowane - jak poczytasz co Ci załączyłem to będziesz wiedział. Będziesz też wiedział, dlaczego przy planowaniu wentylacji jest różnica pomiędzy kuchnią z kuchenką gazową a kuchenką elektryczną - dlatego o tym wspomniałem. Coś Ci się "agresor" włączył zamiast czytania ze zrozumieniem. Ale to Twoja wola, jak chcesz swoim wątkiem gospodarować - powodzenia ! Edytowane 30 Stycznia 2017 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 30.01.2017 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Po prostu oczekuje odpowiedzi kogoś kto się zna a nie raz tak pisze a za chwilę co innego. Skoro nie potrzeba w pomieszczeniach brudnych to po co dziurawic okna i wstawiać nawiewnik ręczny i nim w dodatku kręcić od czasu do czasu. Jam trzeba to trzeba cały czas, jak nie to nie. Więc pytam osób które się znają a nie którym wydaje się że się znają i piszą co w necie przeczytają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 30.01.2017 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 (edytowane) Ciekawe - jak samemu nie znając się na temacie szybko, łatwo i arogancko oceniasz wiedzę innych, grzecznie odpowiadających na Twoje pytanie. Po prostu oczekuje odpowiedzi kogoś kto się zna a nie raz tak pisze a za chwilę co innego. Skoro nie potrzeba w pomieszczeniach brudnych to po co dziurawic okna i wstawiać nawiewnik ręczny i nim w dodatku kręcić od czasu do czasu. Jam trzeba to trzeba cały czas, jak nie to nie. Więc pytam osób które się znają a nie którym wydaje się że się znają i piszą co w necie przeczytają. Nie dopuszczasz różnych wariantów dopływu powietrza w zależności od wyposażenia kuchni... OCZEKUJ zatem dalej Edytowane 30 Stycznia 2017 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 31.01.2017 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Bardzo łatwo ocenić skoro ktoś raz twierdzi że trzeba a raz ze nie trzeba. A po drugie wystarczy przeczytać twoje posty na forum. Dobra nie zamiesmiecaj więcej tematu, nikt cię nie zmusza tym bardziej nie prosi a mnie nie interesują twoje wymyśly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 31.01.2017 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Bardzo łatwo ocenić skoro ktoś raz twierdzi że trzeba a raz ze nie trzeba. A po drugie wystarczy przeczytać twoje posty na forum. Dobra nie zamiesmiecaj więcej tematu, nikt cię nie zmusza tym bardziej nie prosi a mnie nie interesują twoje wymyśly. Podobnie, jak mnie Twoje zdanie na mój temat i moich postów na Forum (lepiej poczytaj swoje - to dopiero jest "lektura" ). Dziwny jesteś - nerwowy jakiś, agresywny ale cóż - każdy jest jaki jest. Po raz pierwszy napisałem Ci, że w czystych pomieszczeniach trzeba, potem upewniałeś się czy w kuchni nie trzeba: A jakoś to można policzyć? Czyli w kuchni nie ma sensu go montować? więc odpisałem kiedy trzeba, podałem link ze szczegółami Nie zrozumiałeś - ok, oczekuj zatem na kogoś, kto ci wyłoży gotowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 01.02.2017 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Ale po co ty piszesz? Chyba wyraźnie wyraziłem zdanie na temat twoich rad i opinii w moim temacie. Szacunek do siebie, nie chce, to nie piszesz. Niektórzy chyba go nie mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.02.2017 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Tak z reguły wygląda każdy wątek, w którym bierze udział rustin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 01.02.2017 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Tak z reguły wygląda każdy wątek, w którym bierze udział rustin A - to teraz już będę wiedział, mogłeś mnie wcześniej uprzedzić. Ale po co ty piszesz? Chyba wyraźnie wyraziłem zdanie na temat twoich rad i opinii w moim temacie. Szacunek do siebie, nie chce, to nie piszesz. Niektórzy chyba go nie mają I tu się po raz pierwszy w tym wątku zgadzamy. Miłego oczekiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 06.02.2017 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Niestety coraz więcej wątku tak wygląda gdy ktoś pyta a ci drugi to znaffcy dający rady, jak widać nie mający pojęcia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts