Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam jestem laikiem w sprawach budownictwa

Jak gruby tynk we wewnętrznych ścianach powinien być (tzn, na surową ścianę - cegłę) powinien być położony. i jakie są warstwy, aby doprowadzić pokój do użyteczności lub do pomalowania farbą

Zastanawiam się jak dużo stracie z szerokości pokoju, który w planie ma 3 metry szerokość.

Ile to wyjdzie po nałożeniu tynków ?? np: 2,95 2,90 ???

Dziękuje za odpowiedzi.

Edytowane przez radek1987

jak mówiłem nie znam się za bardzo :) :D wiem, że to przypomina wielkość pustaka, (20 x 30 tak na oko) ale jest chropowate i koloru cementu, budownictwo deweloperskie, wszystko pod zamknięcie domu, a mur wraz zaprawą cementową oraz stropami i narożnikami zrobione praktycznie od linijki. - nawet drobina zaprawy nie wystaje

czytałem ogólnie już na ten tema, ale nie mogę uzyskać jasnej odpowiedzi, pisali gdzieś, że tynk to może mieć i 3-7 cm grubości :/

w przypadku gdzie ściany są krzywe.

błędy ortograficzne

Jeśli deweloperka to na 99% tynk będzie gipsowy. Jeśli są ściany proste to będzie go od 1 do max 2,5. W przypadku gdy będą nierówno może być więcej. Nie powinno być więcej jak 5 cm bo może pękać. Można nałożyć i 10 cm miejscowo ale to jest ryzyko. A po co ci teraz aż tak szczegółowe wymiary?

jestem zapolonym miłośnikiem kolei H 0 i makiet, które robie sobie min z drewna :D i mam już plan makiety wszytsko gotowe ale trzeba jeszcze rozłożyć. To może dziwne , ale walcze o każdy cm :D - kolej kolekcjonerska - nie zabawkowa :) takie hobby

miałem okazje kupić dom 300 m stan surowy otwarty ale okazało sie, że po wykończeniu go koszt był wyższy niż w stanie deweloperskim :D a to z tego wzgledu, że

1. nie znam sie na budownictwie wykończeniowym - tylko teroia z obserwacji :D i nie jestem w stanie doprowadzić go do użytku na poziomoe gospodarczym

2. koszta. musiałbym być cały czas a praca mnie goni, wiec albo praca albo dom - a z pracą bywa różnie

dopisanie informacji

• 4 weeks później...

Szanowny Panie,

standardowo (tak, jak wspominali również wcześniej Forumowicze) średnia grubość tynku wynosi około 2,5 centymetra. Może występować niewielka różnica spowodowana nierównością ścian. Optymalnym rozwiązaniem przy tynkowaniu całego domu/mieszkania będzie zastosowanie tynków maszynowych. Aby stworzyć gładką, gotową do pomalowania powierzchnię na wytynkowanym podłożu polecam następnie nałożenie gładzi szpachlowej ACRYL-PUTZ® FS 20 FINISZ. Jej aplikację należy wykonywać zgodnie z zaleceniami producenta. Po przeszlifowaniu i dokładnym odpyleniu gładzi nakładamy na nią cienką warstwę gruntu polimerowego ACRYL-PUTZ® GU. Finalny etap prac to aplikacja farby podkładowej dedykowanej do wybranej farby nawierzchniowej i aplikacja farby nawierzchniowej (polecam użycie farby Śnieżka Barwy Natury).

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka