radek1987 28.01.2017 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 (edytowane) Witam jestem laikiem w sprawach budownictwa Jak gruby tynk we wewnętrznych ścianach powinien być (tzn, na surową ścianę - cegłę) powinien być położony. i jakie są warstwy, aby doprowadzić pokój do użyteczności lub do pomalowania farbą Zastanawiam się jak dużo stracie z szerokości pokoju, który w planie ma 3 metry szerokość. Ile to wyjdzie po nałożeniu tynków ?? np: 2,95 2,90 ??? Dziękuje za odpowiedzi. Edytowane 28 Stycznia 2017 przez radek1987 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 28.01.2017 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Wszystko zależy od tego czy ściany trzymają pion . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 28.01.2017 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Jaki tynk, jakie ściany? W miarę proste?Tynk maszynowy średnio ok 1,5 cm na ścianę , ręczny 2 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek1987 28.01.2017 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 (edytowane) jak mówiłem nie znam się za bardzo wiem, że to przypomina wielkość pustaka, (20 x 30 tak na oko) ale jest chropowate i koloru cementu, budownictwo deweloperskie, wszystko pod zamknięcie domu, a mur wraz zaprawą cementową oraz stropami i narożnikami zrobione praktycznie od linijki. - nawet drobina zaprawy nie wystaje czytałem ogólnie już na ten tema, ale nie mogę uzyskać jasnej odpowiedzi, pisali gdzieś, że tynk to może mieć i 3-7 cm grubości :/ w przypadku gdzie ściany są krzywe. Edytowane 28 Stycznia 2017 przez radek1987 błędy ortograficzne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 28.01.2017 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Jeśli deweloperka to na 99% tynk będzie gipsowy. Jeśli są ściany proste to będzie go od 1 do max 2,5. W przypadku gdy będą nierówno może być więcej. Nie powinno być więcej jak 5 cm bo może pękać. Można nałożyć i 10 cm miejscowo ale to jest ryzyko. A po co ci teraz aż tak szczegółowe wymiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek1987 28.01.2017 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 (edytowane) jestem zapolonym miłośnikiem kolei H 0 i makiet, które robie sobie min z drewna i mam już plan makiety wszytsko gotowe ale trzeba jeszcze rozłożyć. To może dziwne , ale walcze o każdy cm - kolej kolekcjonerska - nie zabawkowa takie hobby miałem okazje kupić dom 300 m stan surowy otwarty ale okazało sie, że po wykończeniu go koszt był wyższy niż w stanie deweloperskim a to z tego wzgledu, że 1. nie znam sie na budownictwie wykończeniowym - tylko teroia z obserwacji i nie jestem w stanie doprowadzić go do użytku na poziomoe gospodarczym 2. koszta. musiałbym być cały czas a praca mnie goni, wiec albo praca albo dom - a z pracą bywa różnie Edytowane 28 Stycznia 2017 przez radek1987 dopisanie informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 20.02.2017 01:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Szanowny Panie,standardowo (tak, jak wspominali również wcześniej Forumowicze) średnia grubość tynku wynosi około 2,5 centymetra. Może występować niewielka różnica spowodowana nierównością ścian. Optymalnym rozwiązaniem przy tynkowaniu całego domu/mieszkania będzie zastosowanie tynków maszynowych. Aby stworzyć gładką, gotową do pomalowania powierzchnię na wytynkowanym podłożu polecam następnie nałożenie gładzi szpachlowej ACRYL-PUTZ® FS 20 FINISZ. Jej aplikację należy wykonywać zgodnie z zaleceniami producenta. Po przeszlifowaniu i dokładnym odpyleniu gładzi nakładamy na nią cienką warstwę gruntu polimerowego ACRYL-PUTZ® GU. Finalny etap prac to aplikacja farby podkładowej dedykowanej do wybranej farby nawierzchniowej i aplikacja farby nawierzchniowej (polecam użycie farby Śnieżka Barwy Natury). Pozdrawiam serdecznie,E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts