Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła z rekuperatorem

KrzysiekkMM

Recommended Posts

Witam serdecznie szanowne grono

Czy istnieje technologia pompy ciepła z wbudowanym rekuperatorem? Myślę nad alternatywą dla ekogroszka, który za jakiś czas pewnie będzie w cenie znacznie wyższej niż 1000zł/t.

Aktualnie posiadam stary wysłużony kocioł Camino z grawitacyjną instalacją i żeliwnymi grzejnikami. Z początku chciałem zainwestować w Skam-p premium 12kW, ale wydaje mi się, że za kilka lat będę musiał go zmienić na coś z 5 klasy/albo gaz. Niestety w istniejącym budynku nie wchodzi w grę ogrzewanie podłogowe, co jest konieczne przy PC.

Dlatego wpadłem na pomysł ogrzewania wyłącznie przez wentylację. W przyszłości można zasilić ją przez panele fotowoltaiczne. Z kolei gdy zabraknie prądu to odpalam agregat z avr i jest nadal ciepło ;)

Czy to ma sens? Dom to typowa kostka około 100m2 zabudowy, podpiwniczony, po termomodernizacji.

Jak nie, to będę się bujać z ekogroszkiem po składach w poszukiwaniu tego dobrego i manewrować w ustawieniach kotła. Ale chciałbym pójść o krok do przodu i mieć z głowy paliwa kopalne.

No jest taki rekuperator min.:

http://allegro.pl/centrala-went-mistral-max-s-400-ec-z-pompa-ciepla-i5663770893.html

http://www.nilan-polska.pl/rekuperacja/combi-300-polar

Ale to nic Ci nie da, nie te moce, nie te przepływy, nie ten dom.

Możesz pójść w klimę kanałową (skoro dopuszczasz modernizację w zakresie wentylacji, to taka zmiana jest podobna), grzeje i chłodzi. A moce ma duże większe.

Poszukaj na forum oszczędnegoGrzesia.

Zatem jeśli nie planuję budowy domu pasywnego, lub zbliżonego, to mogę sobie darować rozwiązania typu pompa ciepła? Żeby człowiek miał tyle gotówki na raz (bez brania kredytów) to by sobie postawił nową chałupę i nie rzeźbił w g***, a tak trzeba kombinować z tym co się ma. Dziękuję za cenną wypowiedź.

Zatem jeśli nie planuję budowy domu pasywnego, lub zbliżonego, to mogę sobie darować rozwiązania typu pompa ciepła? .

Nie. Możesz sobie darować rozwiązanie pt. rekuperator z pompą ciepła.

Natomiast możesz spróbować kupić pompę ciepła powietrzną HT (wysoka temperatura), które pozwalają osiągnąć wyższą temp. zasilania systemu grzewczego.

Na jakich parametrach "chodzą" Ci obecnie grzejniki?

Jak nie przekraczają 60 C na zasilaniu w najgorsze mrozy, to możesz śmiało kupić taką PC.

Mają ją w swojej ofercie i Panasonic, i Daikin i LG.

Jest parę osób, które przeszło z groszku na PC (map78, bobrow), poszukaj ich postów, podpytaj, obaj są oblatani z tematem.

I głowa do góry, nie ma tego złego coby na dobre nie wyszło.!!!

pzdr

@ProStaś

Z tego co rozumiem to będę mógł wtedy zasilić grzejniki żeliwne?

Aktualnie kocioł Camino 18kW jest stanowczo za duży, jak się rozgrzeje do 60 (tak mam ustawiony miarkownik) to po godzinie sauna w domu. Przy -10 idzie węglarka na cały dzień. Jeszcze nie zdarzyło się, żebym musiał rozpalać 2 razy w ciągu dnia. Kocioł trochę przerobiłem, zmniejszyłem palenisko szamotem, dodałem kierownicę powietrza wtórnego i rozpalam od góry. Kociołek jest teraz naprawdę świetny, ale po co trzymać Kamaza i jeździć nim po bułki :)

Na cieplowlasciwie.pl wyszły mi takie dane:

9,0kW maksymalna moc grzewcza

Tyle będzie potrzebne w "najmroźniejszy" dzień, przy średniej dobowej -18°C

4,4kW przeciętna moc grzewcza

Tyle będzie potrzebne w przeciętny dzień zimy, przy średniej dobowej 2,0°C

47W/m2 wskaźnik zapotrzebowania na moc

Tę wartość znajdziesz w tabeli orientacyjnego doboru mocy kotła od jego producenta. Tyle że tam zaczyna się od 100W/m2 wzwyż. Ciekawe, prawda?

17 530kWh = 63GJ całkowite roczne zużycie energii na ogrzewanie

Tyle ciepła netto potrzebuje twój dom na cały sezon grzewczy. Zależnie od tego, czym i z jaką sprawnością będziesz grzać, ilość ciepła brutto, jaką musisz kupić w opale, będzie odpowiednio wyższa.

93kWh/m2*rok wskaźnik zużycia energii

Tę wartość znajdziesz na świadectwie energetycznym budynku (nowsze takie mają). Na tej podstawie twój dom zalicza się do klasy energetycznej C

+3kW dodatkowa moc potrzebna do grzania CWU

Podane rozwiązania:

Kocioł zasypowy: 14-17kW

Kocioł podajnikowy: 10kW

Kocioł gazowy: > 15kW

Pompa ciepła: 13kW

Ale gdy pójdę w PC to bez audytu się nie obejdzie...

Zastanawia mnie też, co będzie przy niższych temperaturach, czy takie rozwiązanie da radę...

@Tomaszs131

Jeszcze nie, dopiero robię rozpoznanie. Celuję w coś takiego:

http://allegro.pl/agregat-pradotworczy-diesel-230-duza-moc-9-5kva-i6437689989.html

Edytowane przez KrzysiekkMM