Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co powinien zawierac projekt plyty fundamentowej? Rzućcie okiem prosze :(

BubkiDwa

Recommended Posts

W projekcie mam plyte fundamentowa, ale nie ma tam napisanego jaki powinien byc styropian na boki i pod spodem. W sensie jakies wspolczynniki itp.. Jest tylko, ze 25cm pod plyta i nic wiecej. Czy projekt to musi zawierac? Wogole jakas dziwna ta plyta dla mnie i nie wiem co z tym poczac :( Rzucicie okiem?

2-fundament-page-001.jpg

tu np. widac, ze styro plyty po bokach to 22 cm? Czy sie nie znam?

7-przekroj aa-page-001.jpg

Edytowane przez BubkiDwa

No cóż.. kolejna cegiełka Twojego świadectwa, aby nie powtarzać wymiarów.. screen'y są dość mało czytelne jeśli chodzi o literki..

z tym 3035CS się domyśliłem .. bo środka nie było widać ;)

Czy wspolczynniki nie sa wazne?
sam z siebie model.. XPS"a poddany ma odpowidni wspołczynnik przenikania ciepła.. projektant uznał to za tak oczywiste, że aż nie warte wspomnienia..

Odpowiedz od projektanta:

"grubości warstw ścian są oznaczone na rzutach i przekrojach na ciągach wymiarowych,

ściany zewnętrzne:

- dom styropian EPS 70-040 FASADA gr.25cm powyżej cokołu do dachu

- dom styropian XPS gr.22cm cokół i ściany fundamentowe oraz płyta fundamentowa po bokach (łączna wysokość ocieplenia 60cm)

- garaż styropian EPS 70-040 FASADA gr.4cm powyżej cokołu do dachu

- garaż styropian XPS gr.4cm cokół i ściany fundamentowe oraz płyta fundamentowa po bokach (łączna wysokość ocieplenia 45cm)

podłoga:

- dom styrodur 3035CS gr.25cm pod płytą fundamentową

- garaż styrodur 3035CS gr.10cm pod płytą fundamentową

ściany wewnętrzne:

- między garażem a domem - styropian EPS 70-040 FASADA gr.15cm

- między antresolą a poddaszem nieużytkowym - styropian EPS 70-040 FASADA gr.15cm (jeśli będziecie tę ścianę ocieplać)

na rzucie płyty fundamentowej jest sama płyta bez ocieplenia, 9cm to wymiar od krawędzi płyty do osi ściany konstrukcyjnej a 16cm od wewnętrznej krawędzi ściany fundamentowej do ww osi, którą wyznacza geodeta. Grubość izolacji po bokach płyty fundamentowej to 22cm styropian XPS. Najlepiej kiedy jest w jednym kawałku o wysokości jak opisałem wyżej i wraz z izolacją pod płytą stanowi wówczas szalunek dla płyty fundamentowej - takie pudełko ze styropianu, w którym układa się zbrojenie i zalewa betonem płytę."

Tylko nie moge znalesc XPS o grubosci 22cm :/

WTF

Ps. Dziekuje za chec pomocy.

Tylko nie moge znalesc XPS o grubosci 22cm :/

chyba takiego niet.. czasem trzeba dobrać grubość.. bo jak 2cm +10cm+10cm ma to sens ?

lub skłądać i ciąć płyty na odpowiednie pasy..

dom styropian EPS 70-040 FASADA gr.25cm powyżej cokołu do dachu
EPS- 0,031 bym dał ;) ale to Twój wybór:)

No wlasnie nie ma sensu takie skladanie, a takiej grubosci nie ma. Nie wiem skad taka grubosc. Co nie sprawdzil projektant, ze nie ma? I pisze, zeby najlepiej w jednym kawalku :/ ehh. Czy moge zmienic sama z kierownikiem? Czy to musi isc przez projektanta?

Tak, napewno zmienie ten EPS. czekam na wyliczenia OZC. Sama zakladalam 0.031. Dziekuje za czujnosc!!