Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozszczelnione okna

Recommended Posts

Dzień Dobry!

W domu mamy zamontowane okna MS evolution. Montaż na kotwach poza licem muru.

Poprzedniej zimy jeszcze nie mieszkaliśmy ale mieliśmy mały problem otwarłem zimą okno i nie umiałem go domknąć. Wezwaliśmy ekipę do wyregulowania, wszystko było ok.

Tej zimy czuć zimno od okien. Najbardziej od tych gdzie rok temu była regulacja. Nazwijmy to dodatkową wentylacją ;)

Najlepiej widać to na zdjęciach okna w łazience w największe mrozy:

cab37235ab34.jpg

To białe na rolecie to szron

Poniżej zbliżenie:

c603aeb099d9.jpg

Oczywiście nie miałem na to czasu aby to zgłosić a tym bardziej sprawdzić co jest nie tak.

Dzisiaj wykonałem małe pomiary:

Łazienka:

Poziomica ustawiona do pionu:

8e706a7f8fc8.jpg

ab0ba0a8439e.jpg

Dołem brakuje z 8 mm.

e2d129cb09ef.jpg

W dwóch kolejnych oknach sprawa wygląda podobnie.

Wykonam telefon do firmy montującej niech podjadą na regulację.

Teraz pytanie do specjalistów:

Czy to jest normalne, żeby przed każdym sezonem regulować okna? Czy nie ma jakiś błędów?

Chodzi mi o ewentualne wykrzywienie ościeżnicy w otworze czyli szerokość światła na górze w środku i na dole jeżeli tu masz banana to nic nie pomoże

Konieczna jest albo poprawa zamontowania okna albo zrobienie podobnego badana podkładkami do szklenia na skrzydle bo najprawdopodobniej zaczepy nie współpracują z rolkami

Zrób prosty test tam gdzie masz największe wygięcie połóż kartkę papieru Zamknij skrzydło jeżeli kartka papieru wychodzi bez żadnego oporu tam jest nieszczelność i dalej możesz to poprawić regulujący docisk skrzydła w tym miejscu realnie 4mm banana nie powinno mieć wpływu na szczelność okna poza tym do końca nie wiadomo czy banan dotyczy tylko samego skrzydła czy także ościeżnicy i w tym momencie trzeba sprawdzić jaka jest szczelina między skrzydłem a ościeżnica

Gorzej jeżeli banan jest w płaszczyźnie ościeżnicy to znaczy żebym był dobrze zrozumiałem poziomice przykładasz nie do czoła tylko po otwarciu skrzydła do wnętrza profilu i tutaj 2 mm już mogą być tragiczne bo uszczelka nie pracuje na płaski części profilu tylko na samej jego krawędzi ale tak jak wspomniałem można to poprawić wyginający szydło poprzez odpowiednie przeszklenie

pierwsze to sprawdź czy rolka ze skrzydła zachodzi za zaczep na ramie - jak nie widać odrysuj ołówkiem. po zamknięciu klamki rolka powinna być w połowie zaczepu, w takim mniej więcej położeniu:

[ATTACH=CONFIG]380049[/ATTACH]

To było to. U mnie okno otwiera się w położeniu klamki do góry. I zaczep inaczej wychodzi. Jeden w miejscu największej nieszczelności nie chwytał. Mam wrażenie, że górny też nie trzyma. Jak dziecko wyjdzie z kąpieli to zrobię test kartki.

Zrób prosty test tam gdzie masz największe wygięcie połóż kartkę papieru Zamknij skrzydło jeżeli kartka papieru wychodzi bez żadnego oporu tam jest nieszczelność i dalej możesz to poprawić regulujący docisk skrzydła w tym miejscu realnie 4mm banana nie powinno mieć wpływu na szczelność okna poza tym do końca nie wiadomo czy banan dotyczy tylko samego skrzydła czy także ościeżnicy i w tym momencie trzeba sprawdzić jaka jest szczelina między skrzydłem a ościeżnica

Gorzej jeżeli banan jest w płaszczyźnie ościeżnicy to znaczy żebym był dobrze zrozumiałem poziomice przykładasz nie do czoła tylko po otwarciu skrzydła do wnętrza profilu i tutaj 2 mm już mogą być tragiczne bo uszczelka nie pracuje na płaski części profilu tylko na samej jego krawędzi ale tak jak wspomniałem można to poprawić wyginający szydło poprzez odpowiednie przeszklenie

Test kartki banalnie proste i genialnie. Poziomice po otwarciu okna przyłożyć w miejscu dolegania uszczelki?

pierwsze to sprawdź czy rolka ze skrzydła zachodzi za zaczep na ramie - jak nie widać odrysuj ołówkiem. po zamknięciu klamki rolka powinna być w połowie zaczepu, w takim mniej więcej położeniu:

[ATTACH=CONFIG]380049[/ATTACH]

Zdjecie ukazuje polozenie zaczepu wzgledem rolki na profilu od strony klamki. Od strony zawiasów jest odwrotnie tzn. rolka w zaczep wchodzi od gory a nie dolu jak na zdjeciu

Większość genialnych rzeczy jest prosta jak konstrukcja cepa :)

Na profilu a nie trzeciej uszczelce

Lub jeszzze prosciej.

Zamknij skrzydlo. Odrysuj je. Odleglosc od krawedzj profila do kreski powinien byc taki sam w kazdym miejscu. Z tolerancja +-2mm

Jest tak 2 do 3 minimetry. Okno oblewa test szczelności w dolnej krawędzi. Najbardziej wieje na wysokości klamki. Czuć świeże powietrze. Hmmm. Okna passiwe.

Czasem się zdaża, że zaczep jest źle przykręcony i nie łapie. TO doprowadziło do odkształcenia skkrzydła. Jeśli się zamyka i jest szczelnie to nie ma powodu do niepokoju.

W jednym tak było. W drugim nie. Na wysokości klamki wieje najbardziej. Dzisiaj tego już nie sprawdzę.

Dziękuję za wszelakie rady.