APZ 28.01.2017 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Dzień Dobry! W domu mamy zamontowane okna MS evolution. Montaż na kotwach poza licem muru. Poprzedniej zimy jeszcze nie mieszkaliśmy ale mieliśmy mały problem otwarłem zimą okno i nie umiałem go domknąć. Wezwaliśmy ekipę do wyregulowania, wszystko było ok. Tej zimy czuć zimno od okien. Najbardziej od tych gdzie rok temu była regulacja. Nazwijmy to dodatkową wentylacją Najlepiej widać to na zdjęciach okna w łazience w największe mrozy: To białe na rolecie to szron Poniżej zbliżenie: Oczywiście nie miałem na to czasu aby to zgłosić a tym bardziej sprawdzić co jest nie tak. Dzisiaj wykonałem małe pomiary: Łazienka: Poziomica ustawiona do pionu: Dołem brakuje z 8 mm. W dwóch kolejnych oknach sprawa wygląda podobnie. Wykonam telefon do firmy montującej niech podjadą na regulację. Teraz pytanie do specjalistów: Czy to jest normalne, żeby przed każdym sezonem regulować okna? Czy nie ma jakiś błędów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 28.01.2017 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Czyli realnie banan ma 4 milimetry nie powinno to nic robić dlatego Sprawdź czy nie masz bana na płaszczyźnie skrzydła albo odrysuj skrzydło i sprawdź czy ma ościeżnice wszędzie jest to samo odległość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 29.01.2017 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Banan na 5mm. Ta wartość jest maksymalna. Odległość skrzydła od ościeżnicy potwierdza 5 mm. Przy zawiasach okno dolega. Czyli co regulacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.01.2017 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Chodzi mi o ewentualne wykrzywienie ościeżnicy w otworze czyli szerokość światła na górze w środku i na dole jeżeli tu masz banana to nic nie pomoże Konieczna jest albo poprawa zamontowania okna albo zrobienie podobnego badana podkładkami do szklenia na skrzydle bo najprawdopodobniej zaczepy nie współpracują z rolkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmax 29.01.2017 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 pierwsze to sprawdź czy rolka ze skrzydła zachodzi za zaczep na ramie - jak nie widać odrysuj ołówkiem. po zamknięciu klamki rolka powinna być w połowie zaczepu, w takim mniej więcej położeniu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 29.01.2017 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Czyli realnie banan ma 4 milimetry nie powinno to nic robić A uszczelka ile ma ? 6mm ?czy przy podmuchach wiatru nie bedzie mocno wialo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.01.2017 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Zrób prosty test tam gdzie masz największe wygięcie połóż kartkę papieru Zamknij skrzydło jeżeli kartka papieru wychodzi bez żadnego oporu tam jest nieszczelność i dalej możesz to poprawić regulujący docisk skrzydła w tym miejscu realnie 4mm banana nie powinno mieć wpływu na szczelność okna poza tym do końca nie wiadomo czy banan dotyczy tylko samego skrzydła czy także ościeżnicy i w tym momencie trzeba sprawdzić jaka jest szczelina między skrzydłem a ościeżnicaGorzej jeżeli banan jest w płaszczyźnie ościeżnicy to znaczy żebym był dobrze zrozumiałem poziomice przykładasz nie do czoła tylko po otwarciu skrzydła do wnętrza profilu i tutaj 2 mm już mogą być tragiczne bo uszczelka nie pracuje na płaski części profilu tylko na samej jego krawędzi ale tak jak wspomniałem można to poprawić wyginający szydło poprzez odpowiednie przeszklenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 29.01.2017 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 OK, porobilem testy na szybko.Jeszcze doprecyzuj opor przy wyciaganiu kartki, jesli idzie ja wyciagnac mimo ze delikatnie czuje opor to chyba juz jest niedobrze? Bo w wiekszosci okien nie mam mozliwosci wyciagniecia kartki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.01.2017 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Zwiększ docisk w tym oknie kartki realnie Nie można wyciągnąć lub wychodzi z bardzo dużym oporem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 29.01.2017 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 pierwsze to sprawdź czy rolka ze skrzydła zachodzi za zaczep na ramie - jak nie widać odrysuj ołówkiem. po zamknięciu klamki rolka powinna być w połowie zaczepu, w takim mniej więcej położeniu: [ATTACH=CONFIG]380049[/ATTACH] To było to. U mnie okno otwiera się w położeniu klamki do góry. I zaczep inaczej wychodzi. Jeden w miejscu największej nieszczelności nie chwytał. Mam wrażenie, że górny też nie trzyma. Jak dziecko wyjdzie z kąpieli to zrobię test kartki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 29.01.2017 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Zrób prosty test tam gdzie masz największe wygięcie połóż kartkę papieru Zamknij skrzydło jeżeli kartka papieru wychodzi bez żadnego oporu tam jest nieszczelność i dalej możesz to poprawić regulujący docisk skrzydła w tym miejscu realnie 4mm banana nie powinno mieć wpływu na szczelność okna poza tym do końca nie wiadomo czy banan dotyczy tylko samego skrzydła czy także ościeżnicy i w tym momencie trzeba sprawdzić jaka jest szczelina między skrzydłem a ościeżnica Gorzej jeżeli banan jest w płaszczyźnie ościeżnicy to znaczy żebym był dobrze zrozumiałem poziomice przykładasz nie do czoła tylko po otwarciu skrzydła do wnętrza profilu i tutaj 2 mm już mogą być tragiczne bo uszczelka nie pracuje na płaski części profilu tylko na samej jego krawędzi ale tak jak wspomniałem można to poprawić wyginający szydło poprzez odpowiednie przeszklenie Test kartki banalnie proste i genialnie. Poziomice po otwarciu okna przyłożyć w miejscu dolegania uszczelki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.01.2017 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Większość genialnych rzeczy jest prosta jak konstrukcja cepa Na profilu a nie trzeciej uszczelce Lub jeszzze prosciej. Zamknij skrzydlo. Odrysuj je. Odleglosc od krawedzj profila do kreski powinien byc taki sam w kazdym miejscu. Z tolerancja +-2mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 29.01.2017 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Czyli nie w tym miejscu gdzie myślałem.Ok. Sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.01.2017 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 pierwsze to sprawdź czy rolka ze skrzydła zachodzi za zaczep na ramie - jak nie widać odrysuj ołówkiem. po zamknięciu klamki rolka powinna być w połowie zaczepu, w takim mniej więcej położeniu: [ATTACH=CONFIG]380049[/ATTACH] Zdjecie ukazuje polozenie zaczepu wzgledem rolki na profilu od strony klamki. Od strony zawiasów jest odwrotnie tzn. rolka w zaczep wchodzi od gory a nie dolu jak na zdjeciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 29.01.2017 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Większość genialnych rzeczy jest prosta jak konstrukcja cepa Na profilu a nie trzeciej uszczelce Lub jeszzze prosciej. Zamknij skrzydlo. Odrysuj je. Odleglosc od krawedzj profila do kreski powinien byc taki sam w kazdym miejscu. Z tolerancja +-2mm Jest tak 2 do 3 minimetry. Okno oblewa test szczelności w dolnej krawędzi. Najbardziej wieje na wysokości klamki. Czuć świeże powietrze. Hmmm. Okna passiwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 29.01.2017 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Czasem się zdaża, że zaczep jest źle przykręcony i nie łapie. TO doprowadziło do odkształcenia skkrzydła. Jeśli się zamyka i jest szczelnie to nie ma powodu do niepokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 29.01.2017 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Czasem się zdaża, że zaczep jest źle przykręcony i nie łapie. TO doprowadziło do odkształcenia skkrzydła. Jeśli się zamyka i jest szczelnie to nie ma powodu do niepokoju. W jednym tak było. W drugim nie. Na wysokości klamki wieje najbardziej. Dzisiaj tego już nie sprawdzę. Dziękuję za wszelakie rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.01.2017 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 3mm to juz może być za dużo i uszczelka skrzydła nie przylega do płaszczyzny profila tylko samej krawędzi Jeśli jest tak w tym oknie o którym piszesz to trzeba albo przesunąć skrzydło albo przeszklic by też miało banan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 29.01.2017 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Temat odświeżę za tydzień!Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts