Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przekrój geologiczny a zaprojektowane fundamenty.

Gorzus

Recommended Posts

Witam

Zrobiłem badania geotechniczne " teren pokrywa gleba 0,2m p.p.t , pod którą zalegają grunty piaszczysto-żwirowe (średnio zagęszczone pospółki i piaski drobne) 1,3 do 1,5m ppt a głębiej zwietrzeliny glin zwałowych (gliny piaszczyste w stanie twardoplastycznym i miękkoplastycznym) 2,5m p.pt. W podłożu występuje zwierciadło wód gruntowych o charakterze swobodnym na głębokości 0,6 - 0,7 m p.p.t.

I teraz konstruktor zaproponował

- wymianę gruntu od gł 1,5 do 2,3 m p.p.t wymienić na piasek i zagęścić

- dodatkowo ławy wys 03, na szer. 0,7 m plus dodatkowo ściągi

-Zagłebienie ław to 1,3m p.p.t

rzut fundamentu.jpg

- dodatkowo szczelna izolacja typu ciężkiego

dom będzie bez piwnic.

I teraz moje wątpliwości dotyczą wymiany gruntu która jest kosztowna. Jak przy tak wysokich wodach gruntowych tego dokonać. Po co wkopywać się na taką głębokość.

projektant zaproponował zastosowanie kosztownych igłofiltrów.

Tereny nie są na szkodach górniczych.

Myśle ze projektant nie ma wogóole pojęcia o tm co robi.

Edytowane przez Gorzus

Proszę napisać czytelny, jasny profil gruntu, czyli od ... do ... taki i taki grunt o takich parametrach.

Rzeczywiście może być kosztownie. Kopanie pod wodą ( jeśli rozumiem dobrze), igłofiltry. Problem w tym, że ludzie najpierw kupują działki a potem robią badania. Ja zawsze doradzam na odwrót. Lepiej stracić 1-2tyś. niż 60 tyś.

Proszę napisać czytelny, jasny profil gruntu, czyli od ... do ... taki i taki grunt o takich parametrach.

Rzeczywiście może być kosztownie. Kopanie pod wodą ( jeśli rozumiem dobrze), igłofiltry. Problem w tym, że ludzie najpierw kupują działki a potem robią badania. Ja zawsze doradzam na odwrót. Lepiej stracić 1-2tyś. niż 60 tyś.

Działek dostałem , nic narazie w nią nie inwestowałem

Oto przekrój geotechniczny

A działke mam za darmo.

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2017/1/30/7259235_profil.jpg/140

Ia- grunty niespoiste pospółki. Grunty są nawodnione w stanie średnio zagęszczonym o stopniu zagęszczenia Id=0,50. sa to grunty niewysadziowe

Ib- grunty niespoiste, piaski drobne. grunty są wilgotne , mokre lub nawodnione w stanie średnio zagęszczonym o stopniu zagęszczenia Id=0,50. są to grunty niewysadziowe

IIa- grunty średnio spoiste - gliny piaszczyste. Grunty są mało wilgotne w stanie twardo plastycznym o przyjętym stopniu plastyczności Il - 0,15. Zaliczono je do gruntów bardzo wysadziowych. Przyjęto dla nich grupę konsolidacji C

IIb - grunty średnio spoiste - gliny piaszczyste. Grunty są wilgotne w stanie miekkoplastycznymo stopniu plastycznosci Il-0,55. Zaliczono je do gruntów bardzo wysadziowych. Przyjęto dla nich grupę konsolidacji C