Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mądra Polka w trakcie szkody - jak poprawić montaż okien

Recommended Posts

Witajcie Muratorianie,

jestem w trakcie budowy domu (stan półsurowy zamknięty, parterowy z poddaszem użytkowym, dół w środku całkiem wykończony i mieszkamy) i mam kilka pytań jak można poprawić od zewnątrz montaż okien bo w lecie będziemy ocieplać dom (styropian, 18 lub 20).

Montaż okien miał być 'tradycyjny' a nie 'ciepły' bo nie mamy ambicji posiadać dom pasywny, ale w ciągu prawie dwóch lat od kiedy okna były wstawiane dużo sie nauczyłam i chciałabym trochę ulepszyć to co jest. Na zrobienie wszystkiego 100% poprawnie jest już za późno - ale mam nadzieję jeszcze trochę poulepszać co jest zanim przyjdzie styropian, tak żeby dało się siedzieć na kanapie z kawą nie w przewiewie...

Czytałam o taśmach paroszczelnych i paroprzepuszczalnych i moje zasadnicze pytanie jest takie czy są taśmy których mogę użyć jeszcze teraz, kiedy okna są już wprawione? Szukałam w necie i tu na forum, ale znajduję wyłącznie użycie taśm paroprzepuszczalnych w momencie montowania okna, tak że są wpuszczone w ramę, a nigdzie czy mogę nakleić taką (jaką?) taśmę na połączenie rama-pianka-mur (tak jak na zdjęciu zrobiłam taśmą przeźroczystą)?

cea9eb53e775cf9emed.jpg

00951044f372788cmed.jpg

(jeszcze wyjaśnienia, zdaję sobie sprawę że pianka przez 2 lata sparciała, wierzchnia warstwa jest do zdrapania, szczelinę trzeba zapianować raz jeszcze, obciąć nadmiar i wtedy kleić tą ewentualną folię, planuję też może na styk ramy okna i zachodzącego na nie styropianu dać taśmy rozprężne, ale trochę się boję że rozepcha styropian)

Jak najbardziej mozna nakleić taką tasmę w zaproponowany przez Ciebie sposób.

Ale raczej tylko od zewnątrz...

Ja bym tu poszedł w innym kierunku. Od wewnątrz SP 925 a na zewnątrz taśma rozprężna podczas wykonywania ocieplenia.

EDIT:

Teraz doczytałem, że od wewnątrz "już pozamiatane".

W żadnym wypadku nie polecam klejenia taśm w taki sposób:

1. Taśma z powierzchni fakturowanej typu antracyt jak tutaj widać może się odklejać, więc i tak wilgoć może przenikać do pianki.

2. Zdecydowanie lepszym pomysłem będzie wykorzystanie taśm rozprężnych w warstwie ocieplenia na połączeniu styropian-ościeżnica. Tylko proszę pamiętać, że ocieplenie właściwie to nie powinno zakrywać więcej niż 50% ramy.

Kiedyś napotkałem coś takiego:

http://montaze.info.pl/wp-content/uploads/2011/08/Poradnik-Zrzeszenia_warunki-techniczne.pdf

W mojej okolicy większość odbiorów polega właśnie na tej zasadzie, choć z kilkoma zapisami się nie zgadzam. Co nie zmienia faktu, że i tak jak nie z tego to z poradnika ITB wszystko jest wykonywane.

Widzisz kolego ktoś bezmyślnie puścił babola i dalej go rozpowszechniasz. By maksymalnie ocieplić okno węgarkiem powinien on nachodzić na ościeżnicę co najmniej tyle by zakryć całą część kwadratowej części profila czyli pozostawiamy realnie 15-20 mm nie osłonięte. Dla zwolenników oszczędności każdego promila strat wręcz cała ościeżnica powinna być zakryta ociepleniem ale...ale to tak brzydko wygląda, że nie znam nikogo kto tak sobie chałupę ocieplił

Tu nie ma co ukrywać że rządzi poczucie estetyki Inwestora a nie parametry tego połączenia

No ok - zgadzam się, nawet dla niedowierków wielokrotnie wrzucano tutaj rysunki rozchodzących się izoterm w takim rozwiązaniu.

Co z tego, skoro na podstawie moich pomiarów, pracy montażystów i ociepleniowców jesteśmy oceniani przez inspektora wyposażonego w wiedzę taką jak wrzuciłem w tym poradniku. W budynkach mieszkalnych jednorodzinnych jeszcze tak na to nie zwracają uwagi, ale przy inwestycjach bywa różnie. Jeszcze jako okniarz to nie mam takich problemów, ale słyszałem o kilku ociepleniowcach, którym odmówiono zapłaty za wykonanie zbyt szerokich węgarków, bo zakrywały 90% prostej części ramy....

Bardzo dziękuję za ten szeroki odzew!

Macie rację - na parterze już pozamiatane... Ale jeszcze nie zmyte mopem, więc nie składam broni i ratujemy co jest :-P

Za to na piętrze jeszcze tynków nie ma, więc BARDZO dziękuję za informację o tej SP 925 o wyglądzie pasztetowej - nie wiedziałam że coś takiego wogóle istnieje a teraz wiem i to jest piękne :) Zwłaszcza że na piętrze są okna od stron o większej presji powietrza zimą (południowy wschód i północny wschód) to będzie jak znalazł :D

Już się przestraszyłam z tym niezakrywaniem połowy ramy, ale cieszę się że zdania są podzielone, bo u mnie (ze względów o których później, ale muszę to rozrysować) to pasuje zakryć tak przynajmniej 80%.

Martwi mnie wątpliwa przyczepność folii do okleiny antracytowej... Bo jeśli już się zdecyduję przykleić, to wolałabym żeby to nie było 'dla picu' tylko rzeczywiście spełniało swoją funkcję. Następny problem - czy można taśmę rozprężną przykleić na folię? Płaska część ościeżnicy ma 5,5 cm, jeśli nakleję folię to pewnie by wypadało żeby nachodziła przynajmniej ze 3cm, i czy taśmę (powiedzmy 1cm) mieścić jeszcze obok, więc za chwilę zasłonimy całą ościeżnicę, czy można taśmę nakleić na folię (co jeszcze miejmy nadzieję spowoduje dociśnięcie folii i zapobiegnie odklejaniu?) i to wszystko zakryć 4cm węgarkiem?

P.S. Jareko - szacun za twoją stronę internetową, mam ją juz przestudiowaną, ale nie wiem czy wiesz nie da się powiększyć obrazków (wybija błąd 404) a chciałabym ten o zabezpieczaniu progów okien balkonowych oglądnąć

Niestety część obrazków zniknęła ze strony i pozostały tylko miniaturki. Napisz w mailu o jakie Ci chodzi to odszukam i wyślę oryginały

Co do foli i taśmy

Sprecyzujmy o co chodzi

OD ZEWNĄTRZ

tu nie ma sensu folia i taśma jednocześnie. Wystarczy że nakleisz na czoło profila taśmę rozprężną w trakcie doklejania węgarka. Spełni swoje zadanie.

Dobrze że zakrywasz jak największą powierzchnię ramy - straty na połączeniu okno-mur będą wtedy najmniejsze.

OD WEWNĄTRZ

Jak nie masz jeszcze tynków możesz spokojnie przykleić folie paroszczelną do czoła profilu i później wykleić na ścianę. Będzie trzymać. Wystarczy ze uczynisz to dokładnie na odtłuszczoną powierzchnię okleiny np. denaturatem. Wystarczy 5 mm styku lub jeśli będziesz stosował listwy dylatacyjne tyle najść na ościeżnicę ile zakryje Ci listwa

Można też tak jak napisał bwojtek ładnie obciąć pianę i pokryć ją SP925 z "kiszki" posiadając oczywiście odpowiednią do kiszek wyciskarkę

Dziękuję Jareko :)

Twoją wypowiedź o sposobie postępowania w środku zapisałam, wykonamy odpowiednio na piętrze, przegadam z mężem co woli wykonać (folia/pasztetowa ;) ) pod moje dyktando :cool: Obrazki to zaraz sprawdzę, chyba że tu mi wyjaśnicie co i jak w moim przypadku zrobić, to wysyłanie nie będzie konieczne.

Jeśli chodzi o stronę zewnętrzną to uważasz, że i folia i taśma to niepotrzebnie 2 grzyby w barszcz? Ja po prostu nie ufam piance jako materiałowi wiatroizolacyjnemu :/ Ale może przesadzam i pod styropian już nic nie zawieje... Rozumiem że taki sam pasek taśmy należy nakleić na górnej ościeżnicy? Czy taśma 10/2 będzie dobra czy mam to uzgodnić z wykonawcą jakiej szerokości jest szczelina z klejem w jego wykonaniu? (już widzę jego minę po takim pytaniu... :jawdrop:)

Czuję się już wystarczająco wyedukowana w zakresie prawa i lewa strona, teraz dół czyli parapety i progi.

Czy i tu muszę się zdecydować, albo folia albo taśma przy parapecie? Czy zasadne będzie na listwę startową nakleić pasek taśmy rozprężnej (izolacja termiczna) a na to przyłożyć folię paroprzepuszczalną (izolacja wiatrowa) z wywinięciem pod parapetem, parapet (blacha) zaczepić pod okno i przykręcić kilkoma wkrętami (przez warstwę folii i taśmy) do listwy? Tak by mi pasowało. Jak to robią praktycy-termopasjonaci?

Czy nie kombinować i zrobić z tym jakimś fartuchem (jeszcze jedna rzecz do ogarnięcia...) jak tu: http://jareko.wixsite.com/strona/monta-parapetow-zewn

597d0224e0df5d3dmed.jpg

Edytowane przez Otirom
dokładam zdjęcie listwy

Dziękuję Janie za zwrócenie uwagi - tak też sądzi mój wykonawca, że parapet tylko się zaczepia i pod niego daje pianę co go przyklei.

Ja natomiast widziałam informację, że mimo to dobrze jest go przykręcić chociaż kilkoma wkrętami. I bądź tu mądry, jak to ma być żeby było i ciepło i trwale :mad:

Do dziś widzę takie praktyki kiedy parapetu się nie da wsunąć pod okno, to wtedy przybijają papniakami do drewnianej ramy lub przykręcają na wkręty do PCV. W wypadku wkręcania do ramy to można stracić gwarancję na okna. Jeszcze do tej listwy parapetowej to nawet nawet, ale po co robić dziurę w czymś co powinno być jednolite i szczelne? A parapet nie "odleci", bo pomijając fakt, że będzie przyklejony to jeszcze boki z ocieplenia będą go trzymać.

Są dwa sposoby montażu estetyczny i taki sobie

Taki sobie polega na tym że wydre parapetu przekręca się do listwy podparapetowe parapet jest dosyć daleko od okna widać śruby i ogólnie beznadziejnie to wygląda

Estetyczny polega na włożeniu wydry parapetów w pierwszy rowek w ościeżnicy dokładnym ale bardzo dokładnym opianowaniu tego miejsca i tyle. ładnie i trwale

Zresztą masz to dokładnie opisane u mnie zarówno jeśli chodzi o parapety zewnętrzne jaki wewnętrzne

Dziękuję Panowie - niniejszym mój wykonawca dostaje pozwolenie nie przykręcania parapetów, jeśli potrafi to zrobić bez tego.

Jest tylko jedna sprawa która mnie martwi i kombinuję, czy można zrobić lepiej.

Najczęstszy schemat izolacji parapetów to parapet/folia/listwa podp/folia/parapet tak jak np tu:

3b80357b16a563b6med.jpg

I przemawia to do mnie, tak chcę robić poza jednym problemem. Ta listwa podparapetowa to przecież marne 2cm plastiku które dzieli moje +20 od -20 na zewnątrz, a jeszcze ma do niej tylko przez folię dolegać zimna blacha - to jak to ma nie być zimne od środka? Zależy mi, zwłaszcza w oknie wykuszowym gdzie mam ławę do siedzenia połączoną z parapetem i koniecznie chcę tam mieć możliwie ciepło. Nie mam jeszcze parapetów wewnętrznych (tylko kawałki paneli dla picu :p ) - może od tej strony coś kombinować? Czy można od zewnętrznej strony między folię a listwę podparapetową wkleić jeszcze taśmę rozprężną? Czy wyrwie parapet z zaczepów? Czym odizolować blachę od plastiku? Znów ta nieszczęsna pianka...?

38fa19abe95032b4med.jpg

Edytowane przez Otirom