Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja elektryczna w mieszkaniu w bloku

Recommended Posts

Zauważyłem że z rozdzielni wychodzi kabel do bojlera elektrycznego i potem dalej na jedno podwójne gniazdko. Teraz wiem że jest to błąd z tego względu że na tym kablu w rozdzielni chcę zainstalować zegar z stycznikiem. Dlatego pewnie elektryk będzie musiał poprowadzić inny kabel. Mam pytanie odnośnie całej instalacji. Czy urządzenia takie jak zmywarka, pralka, piekarnik, lodówka, kuchenka mikrofalowa powinny mieć osobne kable(obwody?) aby instalacja elektryczna była prawidłowa?

Zauważyłem że z rozdzielni wychodzi kabel do bojlera elektrycznego i potem dalej na jedno podwójne gniazdko. Teraz wiem że jest to błąd z tego względu że na tym kablu w rozdzielni chcę zainstalować zegar z stycznikiem. Dlatego pewnie elektryk będzie musiał poprowadzić inny kabel. Mam pytanie odnośnie całej instalacji. Czy urządzenia takie jak zmywarka, pralka, piekarnik, lodówka, kuchenka mikrofalowa powinny mieć osobne kable(obwody?) aby instalacja elektryczna była prawidłowa?

Czy to jest nowy blok ? Zgaduję, że pierwotnie w instalacji zakładano inne źródło ciepłej wody jak bojler. Jeżeli nie, tzn. blok jest w miarę nowy a fabryczne źródło ciepła to bojler elektryczny to obecność innych gniazd na obwodzie bojlera jest błędem. Zwykły bojler 50L ma najczęściej moc 2kW a to już urządzenie na osobny obwód.

Automatyka w bloku chyba najlepiej sprawdzi się na radiu. To działa bez ingerencji w strukturę obwodu. Uzyskujemy separowaną sterowność punktów elektrycznych ingerując w puszki. No i nie trzeba czasami robić remontu. Wystarczy odpowiednio zagooglować.

Nie jestem może "zwolennikiem" każdego przewodu do każdego urządzenia ( nie mówię akurat o kuchni). Natomiast widząc instalację elektryczną w kuchni w domkach deweloperskich w pod poznańskiej miejscowości na jednym przewodzie 3x1,5 zrobiło mi się słabo :) No dobra może kiedyś też tak było ale teraz "cukierek"- na tym obwodzie było 10 gniazd i dwa zasilania do lamp...