manfred1 29.01.2017 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Zauważyłem że z rozdzielni wychodzi kabel do bojlera elektrycznego i potem dalej na jedno podwójne gniazdko. Teraz wiem że jest to błąd z tego względu że na tym kablu w rozdzielni chcę zainstalować zegar z stycznikiem. Dlatego pewnie elektryk będzie musiał poprowadzić inny kabel. Mam pytanie odnośnie całej instalacji. Czy urządzenia takie jak zmywarka, pralka, piekarnik, lodówka, kuchenka mikrofalowa powinny mieć osobne kable(obwody?) aby instalacja elektryczna była prawidłowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 29.01.2017 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Aby instalacja byłą prawidłowa, wykonana zgodnie ze sztuką, urządzenia odbiorcze 1-fazowe powyżej 2 kW powinny być na osobnym obwodzie (i zabezpieczeniu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 29.01.2017 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Zauważyłem że z rozdzielni wychodzi kabel do bojlera elektrycznego i potem dalej na jedno podwójne gniazdko. Teraz wiem że jest to błąd z tego względu że na tym kablu w rozdzielni chcę zainstalować zegar z stycznikiem. Dlatego pewnie elektryk będzie musiał poprowadzić inny kabel. Mam pytanie odnośnie całej instalacji. Czy urządzenia takie jak zmywarka, pralka, piekarnik, lodówka, kuchenka mikrofalowa powinny mieć osobne kable(obwody?) aby instalacja elektryczna była prawidłowa? Czy to jest nowy blok ? Zgaduję, że pierwotnie w instalacji zakładano inne źródło ciepłej wody jak bojler. Jeżeli nie, tzn. blok jest w miarę nowy a fabryczne źródło ciepła to bojler elektryczny to obecność innych gniazd na obwodzie bojlera jest błędem. Zwykły bojler 50L ma najczęściej moc 2kW a to już urządzenie na osobny obwód. Automatyka w bloku chyba najlepiej sprawdzi się na radiu. To działa bez ingerencji w strukturę obwodu. Uzyskujemy separowaną sterowność punktów elektrycznych ingerując w puszki. No i nie trzeba czasami robić remontu. Wystarczy odpowiednio zagooglować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manfred1 29.01.2017 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Stary blok i instalacja jest będzie wymieniana od licznika do mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 30.01.2017 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Stary blok... Zapytam profilaktycznie czy to tzw. "wielka płyta" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manfred1 30.01.2017 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Nie mam pojęcia ot blok made in 1970 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 30.01.2017 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Nie jestem może "zwolennikiem" każdego przewodu do każdego urządzenia ( nie mówię akurat o kuchni). Natomiast widząc instalację elektryczną w kuchni w domkach deweloperskich w pod poznańskiej miejscowości na jednym przewodzie 3x1,5 zrobiło mi się słabo No dobra może kiedyś też tak było ale teraz "cukierek"- na tym obwodzie było 10 gniazd i dwa zasilania do lamp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manfred1 30.01.2017 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 No u mnie zrobiono dziś poprawki. 3x2,5 idzie osobno lodówka, piekarnik, mikrofala, zmywarka i pralka w kuchni. Natomiast osobno jeszcze jest bojler. czy dobrze nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts