tedeone 29.01.2017 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Witam. Obecnie przechodzę dramat jesli chodzi o wybór POŚ. Po wizycie geologa i wykonaniu badań gruntu okazuje się ze teren jest gliniasty wszędzie dookoła, mała warstwa ziemi wymieszanej z jakimś gruzem i czymś jeszcze na około 50cm a niżej zaczyna się twarda glina że można garnki lepić. Odwierty były na ponad 4 metry i tak jak się spodziewałem GLINA. Sąsiad obok na działce jak wiercił studnie ok 35m od naszego planowanego miejsca na POŚ to mówił że 22m sama glina i tak też się raczej przedstawia u nas...więc lipa straszna! Tak więc sąsiad zamontował szambo ale było to już 4 lata temu a technologia mam nadzieje poszła do przodu....oby. Uparcie stoję murem że nie chce mieć szamba na działce z racji kosztów eksploatacji i całym funkcjonowaniem tej że myśli technicznej. Wybór od początku padł na POŚ bo gmina nie zamierza ciągnąć kanalizacji dla 5 domków naszej wiochy. Ale tu właśnie przeszkadza nam grunt który się na działce znajduję czyli glina. Do wyboru brałem pod uwagę oczyszczalnie: - Kingspan BioPura6 - Ekopol Bio Hybryda 2500. Załączam poniżej rysunek który powinien wyjaśnić co nie co jak się to przedstawia na naszej działce i zaznaczyłem tam wszystko. Geolog podsunął nam pomysł aby w miejscu zrzutu oczyszczonych ścieków wymienić grunt na głębokości 1,5 metra na terenie naszej działki oczywiście zgodnie z prawem, a z racji że ukształtowanie terenu jest na naszą korzyść puścić tam wodę poprzez studnie albo krótki drenaż, woda ta i tak popłynie w najniżej położony punkt czyli rów przydrożny który ciągnie się bardzo długo. Nie ma zgody aby do tego rowu odprowadzać oczyszczone ścieki od Powiatowego Zarządu Dróg tak jak chciałem na początku, czyli operat wodno-prawny itd NIE WYRAŻAJĄ ZGODY chociaż cała woda deszczowa itd i tak spływa tam z naszych działek więc ok. Droga jest Powiatowa więc będzie ciężko wywalczyć takie pozwolenie wiec szukam innego rozwiązania np takiego jak podsunął mi geolog. Ale czy to się sprawdzi, proszę spojrzeć na rysunek i coś doradzić, może jakieś inne wyjście bądź pomysł. Zapraszam do dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro0106 29.01.2017 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Dobra oczyszczalnia ścieków i wypuścić odpływ na trawę , czysta woda sama spłynie do rowu. Jak wymienisz grunt na 1,5 metra to zrobisz tylko basen bo przy rowie pewnie jest i tak glina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedeone 29.01.2017 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Dobra oczyszczalnia ścieków i wypuścić odpływ na trawę , czysta woda sama spłynie do rowu. Jak wymienisz grunt na 1,5 metra to zrobisz tylko basen bo przy rowie pewnie jest i tak glina. Wymiana gruntu miała by być do samej granicy działki i tam zaraz zaczyna się rów, chciałem aby ścieki jeszcze w gruncie się doczyściły zanim wpadną do rowu, bo tak lać sobie po działce to właśnie byłby basen dopiero, a jak to niby miałoby funkcjonować zimą? Zastanawiam się jeszcze nad oczyszczalnią: - Biologiczna oczyszczalnia Solido Rewatec SBR - OCZYSZCZALNIA BIOLOGICZNA ZBS model ZBS-6C oraz jak wyżej już pisałem: - Kingspan Biopura 6 / BioFicient - Ekopol Bio Hybryda 2500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 29.01.2017 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 (edytowane) Wymiana gruntu miała by być do samej granicy działki i tam zaraz zaczyna się rów, chciałem aby ścieki jeszcze w gruncie się doczyściły zanim wpadną do rowu, bo tak lać sobie po działce to właśnie byłby basen dopiero, a jak to niby miałoby funkcjonować zimą? Zastanawiam się jeszcze nad oczyszczalnią: - Biologiczna oczyszczalnia Solido Rewatec SBR - OCZYSZCZALNIA BIOLOGICZNA ZBS model ZBS-6C oraz jak wyżej już pisałem: - Kingspan Biopura 6 / BioFicient - Ekopol Bio Hybryda 2500 Pozwolę sobie coś dodać parę słów na ten temat, ale w nieco inny sposób Twoja działka to kombinuj jak chcesz o ile jesteś świadom tego do czego dążysz i co za to osiągniesz. Jednak nie pora tu na morały tylko na jakieś konkrety, więc w kwestii wykopków na spadku działki i wymiany gruntu, to chcę zwrócić uwagę, że z racji gliniastych warunków na całej działce, to również woda opadowa będzie spływać w to miejsce. W konsekwencji, to rozwiązanie w takich przypadkach może stracić część ze swoich plusów. Nie będę, też smęcił o śniegu w zimie, ale jeżeli nastąpiłyby roztopy to znów po sprawie Pomijając kwestię odprowadzenia to, ogólnie czym oczyszczalnia droższa to lepsza, czyli w skrócie: - Bio Hybryda 2500 - to jedna z najtańszych oczyszczalni i z małej średnicy włazami - czyli słabo z serwisem i w sumie to też bez automatyki - nie polecam ! - Biopura 6 - to już lepszy zbiornik, tj z PE, ale nadal słabo ze sterowaniem i tylko jeden właz - ZBS-6C - znów lepiej, czyli PE, plus za dwa włazy rewizyjne normalnej średnicy i automatykę oraz to w końcu SBR ! - Solido - plus za PE i wytrzymały zbiornik, ale minus za jeden właz rewizyjny i za rozwiązanie w postaci dmuchawy w pojemniku wewnątrz w/w włazu oraz plus za to, że SBR ! Edytowane 29 Stycznia 2017 przez WojtekINST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedeone 29.01.2017 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Do tej pory opady, roztopy itd cała woda znajdowała się jedynie w rowie. Zostawmy póki co konkretne przykłady oczyszczalni powiedzmy że te dwie ostatnie Solido i ZBS gdzieś tu będziemy celować. Nadal pozostaje kwesia czy jest jakies inne wyjście z tej sytuacji ktoś coś doradzi jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 29.01.2017 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Jeżeli powierzchnia działki pozwala to rób wannę dla żwiru + trzciny i po sprawie, połowa wody ci odparuje a reszte użyjesz do podlewania 2-3tys osadnik, 10k na wykop + materiał dla filtra, rozwiązanie bezobsługowe na 50 lat google: oczyszczalnie hydrofitowe o poziomym przepływie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedeone 30.01.2017 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Powierzchnia działki jest duża ale miejsce POŚ już jest, raczej już nie zmieszczę tam trzcinowiska. Wrzucam lepsze zdjęcie Na bordowo jest utwardzenie z kostki, a na czerwono zaznaczyłem miejsce w którym planujemy coś rozsączać tylko jeszcze nie wiem jak to ma być...dlatego też tu jestem:) Jak widać bardzo blisko nas duży rów przydrożny i chciałbym aby oczyszczone ścieki trafiły właśnie tam, zresztą tam i tak trafią razem z całą deszczówką i roztopami tak jak do tej pory to miało miejsce z racji tego że takie jest ukształtowanie terenu. Działka jest pochyła w stronę właśnie tego rowu na nasze szczęście. Tylko ta cholerna glina...50cm humusu i dalej glina jak diabli, co myślicie??? W miejscu gdzie zaznaczyłem na czerwono dać np. SKRZYNKI ROZSĄCZAJĄCE SBOX, ich wysokość to 30cm a pojemność każdej 110L i całość obsypać tym humusem ze żwirem i na to ozdobny kamyk, czy może wymiana gruntu i jakaś studnia chłonna hmmm? No nie wiem co chwila inna koncepcja help Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 31.01.2017 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Powierzchnia działki jest duża ale miejsce POŚ już jest, raczej już nie zmieszczę tam trzcinowiska. Wrzucam lepsze zdjęcie [ATTACH=CONFIG]380170[/ATTACH] Na bordowo jest utwardzenie z kostki, a na czerwono zaznaczyłem miejsce w którym planujemy coś rozsączać tylko jeszcze nie wiem jak to ma być...dlatego też tu jestem:) Jak widać bardzo blisko nas duży rów przydrożny i chciałbym aby oczyszczone ścieki trafiły właśnie tam, zresztą tam i tak trafią razem z całą deszczówką i roztopami tak jak do tej pory to miało miejsce z racji tego że takie jest ukształtowanie terenu. Działka jest pochyła w stronę właśnie tego rowu na nasze szczęście. Tylko ta cholerna glina...50cm humusu i dalej glina jak diabli, co myślicie??? W miejscu gdzie zaznaczyłem na czerwono dać np. SKRZYNKI ROZSĄCZAJĄCE SBOX, ich wysokość to 30cm a pojemność każdej 110L i całość obsypać tym humusem ze żwirem i na to ozdobny kamyk, czy może wymiana gruntu i jakaś studnia chłonna hmmm? No nie wiem co chwila inna koncepcja help W obu opisanych przez Ciebie przypadkach wyjdzie coś na kształt podziemnego zbiornika. Różnica w tym, czy jest w poziomie, czy też w pionie :/ Rozwiązania z tworzywa, tj: skrzynki, pakiety, czy tunele - rozsączające, to coś w rodzaju ekstra pojemności, buforującej wolne lub mniejsze wsiąkanie w grunt. U Cibie tego wsiąkania nie będzie, tylko przepływ boczny dalej. Szybciej już bym zrobił coś na kształt rynny ze żwirem, za oczyszczalnią biologiczną. Ogólnie to naciągana teoria, ale w sumie pytasz: ile można naciągnąć, aby w teorii działało :) Tak na poważnie to co opisałem powyżej nie można traktować jako profesjonalnego rozwiązania ! Jeżeli są grunty o słabej przepuszczalności to zazwyczaj robię nasyp i oczyszczalnia ma dodaną pompę w środku. Nie martwię się wówczas, że coś zaleje mi odprowadzenie, bo jestem z nim wyżej. Nie twierdzę, że tak to się powinno u Ciebie zrobić, tylko mówię o tym co częściej się robi. Miałem montaż w zeszłym roku, na działce z spadkiem terenu, tylko znacznie większej od Twojej. Glina miała przerosty piasku i zrobiłem na 4 osoby: ZBS-6C/KP oraz nasyp na żwirze płukanym ( 2 x 20m drenaż ). Reklamacji nie było, ale tam grunt coś przyjmował, więc nie wiem, czy to dobre porównanie. Raczej przykład W kwestii studni chłonnej, to bez przebicia się przez glinę to są tylko bajki i raczej mało jest sytuacji, a raczej gruntów, w których da się to zrobić na spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedeone 31.01.2017 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 W obu opisanych przez Ciebie przypadkach wyjdzie coś na kształt podziemnego zbiornika. Różnica w tym, czy jest w poziomie, czy też w pionie :/ Rozwiązania z tworzywa, tj: skrzynki, pakiety, czy tunele - rozsączające, to coś w rodzaju ekstra pojemności, buforującej wolne lub mniejsze wsiąkanie w grunt. U Cibie tego wsiąkania nie będzie, tylko przepływ boczny dalej. Szybciej już bym zrobił coś na kształt rynny ze żwirem, za oczyszczalnią biologiczną. Ogólnie to naciągana teoria, ale w sumie pytasz: ile można naciągnąć, aby w teorii działało :) Tak na poważnie to co opisałem powyżej nie można traktować jako profesjonalnego rozwiązania ! Jeżeli są grunty o słabej przepuszczalności to zazwyczaj robię nasyp i oczyszczalnia ma dodaną pompę w środku. Nie martwię się wówczas, że coś zaleje mi odprowadzenie, bo jestem z nim wyżej. Nie twierdzę, że tak to się powinno u Ciebie zrobić, tylko mówię o tym co częściej się robi. Miałem montaż w zeszłym roku, na działce z spadkiem terenu, tylko znacznie większej od Twojej. Glina miała przerosty piasku i zrobiłem na 4 osoby: ZBS-6C/KP oraz nasyp na żwirze płukanym ( 2 x 20m drenaż ). Reklamacji nie było, ale tam grunt coś przyjmował, więc nie wiem, czy to dobre porównanie. Raczej przykład W kwestii studni chłonnej, to bez przebicia się przez glinę to są tylko bajki i raczej mało jest sytuacji, a raczej gruntów, w których da się to zrobić na spokojnie Dzięki za jasna i konkretną odpowiedź. W kwestii nasypu, myślałem o tym tylko zastanawiam się jaka będzie różnica czy będzie nasyp czy bez skoro pod spodem i tak jest glina więc czy ja będę ścieki odprowadzał pawie że po powierzchni czy na nasypie to chyba to samo. Jak taki nasyp widziałbyś u mnie na działce, zdałby egzamin? Jak widzisz na obrazku wyżej nie ma tam za dużo miejsca na odprowadzenie ścieków coś koło 15m, co radzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radar41 31.01.2017 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 (edytowane) Może to trochę nie na temat, ale może warto posłuchać starszych i jednak wkopać jakiś zbiornik szamba w ziemię. Zbiornik 12m3 - ja w rodzinie 4 osobowej używam dokładnie tyle wody w 2 miesiące. Zatem 12m3 musiałbym opróżniać szambiarką 6x w roku, Koszt wyciągnięcia tych 12m3 to max 200zł. Przed momentem dzwoniłem do Pana oferjącego takie usługi i zaśpiewał mi za wywiezienie 12m3 szamba od 140 - 200zł w zależności od lokalizacji. Teraz tak,. Podejrzewam, że taka oczyszczalnia biologiczna kosztuje ok 12 tys zł. Niech gmina zwróci 5000zł. To mamy wydatek 7.000zł. Zakładamy ze nie ma problemów z terenem.Wydatek na szambo betonowe np tutaj pierwszy lepszy link z google: http://szamba-betonowebis.pl/cennik.html to jak piszą ok 3000zł. Trzeba to wkopać i pewnie jakieś 500zł by za wkopanie wyszło. Zatem oszczędzamy 3500zł. 3500zł / 200zł za jedno wywiezienie = 17 wywiezień. Co daje faktycznie max 3 lata. Pytanie ile kosztuje utrzymanie szamba biologicznego. Na dłuższy okres czasu faktycznie się nie opłaca betonowe, ale z drugiej strony jak ma się to może zatkać albo śmierdzieć latem szambem bo grunt nie będzie chłonął to ja bym wybrał zwykłe szambo. Edytowane 31 Stycznia 2017 przez Radar41 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedeone 31.01.2017 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Może to trochę nie na temat, ale może warto posłuchać starszych i jednak wkopać jakiś zbiornik szamba w ziemię. Zbiornik 12m3 - ja w rodzinie 4 osobowej używam dokładnie tyle wody w 2 miesiące. Zatem 12m3 musiałbym opróżniać szambiarką 6x w roku, Koszt wyciągnięcia tych 12m3 to max 200zł. Przed momentem dzwoniłem do Pana oferjącego takie usługi i zaśpiewał mi za wywiezienie 12m3 szamba od 140 - 200zł w zależności od lokalizacji. Teraz tak,. Podejrzewam, że taka oczyszczalnia biologiczna kosztuje ok 12 tys zł. Niech gmina zwróci 5000zł. To mamy wydatek 7.000zł. Zakładamy ze nie ma problemów z terenem. Wydatek na szambo betonowe np tutaj pierwszy lepszy link z google: http://szamba-betonowebis.pl/cennik.html to jak piszą ok 3000zł. Trzeba to wkopać i pewnie jakieś 500zł by za wkopanie wyszło. Zatem oszczędzamy 3500zł. 3500zł / 200zł za jedno wywiezienie = 17 wywiezień. Co daje faktycznie max 3 lata. Pytanie ile kosztuje utrzymanie szamba biologicznego. Na dłuższy okres czasu faktycznie się nie opłaca betonowe, ale z drugiej strony jak ma się to może zatkać albo śmierdzieć latem szambem bo grunt nie będzie chłonął to ja bym wybrał zwykłe szambo. To akurat ostatni czarny scenariusz jaki biorę pod uwagę ale póki co chcę dowiedzieć się wszystko co można aby zamontować dobra oczyszczalnie, która będzie działać, nie ukrywajmy że szambo raz ze jest nie ekologiczne to dwa nie ekonomiczne i zawsze nawala w najmniej odpowiednim momencie. U nas jest 5 osób w tym 3 dzieci i te 10m3 zawsze idzie w miesiąc tak więc u nas wywóz raz na miesiąc to koszt 200zł czyli roczny koszt to 2400zł...ale to tak jak mówię nie chce szamba ale jak nic nie da rady to trzeba będzie je zrobić gdyby rzeczywiście oczyszczalni nie mozna będzie zamontować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedeone 31.01.2017 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Własnie dzwoniłem do wodociągów żeby się dowiedzieć dokładnie jaka cena za wywóz szamba i usłysałem tak:29zł za 1m3, czyli w naszym przypadku 5 osób liczę te 12m3 daje 348zł na miesiąc!!! Więc gdzie tu logika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 31.01.2017 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Może to trochę nie na temat, ale może warto posłuchać starszych i jednak wkopać jakiś zbiornik szamba w ziemię. Zbiornik 12m3 - ja w rodzinie 4 osobowej używam dokładnie tyle wody w 2 miesiące. Zatem 12m3 musiałbym opróżniać szambiarką 6x w roku, Koszt wyciągnięcia tych 12m3 to max 200zł. Przed momentem dzwoniłem do Pana oferjącego takie usługi i zaśpiewał mi za wywiezienie 12m3 szamba od 140 - 200zł w zależności od lokalizacji. To chyba masz to szambo z dziurą, u nas 4 osoby i miesięcznie było 15m2 przy prysznicu. 125L na osobę dziennie to nie jest jakiś kosmos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 31.01.2017 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 To akurat ostatni czarny scenariusz jaki biorę pod uwagę ale póki co chcę dowiedzieć się wszystko co można aby zamontować dobra oczyszczalnie, która będzie działać, nie ukrywajmy że szambo raz ze jest nie ekologiczne to dwa nie ekonomiczne i zawsze nawala w najmniej odpowiednim momencie. U nas jest 5 osób w tym 3 dzieci i te 10m3 zawsze idzie w miesiąc tak więc u nas wywóz raz na miesiąc to koszt 200zł czyli roczny koszt to 2400zł...ale to tak jak mówię nie chce szamba ale jak nic nie da rady to trzeba będzie je zrobić gdyby rzeczywiście oczyszczalni nie mozna będzie zamontować W założeniu szambo jest bardzo ekologiczne. Chyba że ścieki z szamowozu nie trafiają do zlewni/oczyszczalni tylko na jakies pole. A ze kosztuje? No nikt nie obiecywał że będzie tani :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radar41 31.01.2017 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Wlasnie sobie uswiadomilem ze zuzywam malo wody ale z drugiej strony jak oboje z zona pracujemy i mieszkamy praktycznie od 17 do 7.00 a dzieci czesto u babci przebywaja to sie nie ma co dziwic ze mi to 12m3 wystarcza na 2 miechy. Nie mniej jednak wlasnie sobie uswiadomilem ze szambo do wywozu sie nie oplaca. Ja mam rowniez teren silnie gliniasty i byl rok temu jakis koles i jedyne co polecal to usypanie jakiegos kopca z ziemi piasku i kamyszkow i puszczenie tego pompka na ten kopiec. Kosztowac to mialo wtedy 11tys biopura czy jakos tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 31.01.2017 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 (edytowane) Jak taki nasyp widziałbyś u mnie na działce, zdałby egzamin? Jak widzisz na obrazku wyżej nie ma tam za dużo miejsca na odprowadzenie ścieków coś koło 15m, co radzisz? No i tu zaczynają się schody, bo bardzo mało jest tego miejsca. Teoretycznie do rozwiązania mamy też problem wody z rynien i kostki. Pierwsze co to bym to jakoś zebrał i odprowadził poza koniec nasypu, a w pobliżu końca działki i rowu za nim. Gdy się już nie martwię o deszczówkę, to dopiero mogę pomyśleć o nasypie i w zasadzie, to tylko pasuje on w układzie równoległym do płotu / rowu ( min. 2m od granicy działki ). Przyznam, że nie lubię rozwiązań, które mogą działać. Jednak oczyszczalnia działająca to KUSZĄCA wygoda, więc zadaj sobie dwa pytania: 1) Czy ryzykujesz ? 2) Co będzie jak wyjdzie np. w okresie 2-3 miesięcy zimy-wiosny z tego d..a ? Ostatnio się zastanawiam, czy większej pojemności oczyszczalnia nie musi być w takich warunkach. Mam tu na myśli, np. +50% do pojemności, co mogłoby dać czas LUB NIE na przetrzymanie np. jakiejś ulewy ? To w pewnym sensie głupota, bo skoro nie wsiąka w jeden dzień to, czy nam coś da wsiąknięcie nadmiaru w 2-3 dni skoro i tak glina ? Dałem jednemu klientowi taką wycenę na tj. na ZBS-6C/KP i ZBS-10C/KP. Z góry proszę o wybaczenie, że w tym wątku jadę na jednej firmie, bo pewnie każdy uzna to za reklamę ! Niech se uznaje i myśli co chce, ale tak mi łatwiej. Mają takie modele, a jak ktoś poszuka innej przy tych samych założeniach, też może coś znaleźć. Wracając do tematu, stawiam pytanie, co da jeśli na 6 osób z przepływem max. 0,9 m3/d, dam model o przepływie max. 1,5m3/d ? Jakiś zysk jest w dodatkowej retencji, gdyż nasyp / drenaż ograniczy i tak wydajność całości ( bo zrobię go na ok. 6 osób ) ! P.S. - Ja też nie wiem wszystkiego, ale kombinować i szukać nowych rozwiązań trzeba ! :) Edytowane 31 Stycznia 2017 przez WojtekINST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedeone 31.01.2017 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 No i tu zaczynają się schody, bo bardzo mało jest tego miejsca. Teoretycznie do rozwiązania mamy też problem wody z rynien i kostki. Pierwsze co to bym to jakoś zebrał i odprowadził poza koniec nasypu, a w pobliżu końca działki i rowu za nim. Gdy się już nie martwię o deszczówkę, to dopiero mogę pomyśleć o nasypie i w zasadzie, to tylko pasuje on w układzie równoległym do płotu / rowu ( min. 2m od granicy działki ). Przyznam, że nie lubię rozwiązań, które mogą działać. Jednak oczyszczalnia działająca to KUSZĄCA wygoda, więc zadaj sobie dwa pytania: 1) Czy ryzykujesz ? 2) Co będzie jak wyjdzie np. w okresie 2-3 miesięcy zimy-wiosny z tego d..a ? Ostatnio się zastanawiam, czy większej pojemności oczyszczalnia nie musi być w takich warunkach. Mam tu na myśli, np. +50% do pojemności, co mogłoby dać czas LUB NIE na przetrzymanie np. jakiejś ulewy ? To w pewnym sensie głupota, bo skoro nie wsiąka w jeden dzień to, czy nam coś da wsiąknięcie nadmiaru w 2-3 dni skoro i tak glina ? Dałem jednemu klientowi taką wycenę na tj. na ZBS-6C/KP i ZBS-10C/KP. Z góry proszę o wybaczenie, że w tym wątku jadę na jednej firmie, bo pewnie każdy uzna to za reklamę ! Niech se uznaje i myśli co chce, ale tak mi łatwiej. Mają takie modele, a jak ktoś poszuka innej przy tych samych założeniach, też może coś znaleźć. Wracając do tematu, stawiam pytanie, co da jeśli na 6 osób z przepływem max. 0,9 m3/d, dam model o przepływie max. 1,5m3/d ? Jakiś zysk jest w dodatkowej retencji, gdyż nasyp / drenaż ograniczy i tak wydajność całości ( bo zrobię go na ok. 6 osób ) ! P.S. - Ja też nie wiem wszystkiego, ale kombinować i szukać nowych rozwiązań trzeba ! :) Ad1. Tak ryzykuję wydać kilkanaście tysięcy Ad2. Nic nie będzie, zakupię jakąś pompę i wywalę to Biorę 3 oczyszcalnie pod uwagę: Kingspan Biopura/Bioficient 6, Rewatec Solido albo ZBS-6C/KP, chcę spróbować coś z tym nasypem, a deszczówkę odprowadzimy za nasypżeby go nie zamulać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 31.01.2017 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Ad1. Tak ryzykuję wydać kilkanaście tysięcy Ad2. Nic nie będzie, zakupię jakąś pompę i wywalę to Biorę 3 oczyszcalnie pod uwagę: Kingspan Biopura/Bioficient 6, Rewatec Solido albo ZBS-6C/KP, chcę spróbować coś z tym nasypem, a deszczówkę odprowadzimy za nasypżeby go nie zamulać. OK, pod względem wytrzymałości zbiornika, wszystkie się nadają . Przyznam, że nie wiedziałem, że Biopura 6 i Solido mają też pompę na odpływie tak jak w C/KP ? Przypomnę tylko, że wszystko pięknie ale pamiętaj, że trzeba to wstawić w projekt. Z odbiorem domu i inwentaryzacją powykonawczą nie ma żartów ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedeone 31.01.2017 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Tak maja pompę już na wyjściu. A tak przy okazji możecie polecić jakąś firmę w województwie zach-pom która fachowo i rzetelnie wykona usługi drenażu oraz montażu oczyszczalni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 01.02.2017 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Pozwólcie, że troszkę uporządkuję tę dyskusję. tedeone: Twój pomysł jest dobry, ale wymaga trochę więcej informacji - jakie są różnice wysokości, jakie bywa napełnienie rowu. Wszystko jest w porządku w średnio suche dni, kiedy poziom wody w rowie będzie niski. Wówczas w twojej przepuszczalnej "niecce" (wszystko jedno czy z pakietami, tunelami czy żwirem) poziom wody będzie taki sam jak w rowie. Gorzej, kiedy poziom wody w rowie wzrośnie powyżej odpływu z oczyszczalni. Wtedy nastąpi jej zalanie i nieprzyjemna awaria. Jeżeli od razu zdecydujesz się na przepompownię i nasyp, to "uciekniesz" w górę nawet przed najwyższą wodą. Zakładając, że wszystko będzie szczelne, zagrozi ci dopiero poziom wody przelewający się przez pokrywy. Tak maja pompę już na wyjściu. A tak przy okazji możecie polecić jakąś firmę w województwie zach-pom która fachowo i rzetelnie wykona usługi drenażu oraz montażu oczyszczalni ? Co wy obaj opowiadacie o jakichś pompach na wyjściu? Ani Solido, ani Biopura, ani ZBS nie mają w standardowej wersji żadnej pompy ścieków oczyszczonych. Chyba że czegoś nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts