Pezet85 29.01.2017 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 (edytowane) Witam, przed flizowaniem myślałem o połączeniu wentylatora w łazience ze swiatłem sufitowym ( jeden włącznik - 3 zyły) i zostało to tak pzrygotowane że do komina został puszczony przewód elektryczny (3 zyły) od punktu świetlnego ( w pkt świetlnym 2 przeowdy połączone kostką) Niestety nie przemyslałem tego dobrze i teraz po włączeniu światła wentylator chodzi cały czas, jest to jednak meczące jak się posiedzi dłużej w łazience ze względu na głośna pracę. Da rade jakoś to zrobić żeby wentylator nie chodził cały czas, może jakiś moduł opóżniający na łączeniu kostki pod lampą albo w kominie?Prosiłbym o jakies rady Pomyślałem jeszcze o jednej rzeczy, jako że przewód do swiatła jest 3 żyłowy i mam w puszce włącznika złączki z innymi przewodami to może by tak przewód uziemienia zamienić na N i zrobić włacznik dwupozycyjny. Czy taka opcja wchodzi w grę? Edytowane 29 Stycznia 2017 przez Pezet85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 30.01.2017 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Taka opcja nie wchodzi w grę ze względu na zastosowane RCD dla wszystkich obwodów w łazience (za wyjątkiem obwodów separowanych i zasilanych z SELV, PELV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pezet85 31.01.2017 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Dzięki za odpowiedź, szukałem tego tematu na elektroda i nie znalazłem dlatego założyłem drugi , moja skleroza. Co do podpięcia wentylatora przez kabel PE jest to niedopuszczalne ze względu na brak ujścia napięcia z przebicia na lampie? Jakie jest prawdopodobieństwo porażenia prądem w nowej instalacji? Jest może jakieś inne wyjście z wentlatorem, może jakiś modul opóźniający włączenie wentylatora który można by schować w kominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 02.02.2017 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Są takie wyłączniki - przykłady tutaj: http://www.mieszkajsprytnie.pl/produkty/wylaczniki_czasowe_23.html Oczywiście dochodzi kwestia wpięcia ich w istniejącą instalację.Pewnym rozwiązaniem na głośno pracujący wentylator jest podłączenie regulatora obrotów - ich zmniejszenie powoduje cichszą pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 03.02.2017 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Wyłącznik podłączony bezpośrednio do wentylatora , taki na sznureczku . Najprostsze i najtańsze rozwiązanie ; http://www.leroymerlin.pl/elektrycznosc/gniazda-wtyczki-akcesoria/przelaczniki-wylaczniki/opinie-wylacznik-pociagowy-sznurkowy-m-200-elgotech,p1858,l1060.html#tab-opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 03.02.2017 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Tylko trzeba pamiętać o jego włączeniu i wyłączeniu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfosek 25.03.2017 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2017 Wymienić wentylator na taki z wbudowanym sterowaniem czasowym lub higrostatem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts