Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylator łazienkowy ze światłem

Pezet85

Recommended Posts

Witam,

przed flizowaniem myślałem o połączeniu wentylatora w łazience ze swiatłem sufitowym ( jeden włącznik - 3 zyły) i zostało to tak pzrygotowane że do komina został puszczony przewód elektryczny (3 zyły) od punktu świetlnego ( w pkt świetlnym 2 przeowdy połączone kostką)

Niestety nie przemyslałem tego dobrze i teraz po włączeniu światła wentylator chodzi cały czas, jest to jednak meczące jak się posiedzi dłużej w łazience ze względu na głośna pracę.

Da rade jakoś to zrobić żeby wentylator nie chodził cały czas, może jakiś moduł opóżniający na łączeniu kostki pod lampą albo w kominie?

Prosiłbym o jakies rady

Pomyślałem jeszcze o jednej rzeczy, jako że przewód do swiatła jest 3 żyłowy i mam w puszce włącznika złączki z innymi przewodami to może by tak przewód uziemienia zamienić na N i zrobić włacznik dwupozycyjny.

Czy taka opcja wchodzi w grę?

Edytowane przez Pezet85

Dzięki za odpowiedź, szukałem tego tematu na elektroda i nie znalazłem dlatego założyłem drugi , moja skleroza.

Co do podpięcia wentylatora przez kabel PE jest to niedopuszczalne ze względu na brak ujścia napięcia z przebicia na lampie? Jakie jest prawdopodobieństwo porażenia prądem w nowej instalacji?

Jest może jakieś inne wyjście z wentlatorem, może jakiś modul opóźniający włączenie wentylatora który można by schować w kominie.

Są takie wyłączniki - przykłady tutaj: http://www.mieszkajsprytnie.pl/produkty/wylaczniki_czasowe_23.html Oczywiście dochodzi kwestia wpięcia ich w istniejącą instalację.

Pewnym rozwiązaniem na głośno pracujący wentylator jest podłączenie regulatora obrotów - ich zmniejszenie powoduje cichszą pracę.

• 1 month później...