Mateuszp2309 29.01.2017 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Witam, Proszę o pomoc w dobraniu impregnatu konstrukcyjnego do więźby dachowej.Impregnowane drewno będzie na budynek gospodarczy pokryty blachą i mam kilka pytań:1) Jaki impregnat wybrać, zastanawiam się nad: - Fobos NW - Kuprafung P - pytanie czy można stosować go pod blachę? - lub połowe tańszy Tytan NW - ale zastanawia mnie jego jakośća może doradzicie mi coś innego2) Impregnat który zostanie, planuje przelać do baniek i wykorzystać na jesień do impregnacji więźby na dom. Pytanie czy można, czy np. nie straci swoich właściwości i lepiej kupić nowy.3) Czy zaimpregnowane drewno, jednym z w/w impregnatów, będzie można od razu pomalować ( w miejscach które będą widoczne ) impregnatem ochronno - dekoracyjnym np: altax lub tikurila ( a może polecicie mi jakiś inny ) czy przed impregnatem ochronno - dekoracyjnym, trzeba będzie pomalować dodatkowo, zaimpregnowane drewno, jeszcze jakimś impregnatem gruntującym, jak tak to jakim.4) Drewno na więźbę jest z listopada, przecierane było w grudniu. Po przetarciu ułożone było od razu na 5 cm przekładkach pod wiatą ( jak mocno zacinał deszcz to trochę je moczył) Pytanie czy będzie mozna je impregnować już w Marcu lub w Kwietniu czy powinno jeszcze leżeć i schnąć. Elementy 14x14, 7x16, 8x18 cm z góry dziękuję za pomocpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 28.02.2017 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Ja skorzystałem z tego do drewna konstrukcyjnego i sprawdził się przez wiele lat. Ważne, by wybrać solidniejszą technikę impregnacji niż malowanie i to tyczy się dowolnego środka, nieważne jak drogiego i dobrego. Moim zdaniem to klucz do dobrej kondycji drewna przez wiele lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1982 01.03.2017 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 ja w zeszłym roku latem opryskałem całość Kuprafungiem P, a w tym roku pomalowałem Altaxem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vertorro 26.09.2017 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Witam! Też jestem właśnie w temacie szukania impregnatu. Słyszałem, że od przyszłego roku impregnacja tartaczna w tych wannach będzie zabroniona przez UE środkami z miedzią? Podobno nie są specjalnie zdrowe dla tej metody? Też myślałem o Vidaron, ale chciałem mieć lepiej bo w tartaku... Chociaż sam już nie wiem.Mój brat mieszka we Francji, tam podobno często robią bezbarwne więźby, środek nazywa się Axil. Pytałem w tartaku u nas, ale podobno tylko niektóre to na razie oferują w PL i temat dość nowy, niemniej chciałbym porządnie zrobić. Nowoczesność jak zawsze dociera do nas z opóźnieniem ;P Popytam jeszcze zanim się zdecyduję. I tak więźba na wiosnę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts