Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Proszę o pomoc w dobraniu impregnatu konstrukcyjnego do więźby dachowej.

Impregnowane drewno będzie na budynek gospodarczy pokryty blachą i mam kilka pytań:

1) Jaki impregnat wybrać, zastanawiam się nad:

- Fobos NW

- Kuprafung P - pytanie czy można stosować go pod blachę?

- lub połowe tańszy Tytan NW - ale zastanawia mnie jego jakość

a może doradzicie mi coś innego

2) Impregnat który zostanie, planuje przelać do baniek i wykorzystać na jesień do impregnacji więźby na dom. Pytanie czy można, czy np. nie straci swoich właściwości i lepiej kupić nowy.

3) Czy zaimpregnowane drewno, jednym z w/w impregnatów, będzie można od razu pomalować ( w miejscach które będą widoczne ) impregnatem ochronno - dekoracyjnym np: altax lub tikurila ( a może polecicie mi jakiś inny ) czy przed impregnatem ochronno - dekoracyjnym, trzeba będzie pomalować dodatkowo, zaimpregnowane drewno, jeszcze jakimś impregnatem gruntującym, jak tak to jakim.

4) Drewno na więźbę jest z listopada, przecierane było w grudniu. Po przetarciu ułożone było od razu na 5 cm przekładkach pod wiatą ( jak mocno zacinał deszcz to trochę je moczył) Pytanie czy będzie mozna je impregnować już w Marcu lub w Kwietniu czy powinno jeszcze leżeć i schnąć. Elementy 14x14, 7x16, 8x18 cm

z góry dziękuję za pomoc

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/226338-impregnacja-wi%C4%99%C5%BAby/

• 5 weeks później...
Ja skorzystałem z tego do drewna konstrukcyjnego i sprawdził się przez wiele lat. Ważne, by wybrać solidniejszą technikę impregnacji niż malowanie i to tyczy się dowolnego środka, nieważne jak drogiego i dobrego. Moim zdaniem to klucz do dobrej kondycji drewna przez wiele lat.
https://forum.murator.pl/topic/226338-impregnacja-wi%C4%99%C5%BAby/#findComment-7306306

• 6 months później...

Witam! Też jestem właśnie w temacie szukania impregnatu. Słyszałem, że od przyszłego roku impregnacja tartaczna w tych wannach będzie zabroniona przez UE środkami z miedzią? Podobno nie są specjalnie zdrowe dla tej metody? Też myślałem o Vidaron, ale chciałem mieć lepiej bo w tartaku... Chociaż sam już nie wiem.

Mój brat mieszka we Francji, tam podobno często robią bezbarwne więźby, środek nazywa się Axil. Pytałem w tartaku u nas, ale podobno tylko niektóre to na razie oferują w PL i temat dość nowy, niemniej chciałbym porządnie zrobić. Nowoczesność jak zawsze dociera do nas z opóźnieniem ;P

Popytam jeszcze zanim się zdecyduję. I tak więźba na wiosnę...

https://forum.murator.pl/topic/226338-impregnacja-wi%C4%99%C5%BAby/#findComment-7405984