Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt ogrzania domu 124m2 gazem.

hudy14777

Recommended Posts

Witam. Wg projektu domu ma on zapotrzebowanie na ciepło 48kwh/m2/rok.

Jaki w przybliżeniu będzie koszt ogrzania tego budynku gazem ziemnym.

Piec kondensacyjny, z regulacją mocy max. Całość podlogowka.

Proszę o jakieś rady gdyż najwyższy czas zastanowić się albo nad gazem albo nad drewnem i piec i bufor ciepła.

Pozdrawiam :)

Witam. Wg projektu domu ma on zapotrzebowanie na ciepło 48kwh/m2/rok.

Jaki w przybliżeniu będzie koszt ogrzania tego budynku gazem ziemnym.

Piec kondensacyjny, z regulacją mocy max. Całość podlogowka.

Proszę o jakieś rady gdyż najwyższy czas zastanowić się albo nad gazem albo nad drewnem i piec i bufor ciepła.

Pozdrawiam :)

Drewnem??? nie słyszałes o ustawie antysmogowej dla woj. małopolskiego. Który kocioł do drewna ma 5 klasę. Moze grzanie buforem w II taryfie (praktycznie koszty takie same jak gazem).

Tylko do gazu trzeba też wziąć pod uwagę przyłącz, serwis pieca itd itd. Zakupę bufor i spróbuję prądem, zobaczymy. Jak będzie ponad moje siły finansowe to będę grzał piecem na drewno podłączonym do tego bufora. Mam 2KW paneli słonecznych co powinno nieco obniżyć te koszty.

Dziękuję za odpowiedzi. Wydaje mi się ze żadnych błędów wykonawczych nie ma. Sam zrobiłem wszystko zgodnie z zaleceniami producentów materiałów użytych do budowy i ocieplenia. Tak siedzę i myślę że perspektywa grzania prądem to czyste źródło ciepła. Na dodatek bezobslugowe. Z drugiej zaś strony gazem byłoby trochę taniej ale przylacz, abonament itd to mnie zniechęca.