ela567 30.01.2017 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Witajcie, założyłam konto na forum celem zwrócenia się o pomoc. Prowadzę jednoosobowe gospodarstwo, także w mieszkaniu brak męskiej ręki. Fachowcy też niestety zawodzą. Może dzięki Waszemu doświadczeniu sytuację da się jakoś uratować. Stan faktyczny: budynek wielorodzinny z 2005 roku, ocieplony z zewnątrz, mieszkanie 40m2 na ostatnim piętrze. Budynek bez przyłączeń do sieci ciepłowniczych, ogrzewanie wyłącznie elektryczne (woda+kaloryfery). Ekspozycja okien wschodnia. Problem: jest bardzo zimno. Okna wyregulowane, uszczelnione.Grzejniki elektryczne konwektorowe. Urządzenia o dopasowanej mocy, dają ciepło, ale nie są w stanie skutecznie ogrzać pomieszczeń. Ciepło jakby gromadziło się wokół urządzeń. Szukam, czytam, pytam i nie potrafię rozwiązać problemu (który aktualnie przy ujemnych temperaturach bardzo doskwiera. Marznę). Wydaje mi się, że problemem może być niewłaściwa cyrkulacja powietrza w budynku. Czy mam rację? Czy macie może jakieś pomysły? W budynku jest wentylacja grawitacyjna. W kuchni i łazience czasami aż huczy z przeciągu. Czym powinnam się zainteresować (wywietrzniki, wentylacje?) i w jakim kierunku szukać naprawy sytuacji?Będę wdzięczna za okazaną pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario19691 30.01.2017 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 A strop/poddasze ocieplone jaką warstwą. Jeśli nie ma to trzeba docieplić 15cm rozłożonej wełny powyżej to może być 3-5 stC więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 30.01.2017 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Sprawdź wentylację bo faktycznie w budownictwie wielorodzinnym potrafią być takie moce wyciągów że jeśli masz wszystkie wywietrzniki otwarteto moze nie wystarczyc mocy w kaloryfeach na ogrzanie mieszkania... Zatkaj częściowo wyciągi i zobacz czy coś się zmienia (zostaw np pole 1cm2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts