Tomek_ka 30.01.2017 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Witam, Deweloper wykonał błędnie cyrkulację. Jak widzicie na schemacie zrobił pętlę, w której woda stoi (!) Nie ma wymiennika ciepła/zasobnika, piec dwufunkcyjny. Obecnie jak odkręcam wodę, to wodę pobiera z dwóch rur jednocześnie (spuszczam dużo więcej wody zimnej - takie jest moje zdanie). Proponuje wrzucić jakąś pompę ale wg mnie to bez sensu. Pomyślałem, aby zaślepić tak jak widać na schemacie. Innej ingerencji nie zrobię, bo mieszkanie wykończone :/ Boje się jednak,że woda będzie na końcach stała i dojdzie do jakiegoś zakażenia. Można to inaczej ugryźć? Jedyną odkrytą rurą jest pionowa w pomieszczeniu kotłowni (oznaczona na schemacie z punktem zaślepienia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.01.2017 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Zaślepienie spowoduje jeszcze gorsze następstwa, woda nie będzie płynąć, ale rozwój bakterii i drobnoustrojów może przyprawić cie o chorobę.Trzeba coś z tym zrobić ale jakoś schemat do mnie nie przemawia...jak poradzili sobie inni -sąsiedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_ka 30.01.2017 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Zaślepienie spowoduje jeszcze gorsze następstwa, woda nie będzie płynąć, ale rozwój bakterii i drobnoustrojów może przyprawić cie o chorobę. Trzeba coś z tym zrobić ale jakoś schemat do mnie nie przemawia...jak poradzili sobie inni -sąsiedzi? Jestem pierwszym klientem, obok ludzie porobili rezerwację, ale nikt nie zszedł zapytać czy mi się dobrze mieszka... Nieważne Schemat przedstawia realne zrobiony uklad, czyli jest sobie pętla, gdziekolwiek nie odkręcić wodę, ta płynie z pieca przez dwa obwody (czy jak tam zwał)... Nie wiem, może jakiś zawór kierunkowy dać w kotłowni na tej jednej rurze? Licho wie co to da... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_ka 30.01.2017 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Tak sobie jeszcze mylę, że może to jeszcze inaczej wygląda w podłodze, niestety opieram się tylko na szkicu "fachowca", faktycznie jest także najdłużej się czeka na ciepłą wodę w WC(na lewo od pieca) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.01.2017 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Tak sobie jeszcze mylę, że może to jeszcze inaczej wygląda w podłodze, niestety opieram się tylko na szkicu "fachowca", faktycznie jest także najdłużej się czeka na ciepłą wodę w WC(na lewo od pieca) Cokolwiek zrobił fachowiec trzeba coś takiego....pompa w układzie w kierunku na piec bez zbędnych zaworów zwrotnych itp. Sterowanie zegarem np o wyznaczonych porach lub w cyklu. Pompa niskiej mocy np 6 -9 W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 30.01.2017 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Nie rozumiem tego rysunku. LEpiej to chyba narysowac ołówkiem na kartce. Wnioskuję że jest tam po prostu magistrala zamknięta w kółko. Opcja jest taka aby na środku ją zatkać, albo na jednym wylocie przy kotle wstawić zawór zwrotny klapowy tak aby woda mogła błynąć tylko w jednym kierunku. Cyrkulacja w przepływowym ogrzewaczu wody to chyba nie da sie zrobic. Potrzebowałbys miec bojler by odpalic cyrkulację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.01.2017 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Cyrkulacja w przepływowym ogrzewaczu wody to chyba nie da sie zrobic. Potrzebowałbys miec bojler by odpalic cyrkulację Faktycznie masz rację...w ogóle nie wziąłem treści posty pod uwagę aż wstyd się przyznać. Masz rację cyrkulacja bez zbiornika nie działa! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_ka 31.01.2017 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 No właśnie - hydraulik zapomniał, że woda powinna być czymś podgrzana.... @Adam626 Zatkać mogę, ale w zatkanym miejscu woda będzie stała = bakterie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts