Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PC PW na południu - da radę?

Kris8600

Recommended Posts

Witam,

Czy na forum są użytkownicy powietrznych pomp ciepła z południa tj okolice Zakopanego, Nowy Targ, Nowy Sącz,

Planuję budowę domu i zastanawia mnie czy taka pompa da radę w lokalnych warunkach - tegoroczna zima jest mroźna. Chce ją wykorzystać do całorocznego ogrzewania domu + CWU

Chciałbym odszukać kogoś kto ma podobny budynek tj. mała parterówka (swoją planuję na podstawie projektu: http://stan-projekt.pl/projekt-domu-...ber-vi-BBA2009 ) Chciałbym ją dobrze zaizolować i zastosować okna 3 szybowe itp

Drążę temat bo mam w granicy działki gaz ziemny ale wolałbym PC ze względu na mniejsze koszty podczas eksploatacji.

Na forum wyczytałem że przy dobrze zaizolowanym domu ok 100m2 koszt CO oraz CWU może wynieść nawet 900 zł - 1000 zł rocznie przy PC powietrze-woda

Dzięki za odpowiedź

Edytowane przez Kris8600

• 1 month później...
up

projekt trochę się zmienił - aktualny nr1 to bardziej zwartał bryła co jak poniżej (łącznie będzie ok 100m2 po podłogach - powierzchni do ogrzania)

[ATTACH=CONFIG]385497[/ATTACH]

cały czas nie wiem co wybrac do CO

Witam

Poczytaj posty użytkownika Bobrow

Dom znacznie gorzej ocieplony, większy, z grzejnikami.

Kotlina Jeleniogórska często zimniejsza niż Podtatrze.

Własnie poinformował, że ostatecznie zlikwidował pozostającego w rezerwie "śmieciucha" bo nie jest mu potrzebny.

Nie hamletyzuj więc.

Pozdrawiam

Pratchawiec