Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie podłogowe a panele

Anatabka

Recommended Posts

Witam!

Mam pytanie czy ktoś z Państwa ma drewniane podłogi i ogrzewanie podłogowe. Planuje zainstalować pompę ciepła która jest najbardziej wydajna przy ogrzewaniu podłogowym. Trochę czytałam na ten temat i obawiam się wydajności i ewentualnych uszkodzeń podłogi. Nie podobają mi się inne podłogi niż drewniane.

Z góry dziękuję za odpowiedzi

• 4 months później...

Witam, wątków w tym temacie kilkanaście, ale nic nie mogę znaleźc konkretnego. Moje pytanie brzmi: czy jesli mam ogrzewanie elektryczne kablami akumulacyjne to czy mogą być zastosowane panele, ktore są polecane do wodnej podłogowki? Ja rozumiem, ze do elektrycznej sa specjalne ponoć panele, ale to chyba do takiej, gdzie maty grzejne bezposrednio pod panelami, a nie zalane betonem? I czy ktos zna jakas firmę, ktora ma panele na elektryczna podłogowke?

Pozdrawiam

Witam, wątków w tym temacie kilkanaście, ale nic nie mogę znaleźc konkretnego. Moje pytanie brzmi: czy jesli mam ogrzewanie elektryczne kablami akumulacyjne to czy mogą być zastosowane panele, ktore są polecane do wodnej podłogowki? Ja rozumiem, ze do elektrycznej sa specjalne ponoć panele, ale to chyba do takiej, gdzie maty grzejne bezposrednio pod panelami, a nie zalane betonem? I czy ktos zna jakas firmę, ktora ma panele na elektryczna podłogowke?

Pozdrawiam

Problem nie tkwi w rodzaju paneli ale w uwzględnieniu zagospodarowania pomieszczeń. Podłogówka wodna ma duże możliwości samoregulacji w przekazywaniu ciepła czego nie można powiedzieć o klasycznych foliach, matach lub kablach grzewczych.