szpica 30.01.2017 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Witam, razem ze znajomymi wynajmujemy mieszkanie i po wyprowadzeniu się współlokatora zauważyliśmy problem z drzwiami okiennymi. Mianowicie drzwi nie dochodzą całkowicie do ramy i powodem tego jest plastikowa część okna tak jakby doklejona od spodu okucia między dwoma "hakami" zaczepu. Z kolei to niedochodzenie okna do ramy uniemożliwia przekręcenie klamki w dół. Załączam dwa zdjęcia - tej plastikowej części między hakami zaczepu, oraz samego zaczepu w ramie okna. W razie potrzeby doślę inne zdjęcia. Czy jest jakiś prosty sposób na naprawę tej awarii? plastikowa część:http://pics.tinypic.pl/i/00864/8cm4n99hnr0s.jpgzaczep:http://images.tinypic.pl/i/00864/68phxh9epm9w.jpg Pozdrawiam, Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 30.01.2017 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Skrzydło jest opuszczone, należy je podnieść w górę regulacją na zawiasie dolnym. Na youtube pełno jest filmików jak to się robi, u was jest Winkhaus więc potrzebny będzie imbus 4 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 30.01.2017 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Dobrze zlokalizowałeś problem. Skrzydło okienne zwyczajnie "opadło" i trzeba je podnieść. Wygląda na okucia GU a ten plastik to wślizg po którym okno ma wjechać na zaczep ze zdjęcia. Posmarowanie tego pomoże wepchnąć je kolanem.. Najprostsza regulacja na dolnym zawiasie: http://cdm-holzfenster.de/!repository/porady/Instrukcja_regulacji_okien.pdf (str 3, rysunek 3) (str 2 rys2. ew. można także wg rys.3) ( ok 1.42s) Aha - jak już będziesz miał w ręku spray do smarowania, to potraktuj nim wszystkie okucia, bo widać że tego im brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 30.01.2017 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 S...u was jest Winkhaus więc potrzebny będzie imbus 4 mm. Ja tu widzę GU (parę odkręconych szarych plasticzków wala się po mojej skrzynce) także raczej klucz torx T15. http://okucia24.com/gu-klucz-do-regulacji-okien-torx-gwiazdka,id997.html W nowych wersjach jest już w tym miejscu imbus 4mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 30.01.2017 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Jak GU to GU, nie ma ludzi nieomylnych . Zaczep mnie zmylił, prawie identyczny jak w WH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpica 30.01.2017 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Witam, Dziękuję za radę, drzwi teraz "zaskakują", dokręciłem śrubę usytuowaną pionowo w zawiasie dolnym. Jednak teraz po przekręceniu klamki do góry, uchyla się tylko lewa część drzwi - prawa wychodzi z trudem przy użyciu siły i ciężko potem wepchnąć ją z powrotem. Moglibyście doradzić co zrobić w tym wypadku? Nie sądzę żebym dokręcił tę śrubę za mocno - drzwi zamykają się nadal z pewnym oporem. Proszę o radę i wybaczcie, że jestem tak zielony w tym temacie Załączam zdjęcie zawiasu dolnego. http://images.tinypic.pl/i/00864/ptybbsiau89c.jpg Pozdrawiam, Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 30.01.2017 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Tam na górze też trzeba nasmarować. Ale opór oznacza, że jest za wysoko i trzeba cofnąć dolny zawias o poł obrotu. I teraz: skrzydło obwisło i jest "krzywo" - wtedy trzeba je podciągnąć na górnym zawiasie (w tych samych linkach oznaczone). W ostateczności odkręć ten plastik - jest złapany małym drewnowkrętem. Patrzę na zdjęcie - marka okna sugerowała coś dziwnego - to otwierane na zewnątrz? Niepokoją mnie te niedokręcone "śrubki"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 30.01.2017 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Skrzydło do przeszklenia czyli poprawienia przekątnych, sam tego nie zrobisz. W tej chwili podnosząc całe skrzydło na zawiasie blokujesz rozwórkę czyli element okucia pozwalający mu się uchylać. Dzieje się tak kiedy rama jest zamontowana nie zachowując poziomu (strona zawiasu niżej) albo jeśli skrzydło było za słabo wyparte na produkcji i nie jest prostokątne , przekątna górny zawias-narożnik pod klamką jest dłuższa od drugiej. A owo przeszklenie tą drugą wydłuży kosztem tej pierwszej. Uff... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 30.01.2017 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Tylko że to wygląda na okno drewniane, z to by oznaczało, że całość się "rozkleiła" co jest możliwe, ale mało prawdopodobne. Szpica - zmierz przekątne skrzydła (tylko tak bardzo precyzyjnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpica 30.01.2017 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Finlandia - drzwi są otwierane do wewnątrz. Śrubki już dokręcone, zaraz zmierzę przekątne. Mieszkanie wynajmuję w Danii, stąd dość niespotykana marka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpica 30.01.2017 22:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Ze zmierzeniem przekątnych może być ciężko, nie mogę znależć miarki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 30.01.2017 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Pomiary potraktuj jako zaspokojnie mojej ciekawości. próbowałbym tego, co napisałem. Chociaz IVO w takich tematach ma o niebo bogatsze doświadczenia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpica 30.01.2017 23:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Tak zrobię, jutro dam znać jak poszło.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 31.01.2017 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Wystarczy sznurek jak nie masz miarki. Roznica przekatnych Ci wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpica 31.01.2017 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Jak przyłożyłem nitkę, to wydaje mi się, że jest po równo, ale to zmierzenie mogło być niedoskonałe i przypuszczam, że granica błędu to ze 2mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 31.01.2017 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 2mm realnie nic nie robiDo usunięcia regulacjaChyba ze oscieznica przy montazu przekoszona....wtedy jak juz nie ma regulacji trzeba przekosic szkleniem skrzydlo do oscieznicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpica 31.01.2017 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Spróbuję wyregulować i powiem czy się udało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 31.01.2017 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Te wystające wkręty nie dają mi spokoju.. tzn wiem że już je poprawiłeś, ale może w innych miejscach jest podobnie? poluzowało okucie, przez co w rezultacie opadło skrzydło?Masz sprawę dla wprawionej osoby, ale radzisz sobie! także trzymamy kciuki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpica 31.01.2017 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Te śrubki to dlatego, że nie wiedziałem czy przypadkiem nie odpowiadają one za regulację dolnego zawiasu - ten zawias wygląda zupełnie inaczej niż te na zdjęciu - po prostu je lekko wykręciłem i sprawdziłem czy coś się zmieniło, a potem od razu dokręciłem i zająłem się tą dobrą, moja wina Dzięki za słowa otuchy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpica 31.01.2017 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 I jeszcze jedno, do śrub regulacji zawiasów jest strasznie ciężki dostęp, udało mi się ją wczoraj przykręcić lekko, przykładając śrubokręt pod kątem, ale śruba się lekko wyrabia. Myślicie, że taki imbus gwiazdkowy sześcioramienny dostanę w pierwszym lepszym sklepie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts