Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi okienne KASTRUP - problem z niedomykającymi się drzwiami okiennymi

Recommended Posts

Witam,

razem ze znajomymi wynajmujemy mieszkanie i po wyprowadzeniu się współlokatora zauważyliśmy problem z drzwiami okiennymi. Mianowicie drzwi nie dochodzą całkowicie do ramy i powodem tego jest plastikowa część okna tak jakby doklejona od spodu okucia między dwoma "hakami" zaczepu. Z kolei to niedochodzenie okna do ramy uniemożliwia przekręcenie klamki w dół. Załączam dwa zdjęcia - tej plastikowej części między hakami zaczepu, oraz samego zaczepu w ramie okna. W razie potrzeby doślę inne zdjęcia. Czy jest jakiś prosty sposób na naprawę tej awarii?

plastikowa część:

http://pics.tinypic.pl/i/00864/8cm4n99hnr0s.jpg

zaczep:

http://images.tinypic.pl/i/00864/68phxh9epm9w.jpg

Pozdrawiam, Paweł

Dobrze zlokalizowałeś problem. Skrzydło okienne zwyczajnie "opadło" i trzeba je podnieść. Wygląda na okucia GU a ten plastik to wślizg po którym okno ma wjechać na zaczep ze zdjęcia. Posmarowanie tego pomoże wepchnąć je kolanem.. ;)

Najprostsza regulacja na dolnym zawiasie:

http://cdm-holzfenster.de/!repository/porady/Instrukcja_regulacji_okien.pdf (str 3, rysunek 3)

(str 2 rys2. ew. można także wg rys.3)

( ok 1.42s)

Aha - jak już będziesz miał w ręku spray do smarowania, to potraktuj nim wszystkie okucia, bo widać że tego im brakuje.

S...u was jest Winkhaus więc potrzebny będzie imbus 4 mm.

Ja tu widzę GU (parę odkręconych szarych plasticzków wala się po mojej skrzynce) także raczej klucz torx T15.

http://okucia24.com/gu-klucz-do-regulacji-okien-torx-gwiazdka,id997.html

W nowych wersjach jest już w tym miejscu imbus 4mm

Witam,

Dziękuję za radę, drzwi teraz "zaskakują", dokręciłem śrubę usytuowaną pionowo w zawiasie dolnym. Jednak teraz po przekręceniu klamki do góry, uchyla się tylko lewa część drzwi - prawa wychodzi z trudem przy użyciu siły i ciężko potem wepchnąć ją z powrotem. Moglibyście doradzić co zrobić w tym wypadku? Nie sądzę żebym dokręcił tę śrubę za mocno - drzwi zamykają się nadal z pewnym oporem. Proszę o radę i wybaczcie, że jestem tak zielony w tym temacie ;)

Załączam zdjęcie zawiasu dolnego.

http://images.tinypic.pl/i/00864/ptybbsiau89c.jpg

Pozdrawiam, Paweł

Tam na górze też trzeba nasmarować. Ale opór oznacza, że jest za wysoko i trzeba cofnąć dolny zawias o poł obrotu.

I teraz: skrzydło obwisło i jest "krzywo" - wtedy trzeba je podciągnąć na górnym zawiasie (w tych samych linkach oznaczone).

W ostateczności odkręć ten plastik - jest złapany małym drewnowkrętem.

Patrzę na zdjęcie - marka okna sugerowała coś dziwnego - to otwierane na zewnątrz? Niepokoją mnie te niedokręcone "śrubki"...

Skrzydło do przeszklenia czyli poprawienia przekątnych, sam tego nie zrobisz. W tej chwili podnosząc całe skrzydło na zawiasie blokujesz rozwórkę czyli element okucia pozwalający mu się uchylać. Dzieje się tak kiedy rama jest zamontowana nie zachowując poziomu (strona zawiasu niżej) albo jeśli skrzydło było za słabo wyparte na produkcji i nie jest prostokątne , przekątna górny zawias-narożnik pod klamką jest dłuższa od drugiej. A owo przeszklenie tą drugą wydłuży kosztem tej pierwszej. Uff...

Tylko że to wygląda na okno drewniane, z to by oznaczało, że całość się "rozkleiła" co jest możliwe, ale mało prawdopodobne.

Szpica - zmierz przekątne skrzydła (tylko tak bardzo precyzyjnie).

Te wystające wkręty nie dają mi spokoju.. tzn wiem że już je poprawiłeś, ale może w innych miejscach jest podobnie? poluzowało okucie, przez co w rezultacie opadło skrzydło?

Masz sprawę dla wprawionej osoby, ale radzisz sobie! także trzymamy kciuki:)

Te śrubki to dlatego, że nie wiedziałem czy przypadkiem nie odpowiadają one za regulację dolnego zawiasu - ten zawias wygląda zupełnie inaczej niż te na zdjęciu - po prostu je lekko wykręciłem i sprawdziłem czy coś się zmieniło, a potem od razu dokręciłem i zająłem się tą dobrą, moja wina ;) Dzięki za słowa otuchy!