Egon 01.09.2004 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 Widziałem ładne projekty, ale bez garażu, takie z dostawionym garażem, który zabiera np. okno w łazience i rozsadza bryłę budynku (myślę o parterówce bez użytkowego poddasza) . Zastanawiam się, czy nie lepiej byłoby wybudować garaż oddzielnie, trochę z tyłu i od razu na 2 samochody. Czy takie rozwiązanie podraża całą inwstycję w znaczący sposób, jak sądzicie ? Koszt oddzielnego projektu jest raczej symboliczny (ok. 500 zł), a pow. zabudowy - jeśli policzyć na 2 stanowiska - byłaby taka sama z garażem "doklejonym" do domu. Pozostaje kwestia oddzielnego fundamentu, murowania ścian i dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 01.09.2004 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 pozostaje jeszcze kwestia wielkości działki, warunków zabudowy. napewno osobny garaż jest wygodny pod względem zapachu aut - nie ma go w domu w ogóle, mniej wygodny jesli chodzi np o wypakowywanie i pakowanie samochodu w czasie deszcu - jakiś łącznik z domem poprzez wiatę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 01.09.2004 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 mamy podwojny w bryle budynku i uważam to za świetne rozwiazanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 01.09.2004 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 Majka,masz bezpośrednie wejście do garażu z domu czy przez jakiś wiatrołap czy sluże?ja tez mam garaz w bryle domu z wejściem przez wiatrołap - nie wiem jeszcze jak z zapachami bo w trakcie budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 01.09.2004 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 egon, jesli na dwa samochody - to garaz wolnostojacy jest klawy jak cholera ! Czy podraza .... na pewno troche tak - zawsze to jedna sciana mniej. Ale wbudowany ogrzewac trzeba ..a jak nie ogrzewac to ocieplac .... a przez bramy garazowe cieplo ucieka. Dwustanowiskowego nie wciskalbym w bryle domu - tylko postawil przed domem. POza tym co to za porzadki, zeby samochody w domach staly. klawo jak cholera, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 01.09.2004 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 Dodam jeszcze że za garaż wolno-stojący płaci się większy podatek. Ja mam w bryle budynku-tak było w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 01.09.2004 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 eg....... POza tym co to za porzadki, zeby samochody w domach staly. Mam podobne zdanie.... Historycznie - stajnie i wozownie także były cokolwiek oddalone od domostwa... Niemniej niekiedy posiadana powierzchnia działki nie pozwala na dokonanie wyboru ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 01.09.2004 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 Tylko w bryle chyba ze to bardzo bedzie szpecilo bryle domu. Ja mam domek parterowy z garazem 2 stanowkiskowym w bryle domu i jest to najlepsz erozwiazanie pod sloncem, nie ma zadnych zapachow, a wszystko jest pod reka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYSZARD 02.09.2004 01:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 Prosze i informacje o ile zwielszaja sie podadki od osobnego garazu. A jak by to bylo gdy garaz bedzie jako pomieszczenie gospodarcze - podaczas budowy siedliska. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 02.09.2004 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 Ryszard,to gmina decyduje o wys.podatku najej terenie, więc musisz podejść do swojej gminy i sprawdzić jaka stawka podatku obowiązuje w tym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 02.09.2004 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 Razem, koniecznie z przejściem do domu (bardzo przydatne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 02.09.2004 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 mamy podwojny w bryle budynku i uważam to za świetne rozwiazanie Ja tez. A w dodatku nie ma zadnego zapachu w domu. To mit, ktory z jakiegos powodu ciagle zyje w umyslach wielu ludzi, ktorzy powtarzaja go jak mantre ale nie spotkali sie nigdy z czyms takim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 02.09.2004 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 Joshi,ja teraz mieszkam w domu, gdzie do garażu wchodzi się bezpośrednio na klatkę i capi nieźle zwłaszcza rozgrzane autko. jestem za garażem w bryle ale ze śluzą w formie wiatrołapu, kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 02.09.2004 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 Ja mam garaz wolnostojacy, dlatego ze dom mam w stylu dworka i popsulabym wyglad domu gdybym dokleila garaz. Wiem ze na zachodzie prefureje sie garaze wolnostojace. Slyszalam opinie ze zlodzieje czesto wkradaja sie do domow przez garaze. Z drugiej jednak strony gdy pada deszcz lepiej wsiasc do samochodu prosto z domu niz leciec do garazu obok domu. No ale ja kierowalam sie tym aby nie popsuc wygladu domu, jego symetrii i wyjatkowosci. Mam wiec garaz wolnostojacy z grilem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 02.09.2004 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 Razem, koniecznie z przejściem do domu (bardzo przydatne) Tak szczegolnie przydaje sie zlodziejom przepraszam , to taki zarcik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 02.09.2004 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 złodziej jak zechce wejść to i tak wejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 02.09.2004 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 złodziej jak zechce wejść to i tak wejdzie ... np przez drzwi balkonowe, tarasowe, itd - po co mu sie łomotać z garażem, jeśli od ogrodu ma d...e drzwi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 02.09.2004 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 złodziej jak zechce wejść to i tak wejdzie ... np przez drzwi balkonowe, tarasowe, itd - po co mu sie łomotać z garażem, jeśli od ogrodu ma d...e drzwi... U niektorych latwiej przez garazowe drzwi poniewaz w oknach maja szybe zbrojona + rolety A po co lomotac mu sie z garazem? juz Ci odpowiadam - przez okna ma wiecej do wywazania bo po pierwsze: musi wywazyc okno - obrabia chate aby zwinac teraz jeszcze autko( bo zlodziej przychodzi po wszystko) musi rowalic drzwi z chaty do garazu a potem jeszcze drzwi garazowe - czyli 3 drogi do przebycia. Wkradajac sie przez garaz rozwala tylko drzwi garazowe i drzwi do domu z garazu - omija go szamotanina z oknem . Gadam jakbym obrabowala juz kilka domow do Wojtka nie mozna wychodzic z zalozenia ze zlodziej jak chce to i tak wejdzie - trzeba zrobic wszystko aby mu to utrudnic a nie podawac na tacy. Gdyby wychodzic z zalozenia ze jak chce to i tak wejdzie to nalezaloby w domu wstawic zwykle drzwi , okna bez zabezpieczen, nie montowac alarmow - bo po co i tak wejdzie.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 02.09.2004 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 My mamy garaż dwustanowiskowy w bryle budynku dodatkowo jeszcze wysunięty w kierunku wjazdu. 1. Tak chciałam, bo nie lubię w ciemnościach /deszczu wysiadać z auta ciągnąc ze sobą bagaże i jeszcze szukać kluczy. 2. Garaż z przodu, coby nie ponosić kosztów zbudowania drogi wewnętrznej na tyły budynku i nie zamęczyć męża i siebie odśnieżaniem 3. Co do potencjalnego zagrożenia włamaniem - cóż prostszego niż zabrać klucze kobiecie w okolicznościach jak w pkt. 1 4. Co do historycznego oddalenia "stajni i wozowni" - czasami idę " z duchem czasu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 02.09.2004 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 My mamy garaż dwustanowiskowy w bryle budynku dodatkowo jeszcze wysunięty w kierunku wjazdu. 1. Tak chciałam, bo nie lubię w ciemnościach /deszczu wysiadać z auta ciągnąc ze sobą bagaże i jeszcze szukać kluczy.quote] Ten punkcik najbardziej przemawia za garazem w bryle. Ale ja juz mam po zawodach - zaprojektowano wolnostojacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts