Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gara? razem czy osobno ?

Recommended Posts

mamy podwojny w bryle budynku i uważam to za świetne rozwiazanie :D

Ja tez. A w dodatku nie ma zadnego zapachu w domu. To mit, ktory z jakiegos powodu ciagle zyje w umyslach wielu ludzi, ktorzy powtarzaja go jak mantre ale nie spotkali sie nigdy z czyms takim.

to i ja swoja mantre powtorze ;-)

joshi - zakladasz, ze nie przedostaja sie spaliny BO TY TAK MASZ ...;-))

A kto inny ma inaczej hyhyhyhy. Do tego czy czuc spaliny w domu czy nie - wazny jest uklad domu, ustawienie wzgledem stron swiata, z ktorej strony wieja wiatry, jak powstaja naturalne ciagi w domu itepe. I moze byc tak, ze Twoj sasiad okaze sie skonczonym durniem, bo postawi garaz obok domu majac juz garaz w bryle - bo jemu bedzie zalatywac. No i wazne jest ez jaki kto ma samochod, czy stary grzmot diesel czy nowiutki Maybach na gaz ;-), jak jezdzi ... jak czesto wyjezdza i wjezdza do domu.

Dla mnie - sdamochod nie jest wart tego, zeby stal w domu.

Poza tym dwustanowiskowy jest ogromny i przytloczy dom.

Ale jak ktos lubi - prosze bardzo.

Ja nie.

Yoric

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

złodziej -zawodowiec przejdzie kazde zabezpieczenie, nawet te super-hiper odlotowe - po prostu z tego żyje, więc czasem bezpieczniej jest w normalnym domu który nie jest wyzwaniem dla zawodowca. amator na wszystko się rzuci i dla takiego pajaca trzeba montować alarmy, rolety, itd

Zgadzam sie z Toba - dom musi byc zabezpieczony ale nie przesadnie bo to jak najbardziej sciagnie zlodzieja.

Pozdrawiam :D

nie zgadzam sie że garaż musi przytłaczać dom , wszystko kwestią projektu. Sami wybieraliśmy najpierw ogólny wygląd domu potem rozkład pomieszczeń dopiero na końcu kwestia garażu. Ustaliliśmy że jeśli ma być w domu to dwustanowiskowy- żeby było sprawiedliwie.

Niektóre projekty miały garaż inne nie.

Nie bez znaczenia było że trzeba dla garażu kupić kolejny projekt , załatwiać pozwolenia, kolejne instalacje itd.

O

Nie bez znaczenia było że trzeba dla garażu kupić kolejny projekt , załatwiać pozwolenia, kolejne instalacje itd.

O

Nie zgadzam sie ze dla garazu trzeba kupic kolejny projekt, zalatwic pozwolenia, instalacje .

Ja kupilam projekt gotowy domu bez garazu. Moja projektantka , która zalatwia moje formalnosci urzedowe w ramach adaptacji projektu domu wrysowala nam garaz wolnostojacy. Wszystko poszlo razem do urzedu z wnioskiem o pozwolenie na budowe. Wcale nie musialam kupic kolejnego projektu, zrobila mi to w cenie ustalonej wczesniej.

Zalatwiac oddzielnych pozwolen tez nie trzeba bylo bo tak jak pisalam projektantka na etapie adaptacji projektu wrysowala garaz i poszlo to jednym pozwoleniem na budowe.

Garaż wcale nie musi "psuć" wyglądu domu. Ja mam 2 stanowiskowy w bryle a mój dom (przynajmniej w/g mnie) wygląda dobrze. Co więcej gdyby "odciąć" od niego garaż to wyglądał by bardzo dziwnie. Problem jest w odpowiednim projekcie. I jeszcze jedno dużo lepiej wygląda garaż 2 stanowiskowy z jedną szeroką bramą niż z dwoma wąskimi.

Co do zabezpieczeń przed złodziejami, to wystarczy na noc zamykać samochody, a w garażu czujka ruchu z opóźnieniem np. 30 s i dobre metalowe drzwi.

SŁUCHAJCIE ! MNIE SIĘ PODOBA GARAŻ POSTAWIONY NA WYSOKOŚCI OGRODZENIA ,NIE TRZEBA BRAM ROZSUWANYCH ,WIAZD JEST BEZPOŚREDNIO Z ULICY,MNIEJ ODŚNIEŻANIA ZIMĄ.TYLKO TRZEBA ZAKUPIĆ SOLIDNE DRZW. CO WY NA TO ?CZY NOWE PRAWO BUDOWLANE NIE ZNISZCZY MOICH PLANÓW? GG. :lol: :lol: :p

Przykro mi ale mysle ze popsuje - nie wolno takich rzeczy robic.

Ale czy Tobie to sie napewno podoba??? Troche dziwny pomysl wg mnie, ale jak to mowia - kazdy ma swojego bzika ..... :D pozdrawiam

SŁUCHAJCIE ! MNIE SIĘ PODOBA GARAŻ POSTAWIONY NA WYSOKOŚCI OGRODZENIA ,NIE TRZEBA BRAM ROZSUWANYCH ,WIAZD JEST BEZPOŚREDNIO Z ULICY,MNIEJ ODŚNIEŻANIA ZIMĄ.TYLKO TRZEBA ZAKUPIĆ SOLIDNE DRZW. CO WY NA TO ?CZY NOWE PRAWO BUDOWLANE NIE ZNISZCZY MOICH PLANÓW? GG. :lol: :lol: :p

Przykro mi ale mysle ze popsuje - nie wolno takich rzeczy robic.

Ale czy Tobie to sie napewno podoba??? Troche dziwny pomysl wg mnie, ale jak to mowia - kazdy ma swojego bzika ..... :D pozdrawiam

Dlaczego nie wolno ?? oczywiscie ze wolno!

Trzeba tylko ogrodzenie cofnac o 5 m (w moim przypadku) od drogi.

A pomysl jest bardzo fajny !

[

Dlaczego nie wolno ?? oczywiscie ze wolno!

Trzeba tylko ogrodzenie cofnac o 5 m (w moim przypadku) od drogi.

A pomysl jest bardzo fajny !

A no jesli cofniesz ogrodzenie to tak.

ale jak wtedy skraca sie dzialka ......

Dom w efekcie jest nie 4 m od granicy a 9m. A ogrod jesli jest z tylu to sie pomniejsza. Natomist czesc dzialki nalezaca do Ciebie ( z przodu - przed ogrodzeniem) jest ogolnodostepna.

Traci sie duzo powierzchni - no chyba ze sie ma bardzo duza dzialke.

Co do tego czy fajny pomysl czy nie - rzecz wzgledna zalezaca od gustu, wiec nie polemizuje.

Ale lubie takie oryginalne pomysly, zawsze mozna cos podgladnac, wykorzystac itp.

pozdrawiam

Nasz garaż podwojny, ma dwie osobne bramy. Oprocz aut może się zmieścić sie mały warsztat, rowery i nne szpeje. wielkość - ok 45m2. nastepnie przez drzwi /metalowe/ przechodzi się przez mały dwumetrowy korytarzyk /po lewej stronie jest pralnia, po prawej spizarnia, kolejne drzwi, tym razem normalne wewnetrzne i jestesmy w dużej kuchnii :D

Spalin nie czuć, po pierwsze wjeżdżam przodem wyjeżdżam tyłem. Nie odpalam silnika przy zamkniętych bramach, ani też nie trzymam tam auta na włączonym silniku. Auto jest ciepłe, suche, bagaże łatwo zapakować nawet w zimie i równiż łatwo wypakowac tygodniowe zakupy, bez targania zakupów przez podwórze.

ja szukalem projektu wlasnie z garazem w bryle domu ... dodatkowo mial sie stykac z domem jak najmniejsza powierzchnia aby go nie wyziebiac ... no i buduje D08 :D

chcialem przechodzic sucha noga z domu do garazu, zalatwic wszystkie papiery za jednym zamachem, nie mam za duzej dzialki, bryla domu jest ciekawsza ( wg mnie oczywiscie :wink: )

pozdrawiam

Jak szukaliśmy projektu , to mąz miał tylko jeden warunek ,żeby bezpośrednio z domu było przejście do garazu ! I tak mamy :lol: z garażu do pom . gosp. - myślę ze jest to super rozwiazanie . Szczególnie jak pada lub zimą nie trzeba wychodzić z samochodu i suchym bucikiem wejść do domu ....Brat ma garaż zaraz przy domu , ale bez przejścia i bardzo mu tego brakuje -podkreśla to przy każdej rozmowie i jak szukaliśmy projektu to wciąż wspominał " nie zapomnijcie o drzwiach do garażu"

Jak szukaliśmy projektu , to mąz miał tylko jeden warunek ,żeby bezpośrednio z domu było przejście do garazu ! I tak mamy :lol: z garażu do pom . gosp. - myślę ze jest to super rozwiazanie . Szczególnie jak pada lub zimą nie trzeba wychodzić z samochodu i suchym bucikiem wejść do domu ....Brat ma garaż zaraz przy domu , ale bez przejścia i bardzo mu tego brakuje -podkreśla to przy każdej rozmowie i jak szukaliśmy projektu to wciąż wspominał " nie zapomnijcie o drzwiach do garażu"

A ja się zgadzam z Ew-ką - bardzo przydatne rozwiązanie