Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gara? razem czy osobno ?

Recommended Posts

przy szukaniu projektu to był warunek krytyczny: garaż w bryle/doklejony, 2-stanowiskowy (nawet jak jest 1 samochód to przynajmniej wysiadać wygodnie i jest miesce na rowery). Wiele fajnych projektów odpadło w przedbiegach bo nie spełniało ww. kryterium i nie miało potencjału na odpowiednie proste doprojektowanie.

Bieganie z zakupami przez podwórko od garażu, po śniegu, deszczu... narzędzi też nie chcę w kuchni, ale żeby wędrować po nie znowu na zewnątrz...

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My mamy w bryle, bo .... w warunkach zabudowy tylko taki można było lub w ogóle. Za to aby dostać pozwolenie na podwójny ( przekroczenie limitu 120 m2 zabudowy ) pisaliśmy aż do wójta. Do domu wchodzi się przez podwójne drzwi, trochę mniej niż u MEDYKA ale nic i tak nie czuć. Po dwóch latach korzystania z garażu uważamy to za bardzo korzystne rozwiązanie, tym bardziej, że za garażem w tej samej bryle mamy kotłownię, pralnię i pomieszczenie gospodarcze.

• 4 weeks później...
Nasz garaż jest dość duży, ma zmieścić dwa autka i składzik na męskie zabawki dla moich panów, a dom jest mały - to pierwszy powód, dla którego obydwa budynki są oddzielne, śmieszny byłby taki garaż z dobudowanym domkiem. Drugi zaś wydać się może śmieszny ale drzewo na naszej działce wymusiło na nas zostawienie dla niego nieco miejsca, to drzewo jest dla nas bardzo ważne i wokół niego ma się toczyć nasze życie.

U nas garaz nie jest w bryle domu. Garaz jest w ksztalcie litery L, bedzie mial dwie bramy: podwojna na dwa samochody oraz mniejsza na taki traktorek ogrodowy (mamy duza dzialke, wiec jest sporo prac z tym zwiazanych). Nad powierzchnia garazu wyszedl fajny pokoj (sa dwa okna polaciowe). Teraz koncentrujemy sie nad wykonczeniem domu, wiec nie bedziemy ruszac tego pokoju, moze za rok zrobi sie tam fajny gabinet dla meza (wszystkie media beda doprowadzone tez do garazu). Takie rozwiazanie bardzo nam sie podoba :)

• 2 weeks później...

A my myslelismy na poczatku o garazu w bryle budynku ale z biegiem czasu zmienilismy zdanie i chyba bedzie garaz osobno. Zwlaszcza ze ostatnio widzialem takie rozwiazanie i wyglada calkiem fajnie.

Obecnie mieszkam u tesciow, garaz jest osobno i specjalnie nie narzekam. Krotki spcer po siweżym powietrzu nawet przy brzydkiej pogodzie wyjdzie tylko na zdrowie, przynajmniej przy moim trybie pracy.

...Tymczasem niestety wciaz czekamy na warunki zabudowy i tylko sobie gdybamy i zmieniamy zdanie... To jedyne co mozemy na razie robic... :cry:

Jestem jednak dobrej mysli ze niedlugo bedziemy mogli juz kupic nasz wymarzony plan.

Witam serdecznie wszystkich za i przeciw połączeniu garażu z domem .

Ja zaprojektowałam to pomieszczenie jako część budynku , ale nie całkowicie . Z rozmysłem przesunęłam bryłę garażową do przodu .Jest przygotowany na dwa auta : czyli wielkością dość spory – to w jednym ciągu z architekturą domu z pewnością wygladałoby monstrualnie , a dzięki temu zabiegowi tak nie przytłacza .

Drugim moim zamysłem jest ochrona przed wiatrami – drzwi wejściowe są za ścianą garażową – ta pełni rolę kurtyny .

Połączenie z domem jest przemyślane – dzieli go od garażu pomieszczenie gospodarcze , do wnętrza domu gdzie skupia się życie nie mają prawa dotrzeć spaliny- jest też komin wentylacyjny .

W całej tej koncepcji postawiłam przede wszystkim na wygodę – nie będę narażona na moknięcie podczas wyciągania zakupów z samochodu , mam też krótszą drogę do ich wnoszenia .

Ważnym atutem jest też to , że mogę ogrzewać garaż dzięki bliskości domu – dom również zyskuje , bo od najzimniejszej strony jest chroniony w ten sposób dodatkowo . Poza tym , jak zapomnę czegoś przynieść z samochodu lub będzie mi potrzebne jakieś narzędzie np.: śrubokręt ( te zazwyczaj trzyma się w garażu ), będę mogła w po prostu pójść nawet w szlafroku i bamboszach ...

Pozdrawiam komfortowym spojrzeniem 8)

Mój projekt przewiduje osobny garaż i chociaż pozbawia on użytkowników takiego komfortu jak garaż w bryle budynku, to nie zakłóca lini budynku. A więc przemówiły do mnie argumenty estetyczne, pomijając wygodę

:roll:

Do dwustanowiskowego garażu przeniosłam także kotłownie, bo planuje ogrzewanie pelletami, na składownaie ich na cały sezon potrzeba dość dużą powierzchnię. Mam nadzieję, że nie będę żałować.

• 3 weeks później...

Przyznam sie że mamy projekt domu bez garażu który planujemy postawić osobno bo jeszcze potrzebny lokalik na kosiarki i inne duperele

miejsce na hobby składzik na drewno do kominka.

I wszystko fajnie gdyby nie opłaty za garaż :o - wyjdzie drozej niz za dom. :cry:

Teraz jestem na etapie kombinowania jako co podać mój garaż - domek letni dla gosci? :wink: pokoje do agroturystyki? :D

• 2 weeks później...

My mamy garaż doklejony z przodu domu, obok wejścia. Bardzo mi ten układ pasuje bo:

-oddala sam dom od drogi,

-przed domem jest dużo miejsca na przedogródek,

-mniej drzwi w domu.

Poza tym przy "doklejonym" kupując bramę ew.drzwi (z montażem) VAT wynosi 7%.

Nie mamy połączenia z domem, tak było w projekcie i nic nie zmienialiśmy bo nie narzekamy mając obecnie/przeprowadzka dopiero w czerwcu/ garaż trochę dalej. Tak czy siak i tak nam się poprawi. W obecnym garażu czuć zapachy motoryzacyjne - nie jestem przekonana że nie przedostają się one do domu. Noszenie zakupów to też nie problem ponieważ po zakupy jeździmy samochodem, który i tak stoi pod gołym niebem.