katerhasser 03.11.2004 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 przy szukaniu projektu to był warunek krytyczny: garaż w bryle/doklejony, 2-stanowiskowy (nawet jak jest 1 samochód to przynajmniej wysiadać wygodnie i jest miesce na rowery). Wiele fajnych projektów odpadło w przedbiegach bo nie spełniało ww. kryterium i nie miało potencjału na odpowiednie proste doprojektowanie.Bieganie z zakupami przez podwórko od garażu, po śniegu, deszczu... narzędzi też nie chcę w kuchni, ale żeby wędrować po nie znowu na zewnątrz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 03.11.2004 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 Garaż w bryle, jednostanowiskowy, ale na tyle duży, by zmieściły się w nim rowery, opony zimowe tudzeż inne potrzebne rzeczy. Na "tyłach" kąt na narzędzia ogrodnicze (kosiarka itd.) Przejście do domu przez wiatrołap. Dla mnie to idealne rozwiazanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przyra 04.11.2004 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 garaż wbryle dwustanowiskowy,wejście do domu przez śluzę.W garażu śmierdzi w domu nie czuję nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vardo 06.11.2004 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2004 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 06.11.2004 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2004 Garaż w bryle. Zanim dojdę do części mieszkalnej trzeba pokonać troje dzrwi (pomieszczenie gospodarcze i klatka) dlatego nie spodziewam się żadnych zapachów. Chciałem podwójny, ale szerokość działki nie pozwoliła na to, więc mniejsze autko będzie spać na podwórku.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosa 06.11.2004 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2004 My mamy w bryle, bo .... w warunkach zabudowy tylko taki można było lub w ogóle. Za to aby dostać pozwolenie na podwójny ( przekroczenie limitu 120 m2 zabudowy ) pisaliśmy aż do wójta. Do domu wchodzi się przez podwójne drzwi, trochę mniej niż u MEDYKA ale nic i tak nie czuć. Po dwóch latach korzystania z garażu uważamy to za bardzo korzystne rozwiązanie, tym bardziej, że za garażem w tej samej bryle mamy kotłownię, pralnię i pomieszczenie gospodarcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 08.11.2004 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Ja postawilem garaz obok domu,nie pasowal w bryle budynku.Jak bym mial inny rodzaj domu postwilbym w bryle. jaki masz projekt domu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 02.12.2004 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 wiesz to jednak jest duża wygoda, kiedy możnaz samochodu wyjść bezpośrednio do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avocado 02.12.2004 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 Nasz garaż jest dość duży, ma zmieścić dwa autka i składzik na męskie zabawki dla moich panów, a dom jest mały - to pierwszy powód, dla którego obydwa budynki są oddzielne, śmieszny byłby taki garaż z dobudowanym domkiem. Drugi zaś wydać się może śmieszny ale drzewo na naszej działce wymusiło na nas zostawienie dla niego nieco miejsca, to drzewo jest dla nas bardzo ważne i wokół niego ma się toczyć nasze życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzie 03.12.2004 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 U nas garaz nie jest w bryle domu. Garaz jest w ksztalcie litery L, bedzie mial dwie bramy: podwojna na dwa samochody oraz mniejsza na taki traktorek ogrodowy (mamy duza dzialke, wiec jest sporo prac z tym zwiazanych). Nad powierzchnia garazu wyszedl fajny pokoj (sa dwa okna polaciowe). Teraz koncentrujemy sie nad wykonczeniem domu, wiec nie bedziemy ruszac tego pokoju, moze za rok zrobi sie tam fajny gabinet dla meza (wszystkie media beda doprowadzone tez do garazu). Takie rozwiazanie bardzo nam sie podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekl 17.12.2004 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 A my myslelismy na poczatku o garazu w bryle budynku ale z biegiem czasu zmienilismy zdanie i chyba bedzie garaz osobno. Zwlaszcza ze ostatnio widzialem takie rozwiazanie i wyglada calkiem fajnie. Obecnie mieszkam u tesciow, garaz jest osobno i specjalnie nie narzekam. Krotki spcer po siweżym powietrzu nawet przy brzydkiej pogodzie wyjdzie tylko na zdrowie, przynajmniej przy moim trybie pracy. ...Tymczasem niestety wciaz czekamy na warunki zabudowy i tylko sobie gdybamy i zmieniamy zdanie... To jedyne co mozemy na razie robic... Jestem jednak dobrej mysli ze niedlugo bedziemy mogli juz kupic nasz wymarzony plan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.12.2004 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 My mamy olbrzymi podwojny garaz w bryle domu. Glownie wybralismy taki ze wzgledu na ulatwiona komunikacje pomiedzy nim a domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 18.12.2004 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 Witam serdecznie wszystkich za i przeciw połączeniu garażu z domem . Ja zaprojektowałam to pomieszczenie jako część budynku , ale nie całkowicie . Z rozmysłem przesunęłam bryłę garażową do przodu .Jest przygotowany na dwa auta : czyli wielkością dość spory – to w jednym ciągu z architekturą domu z pewnością wygladałoby monstrualnie , a dzięki temu zabiegowi tak nie przytłacza . Drugim moim zamysłem jest ochrona przed wiatrami – drzwi wejściowe są za ścianą garażową – ta pełni rolę kurtyny . Połączenie z domem jest przemyślane – dzieli go od garażu pomieszczenie gospodarcze , do wnętrza domu gdzie skupia się życie nie mają prawa dotrzeć spaliny- jest też komin wentylacyjny . W całej tej koncepcji postawiłam przede wszystkim na wygodę – nie będę narażona na moknięcie podczas wyciągania zakupów z samochodu , mam też krótszą drogę do ich wnoszenia . Ważnym atutem jest też to , że mogę ogrzewać garaż dzięki bliskości domu – dom również zyskuje , bo od najzimniejszej strony jest chroniony w ten sposób dodatkowo . Poza tym , jak zapomnę czegoś przynieść z samochodu lub będzie mi potrzebne jakieś narzędzie np.: śrubokręt ( te zazwyczaj trzyma się w garażu ), będę mogła w po prostu pójść nawet w szlafroku i bamboszach ... Pozdrawiam komfortowym spojrzeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vadivanken 19.12.2004 01:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2004 Mój projekt przewiduje osobny garaż i chociaż pozbawia on użytkowników takiego komfortu jak garaż w bryle budynku, to nie zakłóca lini budynku. A więc przemówiły do mnie argumenty estetyczne, pomijając wygodę Do dwustanowiskowego garażu przeniosłam także kotłownie, bo planuje ogrzewanie pelletami, na składownaie ich na cały sezon potrzeba dość dużą powierzchnię. Mam nadzieję, że nie będę żałować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 19.12.2004 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2004 My mamy garaż w bryle budynku. Chyba zrobimy między nim a częścią mieszkalną jakieś przejście żeby było wygodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prosciu 04.01.2005 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 Przyznam sie że mamy projekt domu bez garażu który planujemy postawić osobno bo jeszcze potrzebny lokalik na kosiarki i inne duperele miejsce na hobby składzik na drewno do kominka. I wszystko fajnie gdyby nie opłaty za garaż - wyjdzie drozej niz za dom. Teraz jestem na etapie kombinowania jako co podać mój garaż - domek letni dla gosci? pokoje do agroturystyki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 04.01.2005 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 Monis,a co to znaczy ogromny garaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mx 17.01.2005 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Zdecydowanie wolnostojący dwustanowiskowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 18.01.2005 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 Ja wybrałbym garaż wolnostojący. Argumentem dla mnie jest mniejszy koszt budowy domu, a samochód może przez jakiś czas stać pod chmurką. W końcu pod blokiem auta też stoją na dworze i nic, albo prawie nic nim nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 18.01.2005 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 My mamy garaż doklejony z przodu domu, obok wejścia. Bardzo mi ten układ pasuje bo:-oddala sam dom od drogi,-przed domem jest dużo miejsca na przedogródek,-mniej drzwi w domu.Poza tym przy "doklejonym" kupując bramę ew.drzwi (z montażem) VAT wynosi 7%. Nie mamy połączenia z domem, tak było w projekcie i nic nie zmienialiśmy bo nie narzekamy mając obecnie/przeprowadzka dopiero w czerwcu/ garaż trochę dalej. Tak czy siak i tak nam się poprawi. W obecnym garażu czuć zapachy motoryzacyjne - nie jestem przekonana że nie przedostają się one do domu. Noszenie zakupów to też nie problem ponieważ po zakupy jeździmy samochodem, który i tak stoi pod gołym niebem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts