Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gara? razem czy osobno ?

Recommended Posts

W tej chwili mieszkamy w bloku i mamy jeden garaż w odległości ok. 150-200m od klatki. Da sie żyć więc jak będę miał ten garaż od domu 10 m w lini prostej drzwi drzwi to już postęp. Dodatkowe zalety mogę ciąć spawać rąbać drewno bez przeszkadzania innym domownikom.

Pozostałe zalety to mniejsza powierzchnia do ogrzewania. Przy projektowaniu garażu nie byłem ograniczony wymiarami domu.

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Posłuchajcie mnie, moi drodzy, jako, że jestem szczęśliwą (?) posiadaczką garażu w bryle domu i w dodatku z drzwiami z domu do garażu. Widzę więcej minusów, niestety.

1. Słychać (zwłaszcza rano, kiedy jeszcze niektórzy śpią) hałasy od samochodu i bramy.

2. Garażowy zapach przedostaje się do domu (drzwi).

3. Słyszałam, że przy podatku katastralnym opłata za garaż w bryle domu jest do 3 razy większa od opłaty za powierzchnię mieszkalną, ale, jak mówiłam, to pogłoski i trzeba sprawdzić.

4. Na budynek gospodarczy (w tym garaż) nie potrzeba pozwolenia na budowę, jeżeli powierzchnia nie przekracza 35 m kw.

5. Spotkałam się z doskonałym rozwiązaniem wstawienia pieca w takim budynku gospodarczym (i oczywiście komina) i poprowadzenia rur do domu ziemią. Super sprawa, zwłaszcza przy takich paliwach, jak węgiel miał, drewno. Zero smrodu i brudu z tym związanego w domu.

Chciałem garaż połączony ścianą z budynkiem, gdyż bardziej podoba mi się. Poza tym zajmuje mniej miejsca na działce (garaż chyba tez musi być min 3m od płota, a ja mam małą działkę). Aktualnie mieszkam w bloku i trzymam samochód w odległości ok 100m od klatki schodowej oraz mieszkam na 2p bez windy. Przy dużych zakupach mam darmową siłownię, bo jestem leniwy i nie lubię 2 razy chodzić po rzeczy do samochodu :wink: Poza tym zawsze chciałem mieć na garażem hobby room. :D

W aktualnym projekcie jest garaż połączony ścianą bez drzwi z bryłą budynku. Tak pewnie zostanie, tylko z jednostanowiskowego chcemy zrobić dwustanowiskowy.

• 3 months później...

Ja, choć mam garaż wolnostojący widzę również dużo plusów garażu w bryle:

1. w takim garażu nawet gdy jest nieogrzewany zawsze jest cieplej ( to ważne gdy wsiada się do samochodu w 20- stopniowe mrozy),

2. mniejszy (dużo!) podatek,

3. nie trzeba zbyt daleko chodzić, gdy nie weźmie się czegos z samochodu,

4. jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem dla ludzi lubiących majsterkowanie.

Natomiast co do spalin i innych zapachów przedostajacych się z garażu do domu - mam przyklad znajomego, który ma taki garaż i ku mojemu zaskoczeniu - pomimo tylko 1! drzwi - w domu nic nie czuć.

Jest tylko jeden problem trudny do pogodzenia - tak wkomponować garaż w bryłę budynku, żeby nie zepsuć całości!