Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Jestem w posiadaniu działki w centrum Krakowa. Działka nie ma WZ i nie ma planu zagospodarowania. Około rok temu wystawiłem działkę na sprzedaż i od tego czasu każdy zainteresowaany klient pyta o WZ. Wybaczcie moją indolencję ale nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego zainteresowany nie złoży samodzielnie wniosku o wystawienie WZ podając rodzaj budynku jaki zamierza tam budować. Ja jako właściciel mogę oczywiście wystąpić o WZ jednak nie mam pojecia jakiego rodzaju budynek mam wpisać do wniosku skoro nie zamierzam tam nic budować - mam wpisać budę dla psa czy halę widowiskowo sportową? Chyba, że można pominąć we wniosku budynek, który tam ma stać a wnioskować jedynie o określenie warunków zabudowy - czy to wystarczy potencjalnemu kupującemu?

https://forum.murator.pl/topic/226372-co-mog%C4%99-zbudowa%C4%87-na-dzia%C5%82ce-o-co-chodzi-klientom-wz-ka/

Witam,

Jestem w posiadaniu działki w centrum Krakowa. Działka nie ma WZ i nie ma planu zagospodarowania. Około rok temu wystawiłem działkę na sprzedaż i od tego czasu każdy zainteresowaany klient pyta o WZ. Wybaczcie moją indolencję ale nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego zainteresowany nie złoży samodzielnie wniosku o wystawienie WZ podając rodzaj budynku jaki zamierza tam budować. Ja jako właściciel mogę oczywiście wystąpić o WZ jednak nie mam pojecia jakiego rodzaju budynek mam wpisać do wniosku skoro nie zamierzam tam nic budować - mam wpisać budę dla psa czy halę widowiskowo sportową? Chyba, że można pominąć we wniosku budynek, który tam ma stać a wnioskować jedynie o określenie warunków zabudowy - czy to wystarczy potencjalnemu kupującemu?

Wystąp z wnioskiem do UM o wydanie Warunków zabudowy - przecież to żaden problem jest bezpłatny- dostaniesz odpowiedz co możesz tam postawić a czego nie. O to chodzi potencjalnym klientom.

W odpowiedzi będzie - działka/teren przewidziany pod zabudowę: mieszkalno-usługową........usługową....przemysłową....bez prawa zabudowy.....itd itp.

I jeśli np ja bym chciał kupić i postawić dom w którym byłby fryzjer lub prowadził bym zakład kamieniarski to...byłaby dla mnie atrakcyjna.

Pozdrawiam

OK, tylko wniosek zaczyna się tak:

Wniosek o wydanie decyzji o warunkach zabudowy

dla inwestycji polegającej na

...........................................................................................................................................

............................................................................ .

albo idąc dalej:

przewidywane zapotrzebowanie na media (np. na dobę, na miesiąc, itp.):

• woda: z wodociągu miejskiego*

ca .........

Co mam wpisać w wykropkowane miejsca?

Wystąp z wnioskiem do UM o wydanie Warunków zabudowy - przecież to żaden problem jest bezpłatny- dostaniesz odpowiedz co możesz tam postawić a czego nie. O to chodzi potencjalnym klientom.

W odpowiedzi będzie - działka/teren przewidziany pod zabudowę: mieszkalno-usługową........usługową....przemysłową....bez prawa zabudowy.....itd itp.

I jeśli np ja bym chciał kupić i postawić dom w którym byłby fryzjer lub prowadził bym zakład kamieniarski to...byłaby dla mnie atrakcyjna.

Pozdrawiam

Podstawowa sprawa - to wnioskodawca wskazuje we wniosku rodzaj planowanej inwestycji. Organ sam z siebie nie napisze, co jest jego zdaniem dopuszczalne, a co nie. Składa się wniosek obejmujący konkretną inwestycję (np. budynek handlowo-usługowy wraz z parkingiem) i organ wypowiada się, czy ta konkretna inwestycja jest możliwa.

Dlaczego osoby zainteresowane gruntem pytają o WZ? Dlatego, że jeżeli są wydane WZ, to potencjalny nabywca (inwestor) wie, co potencjalnie może zrobić z gruntem i jak go wykorzystać. Jeśli WZ pokrywają się z jego planami co do wykorzystania nieruchomości, to ma otwartą drogę do uzyskania pozwolenia na budowę i zrealizowania inwestycji. Oczywiście nie ma przeszkód, żeby sam wystąpił o WZ, już po nabyciu nieruchomości. Ale zawsze jest ryzyko, że nabędzie i nie uzyska jakichś sensownych WZ.

OK, tylko wniosek zaczyna się tak:

Wniosek o wydanie decyzji o warunkach zabudowy

dla inwestycji polegającej na

...........................................................................................................................................

............................................................................ .

albo idąc dalej:

przewidywane zapotrzebowanie na media (np. na dobę, na miesiąc, itp.):

• woda: z wodociągu miejskiego*

ca .........

Co mam wpisać w wykropkowane miejsca?

No właśnie w wykropkowanych miejscach inwestor musi podać, jakie ma plany inwestycyjne i jakie są parametry planowanej inwestycji. Organ wszystkie te współczynniki analizuje i ostatecznie wydaje decyzję pozytywną lub negatywną.

Wciąz nie rozumiem. Skoro różni klienci dzwonią i pytają czy jest WZ to powinien ten WZ wreszcie załatwić. Jaki rodzaj zabudowy mam podać we wniosku skoro każdy klient ma inny pomysł na zabudowę (na razie usłuszałem: przedszkole, blok, serwis samochodowy, prywatna przychodnia).

Czy mogę wymyślić sobie dowolną nieruchomość np. budę dla psa tylko po to żeby otrzymać warunki zabudowy w których określone będą (o ile wiem) max wysokość budynku, gęstość zabudowy itd, i to powinno (?) wystarczyć zainteresowanym?

Wciąz nie rozumiem. Skoro różni klienci dzwonią i pytają czy jest WZ to powinien ten WZ wreszcie załatwić. Jaki rodzaj zabudowy mam podać we wniosku skoro każdy klient ma inny pomysł na zabudowę (na razie usłuszałem: przedszkole, blok, serwis samochodowy, prywatna przychodnia).

Czy mogę wymyślić sobie dowolną nieruchomość np. budę dla psa tylko po to żeby otrzymać warunki zabudowy w których określone będą (o ile wiem) max wysokość budynku, gęstość zabudowy itd, i to powinno (?) wystarczyć zainteresowanym?

Właśnie coś w ten sposób:

Dom jednorodzinny piętrowy z pomieszczeniem przeznaczonym na działalność gospodarczą z miejscem parkingowym na 2 samochody.

Dostaniesz konkretną odpowiedz co możesz tam postawić (a przynajmniej czego nie)