Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bojler szybko traci ciepło

KaiserII

Recommended Posts

Witam

Latem 2016 r. miałem generalkę instalacji CO. Mam kocioł z podajnikiem sterowany sterownikiem skorpion plus. Po uruchomieniu instalacji wszystko było w porządku. 3 tyg. temu wpadłem na pomysł, że kupię izolację na rury w około pieca oraz bojera i obwinę. Po obwinięciu, na następny dzień pojawiły się cyrki. Otóż woda w bojerze, nie wiadomo czemu, szybko zaczęła się wystudzać. Długo się nagrzewa, a pod prysznicem, gorąca leci kilka chwil po czym leci ciepła i zaczyna chłodna. Jedna osoba jest w stanie wziąć szybki prysznic, a wcześniej spokojnie starczyło na 3. Czy ktoś jest w stanie poradzić co robić w tej sytuacji? Chodzi o to, że wcześniej układ działał normalnie.

Pompka CWU działa na takich samych ustawieniach od początku. Czuć, że pracuje, ciepła woda idzie po rurach do baniaka, oraz czuć, że ciepła wychodzi. Zatem przepływ jest drożny.

Zdjąłem, aczkolwiek wydaje mi się, że nie przyniesie to poprawy. Izolacja rur zmniejsza straty ciepła, a mam wrażenie, że w bojlerze jest coś nie tak, bowiem nie nagrzewa się cały tylko cześciowo, bo jak wytłumaczyć, że ciepłej wody jest mało.

Czy taka sytuacja może powstać poprzez nagromadzenie się kamienia w baniaku?

Sprawdź filtr na obiegu wężownicy CWU ...

To że pompę słychać czy tam czuć to nie znaczy że jest odpowiedni przepływ...

Czy mógłbyś jaśniej to opisać, czy ten filtr jakoś się wyróżnia wyglądem? Nie widzę przy układzie jakiegoś dodatkowego urządzenia wyglądającego jak filtr :(