Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o pomoc w remoncie podłogi nad brama wjazdowa.

iskra99

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Posiadam dla Was przyjaciele ogromną prośbę dotyczącą remontu podłogi która znajduje się nad brama wjazdowa (przejazd przez dom na posesję).

Na moje nieszczęście strop to strop kolebkowy czy odcinkowy dokładnej nazwy nie znam ale chyba to to samo.

Obecnie strop wykonany był od dołu patrząc cegła, pasek z glina pomiędzy legarami (legary to belki drewniane cięte na pół) a na to deskowanie 30mm.

Należy wziąć pod uwagę że pod cegła jest podwórko więc należało by w miarę możliwości docieplenić ten strop.

Pomyślałem że na cegły dam folie paroizolacyjną (zwykła czarna budowlana?)

Na to izolacja i tutaj mam dylemat bo pomyślałem że niecki tych łuków wysypać perlitem a wierzchnia część łuku dać styropian grafitowy 50mm.

Na to wszystko pianka taką jaką do się pod panele (jako izolacja akustyczna a dodatkowo ta pianka pomiędzy legarem a płyta OSB pozwoli jej pracować). A na wszystko jak wspomniałem płyta frezowana OSB o grubości 25mm.

Na więcej nie mogę sobie pozwolić bo wysokość mnie ogranicza.

Proszę o opinie czy tak by mogło być.

Dodam jeszcze że martwi mnie fakt usuwania piasku z glina czy usunięcie warstwy dociążającej strop kolebkowy go nie osłabi? Czy czasem nie jest tak że nacisk z góry rozpiera cegły na dwuteownikach?

W lato planuje dodatkowo natrysk piany pur od zewnątrz na ten strop o grubości minimum 20cm. Jednak dopiero latem.

Proszę o pomoc.