Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

piotrek0m, dzięki za odpowiedź.

Ja słyszałam trochę inną opinię od znajomych, którzy mają taką instalację założoną u siebie. Że jest to fajna sprawa, bardzo wygodna - dlatego zaczęłam się interesować tym dla siebie. Na zużycie prądu nie narzekali, bo mieli zamontowane automatyczne sterowniki. Ale zużycie pewnie też zależy od powierzchni ogrzewanej, ile czasu przeciwoblodzeniówka była używana w ciągu roku itd...

Ale to tylko jedna opinia, chciałam poznać inne:)

Nie wiesz może, jakie firmy zakładały tam przeciwoblodzeniówkę?

• 2 weeks później...
Witam:)

Czy jest tu ktoś, kto ma zrobioną instalację przeciwoblodzeniową przed domem?

Proszę o podzielenie się swoją opinią, jak się sprawuje, czy się opłaca? ew. kto wam taką instalację zakładał.

Pozdrawiam

Zakładałem kiedyś coś takiego na schodach pod kostką , pamiętam wszystko szło wg instrukcji dołączonej z przewodem firmy Defrost.

Całość układałem w podsypce pod kostką z której były wykonane stopnie schodów - zapobiegało to oblodzeniu i eliminowało upadek w chwili zaistnienia takiej sytuacji.

Nie można przeliczyć opłacalności takiej instalacji - bo niby jak?dla jednego będzie to jeśli chociaż raz ktoś się nie wywróci i nie połamie to się opłaca :) dla innego nie będzie to opłacalne gdyż straci , bo nie dostanie odszkodowania.

Działało to na zasadzie regulacji i włącznika - gdy ktoś chciał włączał i było sucho...działało to na zasadzie im mniejsza temperatura tym bardziej grzeje.

Co do mocy to pamiętam było tego 30W / 1 mb, a cała instalacja miała niecałe 50mb.

Widziałem na rysunku(instruktażowym), że te przewody mają różne długości są krótsze i dłuższe, a jeśli jest powierzchnia większa to łączy się je w tradycyjnych rozdzielniach elektrycznych.

Pozdrawiam