AnnaO87 31.01.2017 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Witam:) Czy jest tu ktoś, kto ma zrobioną instalację przeciwoblodzeniową przed domem? Proszę o podzielenie się swoją opinią, jak się sprawuje, czy się opłaca? ew. kto wam taką instalację zakładał. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 31.01.2017 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Panowie brukarze mówili, że w swojej historii kilka razy montowali taka instalację przed układaniem kostki, ale ponoć każdy użytkownik przestawał z niej korzystać ze względu na ogromne zużycie prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnnaO87 01.02.2017 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 piotrek0m, dzięki za odpowiedź. Ja słyszałam trochę inną opinię od znajomych, którzy mają taką instalację założoną u siebie. Że jest to fajna sprawa, bardzo wygodna - dlatego zaczęłam się interesować tym dla siebie. Na zużycie prądu nie narzekali, bo mieli zamontowane automatyczne sterowniki. Ale zużycie pewnie też zależy od powierzchni ogrzewanej, ile czasu przeciwoblodzeniówka była używana w ciągu roku itd... Ale to tylko jedna opinia, chciałam poznać inne:) Nie wiesz może, jakie firmy zakładały tam przeciwoblodzeniówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.02.2017 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Witam:) Czy jest tu ktoś, kto ma zrobioną instalację przeciwoblodzeniową przed domem? Proszę o podzielenie się swoją opinią, jak się sprawuje, czy się opłaca? ew. kto wam taką instalację zakładał. Pozdrawiam Zakładałem kiedyś coś takiego na schodach pod kostką , pamiętam wszystko szło wg instrukcji dołączonej z przewodem firmy Defrost. Całość układałem w podsypce pod kostką z której były wykonane stopnie schodów - zapobiegało to oblodzeniu i eliminowało upadek w chwili zaistnienia takiej sytuacji. Nie można przeliczyć opłacalności takiej instalacji - bo niby jak?dla jednego będzie to jeśli chociaż raz ktoś się nie wywróci i nie połamie to się opłaca dla innego nie będzie to opłacalne gdyż straci , bo nie dostanie odszkodowania. Działało to na zasadzie regulacji i włącznika - gdy ktoś chciał włączał i było sucho...działało to na zasadzie im mniejsza temperatura tym bardziej grzeje. Co do mocy to pamiętam było tego 30W / 1 mb, a cała instalacja miała niecałe 50mb. Widziałem na rysunku(instruktażowym), że te przewody mają różne długości są krótsze i dłuższe, a jeśli jest powierzchnia większa to łączy się je w tradycyjnych rozdzielniach elektrycznych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts