DarkJames 31.01.2017 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Chcielibyśmy wybudować dom z kermazytu.Mamy wybrany wstępnie projekt i chodzi już o formę realizacji. Chcielibyśmy wybudowac dom i przeprowadzić jak najszybciej się da w stosunku do kosztów.Dom to parterowiec z poddaszem i garażem. Użytkowej ok 133m2 I teraz budowa z prefabrykowanych elementów jest szybka (w teorii) ale na moje oko droższa o ok 5-70 tyś zł.Do tego stosowanie płyty wymaga równej działki, stosują tylko tradycyjną więźbę itd. Budowa tradycyjna z bloczków będzie dłuższa. Ale czy aż tak bardzo? Z tego co czytałem ściany z kermazytu nie trzymają tak wilgoci i można szybciej zacząć wykańczanie. Szybciej się również buduje bo są lekkie i duże.Czy macie doświadczenie w jakim czasie można realnie wymurować (wraz z fundamentami) taki dom z bloczków z kermazytu i doprowadzić do stanu surowego - zamkniętego?Może macie jakąś ekipę godną polecenia do tej roboty (śląsk)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.02.2017 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Ale co to za różnica ? Niezależnie czy dom murowany tradycyjnie czy też prefabrykowany to wymaga fundamentów.Od ciebie zależy czy chcesz płytę fundamentową czy tradycyjne fundamenty. Tak samo od Ciebie zależy czy ma być tradycyjna więźna czy mają być wiązary. To wszystko jest podczas adatpacji projektu ... Osobiście wybrałbym tradycyjnie murowany.Zobacz mój dziennik budowy. Budowa rozpocząła się pod sam koniec listopada . 6 grudnia była wylewana płyta i wykonawca wrócił po nowym roku ..Jak jest sprawna i spora ekipa , dobrze wyposażona (maszyny i sprzęt) to idzie szybko .. Jak chcesz szybko to bierz gazobeton. Idzie z tego murowanie szybko, Tyle że gazobeton chlonie pięknie wodę (jak gąbka) więc później trzeba będzie tą wilgoć usunąć .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts