AleftU 31.01.2017 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Witam. Od kilku lat czytam różne zapytania ludzi na forum i nadszedł czas samemu o coś spytać mądrzejsze głowy. Zacząłem budowę domu systemem gospodarczym bo jak jak to bywa trzeba oszczędzić na czym się da. Z robotami budowlanymi nie mam problemów bo szkoły w tym kierunku się robiło, ale niestety w tamtych czasach o pompach ciepła nas nie uczyli. Założenie było od początku, że skoro nie ma gazu w najbliższej okolicy to idziemy w pompę ciepła, i w związku z tym zrezygnowałem z niepotrzebnego komina (więc teraz nie ma już odwrotu ). Po lekturach wpisów na forum, stwierdziłem, że pójdę w stronę pompy z poziomym kolektorem gruntowym (spiralnym) z uwagi na teren gliniasty i wysoki poziom wód gruntowych (w planowanym miejscu kolektora lustro wody już na głębokości około 0,7m). Podczas wykopów pod fundamenty natrafiłem na wody gruntowe, które oczywiście połapane zostały drenem i na dzień dzisiejszy odprowadzone rurą kanalizacyjną 100mm do starego drenu i dalej do rowu. I tu pojawia się moje pytanie, które tłucze mi się po głowie od jakiegoś czasu. Czy przy wykonywaniu kolektora gruntowego nie rozprowadzić tej wody drenem w warstwę gdzie będą umieszczone rury kolektora. Dodam, że woda cały rok płynie w tej samej ilości i wydaje mi się (choć może źle rozumuję), że szkoda byłoby tracić ciepło, które niesie ze sobą ta woda. Co do pompy oczywiście czeka mnie OZC ale to już muszę zlecić komuś kto się na tym zna. Wstępne zapytania do firm zajmujących się montażem pomp dały mi tylko informację, że pompa około 8kW i 3 pętle fi32 długości 150mb. Ciekawe tylko czy ktoś to jakoś obliczył czy przyjął na oko po powierzchni domu (powierzchnia grzana ok. 150m2) Z góry dziękuję za pomoc i mądre rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 31.01.2017 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 I tu pojawia się moje pytanie, które tłucze mi się po głowie od jakiegoś czasu. Czy przy wykonywaniu kolektora gruntowego nie rozprowadzić tej wody drenem w warstwę gdzie będą umieszczone rury kolektora. Dodam, że woda cały rok płynie w tej samej ilości i wydaje mi się (choć może źle rozumuję), że szkoda byłoby tracić ciepło, które niesie ze sobą ta woda. Ja również mam ziemię gliniastą i zrobiłem rozsączenie z przydomowej oczyszczalni nad połową jednej nitki wymiennika DZ pomimo iż odradzało mi to kilka osób. Niecałe 2 tygodnie temu sprawdzałem temperaturę na poszczególnych pętlach i okazało się, że tam gdzie jest rozsączenie to temperatura jest o 0.5 K wyższa niż na pozostałych pętlach. Ale jeśli na całej działce masz taki poziom wód gruntowych (zobaczysz podczas kopania rowów pod DZ) to ta dodatkowa woda może Ci zaszkodzić. Może zrobić Ci się bagnisko w miejscu położenia DZ jak czasem dzieje się gdy ktoś przerwie dren. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AleftU 31.01.2017 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Z bagniskiem raczej problemu nie powinno być bo cała działka jest ze sporym spadkiem.Dodatkowo przekrój gruntu jest warstwowy - humus - warstwa żwiru - warstwa gliny - znów warstwa żwiru - i znów glina. Teraz w warstwach żwiru wody gruntowe wręcz płyną (jak się wykopie większy dołek to widać ruch wody zgodnie ze spadkiem terenu) i zastanawiam się czy nie lepiej DZ dać w tej właśnie warstwie żwiru a poziom gruntu podnieść dodatkowo, żeby leżało na odpowiedniej głębokości. Teren z założenia i tak miał być nadsypywany. A obawiam się, że jak przerwę warstwę gliny pod warstwą żwiru w której "płynie" woda to może się okazać, że woda zniknie sobie w głębsze partie gruntu i się osuszy.Z drugiej strony podczas kopania pod fundamenty po przerwaniu warstwy gliny w innej części działki okazało się, że woda zaczęła wypływać pod ciśnieniem spod warstwy gliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 31.01.2017 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 To ja w takim przypadku DZ ułożyłbym w tej glinie albo na glinie i przysypałbym gliną. Taki wymiennik powinien działać przynajmniej tak dobrze jak odwiert. A gdyby przypadkiem kiedyś wyschło to zostanie Ci chociaż ta glina. Taki zakopany w glinie wymiennik omywany wodą z obu stron wodą to chyba marzenie każdego użytkownika gruntowych PC. Oby tylko nigdy nie wyschło... ale Ty masz farta bo masz dwie warstwy wodomośne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AleftU 31.01.2017 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 No czego jak czego ale gliny i wody na działce nie brakuje Zresztą na jednym krańcu działki, w najwyższym punkcie jest stara poniemiecka jeszcze studnia ceglana w której cały czas jest woda, nawet latem kiedy w telewizji pokazywali, że studnie powysychały ludziom to w tej stan wody opadł może o 5cm. Jak połapałem te wody, które płyną z tej rury co wcześniej o niej pisałem to wtedy poziom wody w studni obniżył się o jakieś 30cm ale woda nadal jest. Więc jestem raczej pewien, że woda raczej na działce nie zniknie skoro niemiec kopał studnie na górce i nadal w niej jest woda. Ostatnio jeden z przedstawicieli jeżdżących po budowach starał się mnie przekonać do pompy powietrznej ale z tego co widzę wstępny wybór gruntowej był raczej trafiony Teraz tylko muszę zlecić zrobienie porządnego OZC coby nie strzelić sobie w kolano robiąc coś z oferty jakiegoś przedstawiciela, który nie wiem na podstawie czego przyjął zapotrzebowanie na ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 17.02.2017 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 (edytowane) AleftU , W sprawie doboru gruntowej pompy ciepła zachęcam do kontaktu z autoryzowanym instalatorem marki Junkers. Nasi specjaliści doradzą w doborze oraz ewentualnie wykonają instalację Na stronie internetowej http://dealersearch.junkers.pl/pl/installer znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 600 801. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się wszystkie informacje odnośnie pomp ciepła z rodziny Supraeco: Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Edytowane 17 Lutego 2017 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AleftU 02.06.2017 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 Witam ponownie jak na drugiej części meczu Znów z pytaniem do mądrych głów. Z OZC wynikło: Całkowita projektowa strata ciepła Φ: 8082 W. Plus CWU jakieś 1-1,5 kW, czyli wychodzi, że pompa bliżej 10kW niż 8kW jak pierwotnie było zakładane. I teraz nasuwające się pytanie, czy 4x150mb PE32 spiralnie da radę, czy jeszcze dorzucić jedną spiralę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 02.06.2017 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 Ja bym nie dodawał mocy na cwu, i tak większość sezonu pompa będzie przewymiarowana. Dolnego źródła wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 11.06.2017 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2017 Czy opinia geotechniczna może być pomocna W decyzji co do budowy dolnego źródła? Na co zwrócić uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 11.06.2017 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2017 Czy opinia geotechniczna może być pomocna W decyzji co do budowy dolnego źródła? Na co zwrócić uwagę? Z doświadczenia podpowiem , że najlepiej podjąć decyzje, po chwyceniu łopaty w ręce i wykonani u paru dołków na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 11.06.2017 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2017 Ale ja ta tą opinie już mam:). Do 3.5m dwa otwory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 12.06.2017 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 I co ta opinia ,,mówi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts