sadza 31.01.2017 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Witam, chciałbym zasięgnąć porady na temat zmiany sposobu ogrzewania. Aktualnie mieszkam na 1 piętrze w domu bliźniaku. Powierzchnia około 50 m^2. Ocieplona 1 ściana z tego co wiem. 2 pokoje około 4x4 m, łazienka około 3 m^2, reszta to taki przedpokój z kuchnią i jadalnią. W pokojach i kuchni kaloryfery żeliwne, w łazience wstawiony aluminiowy, taki standardowy rurkowy. Okna plastikowe w każdym pomieszczeniu. W domu jest stara żeliwna instalacja grawitacyjna z domontowaną pompą i zaworem 3D. Niecałe 2 lata temu robiony był remont tego piętra. W remoncie została zmodernizowana instalacja gazowa (rury miedziane). Do podgrzewania wody używam piecyka Junkers. Ze względu na duże problemy z paleniem w piecu oraz koszty zastanawiam się czy nie było by lepiej zainwestować i odciąć się od tej starej instalacji i zamontować jakiś piec gazowy i zrobić nową instalację, a reszta domu niech się grzeje na swój własny sposób. W miejscu aktualnego piecyka zamontować coś odpowiedniego do podgrzewania wody w kranach i do ogrzewania. Pociągnąć nowe rury, wymienić kaloryfery na odpowiednie. Wszystko to razem z termostatami i jakimś sterownikiem. Po rozmowie z sąsiadami, którzy mieszkają w podobnym bliźniaku dowiedziałem się, że ich miesięczne rachunki za gaz za ogrzanie piętra to coś ponad 200 zł. Oczywiście dom wg mnie jest lepiej zrobiony. Mi aktualnie idzie tona węgla miesięcznie + drewno które jeszcze mam + kupę roboty i wdychanie spalin. Więc mam kilka pytań: 1. Jaki piec byłby odpowiedni? 2. Czy wymiana kaloryferów jest konieczna? 3. Czy w komin trzeba wstawiać rurę kwasówkę, ewentualnie coś odpowiedniego? 4. Czy na takie modernizacje trzeba mieć jakieś projekty czy coś w tym stylu? 5. Jaki mógłby być szacowany koszt takiej zmiany: piecyk, kaloryfery + osprzęt do nich + robocizna? 6. Polecacie może jakąś firmę z Lublina która wykonałaby całą robotę nie niszcząc przy tym mieszkania? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadza 02.02.2017 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Nikt nie pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts