Gość TwojPan 31.01.2017 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Witam.Czy ktoś z forumowiczów,korzysta może z paneli w takiej technologii?Chciałbym zamontować panele o łącznej mocy ok 3,5kW,szukam opinii na temat tej firmy oraz wykonawcy.Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 31.01.2017 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Przemyśl i poczytaj o technologi cienkowarstwowej, później dodaj różnice w cenach konstrukcji montażowej, i samej robocizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 31.01.2017 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Przemyśl i poczytaj o technologi cienkowarstwowej, później dodaj różnice w cenach konstrukcji montażowej, i samej robocizny. Przeczytałem sporo.Wyceny,dla tej samej mocy instalacji to 2-3k pln. Nie znalazłem lepszej (wydajniejszej) technologii niż cienkowarstwowa.Lepsza wydajność przy procentowym zacienieniu,większe możliwości w montażu pionowym (ściana),wydajniejsza praca podczas dużego nasłonecznienia,a wreszcie wygląd-który dla mnie ma ogromne znaczenie. Bardzo żałuję,że nie kupiłem TSMC CIGS,zanim technologie wykupili amerykanie.Teraz ceny są zbyt wysokie.Ale Frontiery wydają się godnym zamiennikiem. Szkoda tylko,że w Polsce firmy instalacyjne-ich większość woli opowiadać bzdury,że to "gorsza technologia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 31.01.2017 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Widzę że różnica w cenie konstrukcji montażowej, i wyceny instalacji zostały celowo pominięte Podobnie jak inwerter transformatorowy. Ale cieszę się że wiesz co kupujesz i wiesz czego się spodziewać. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 31.01.2017 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Widzę że różnica w cenie konstrukcji montażowej, i wyceny instalacji zostały celowo pominięte Podobnie jak inwerter transformatorowy. Ale cieszę się że wiesz co kupujesz i wiesz czego się spodziewać. Powodzenia. Cena jest wraz z montażem,oraz dedykowanym inwerterem beztransformatorowym http://recost.pl/panel-fotowoltaiczny-cigs-cis-solar-frontier-170w-p-100.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 31.01.2017 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Buhehehehehe 590 PLN za panel każdy panel 170W policzmy ile płacimy za 1W 590 / 170 = 3,47PLN/W Toż to moje Suntech 275W monokryształ 4 bus bary kosztowały 15 miesięcy taniej o 1,2PLN/W Ale jak pisałem Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 31.01.2017 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Buhehehehehe 590 PLN za panel każdy panel 170W policzmy ile płacimy za 1W 590 / 170 = 3,47PLN/W Toż to moje Suntech 275W monokryształ 4 bus bary kosztowały 15 miesięcy taniej 1,2PLN/W Ale jak pisałem Powodzenia To są ceny sklepowe,nie mówiłem że tyle zapłacę No dobrze,a porównując Twoje Suntechy-jak wypadają w porównaniu z tymi japońcami...raczej blado. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 31.01.2017 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Nie no moje to taka chała... moimi możesz ze swoich śnieg zdrapywać w zimę. Różnica jest taka że ja mam Powodzenia i z mojej strony to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 31.01.2017 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 (edytowane) Nie no moje to taka chała... moimi możesz ze swoich śnieg zdrapywać w zimę. Różnica jest taka że ja mam Powodzenia i z mojej strony to wszystko. Kolego spokojnie.Ja też niebawem stanę sie ich posiadaczem,nie reklamuję ich.Pytałem użytkowników Frontierów.Byłem przygotowany na takie opinie tych,którzy posiadaja panele w innej technologii.Nie pytałem o porównania.Pytałem kto ich używa i kto je montuje.I tyle. Ale bardzo dziękuję za rozmowę. Pozdrawiam. P.S. A Suntech znajduje się na skraju bankructwa....więc coś chyba z nimi nie teges Suntech szuka ratunku i wyprzedaje panele po 0,38 €/W http://gramwzielone.pl/energia-sloneczna/6870/suntech-szuka-ratunku-i-wyprzedaje-panele-po-038-w Edytowane 31 Stycznia 2017 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 01.02.2017 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 (edytowane) Kolego spokojnie.Ja też niebawem stanę sie ich posiadaczem,] Znalazłem takie o to opracowanie: http://sunergsolar.com/allegati_prod/Manuale%20Installazione%20GEA%2060%20(09.06.2009).pdf W pracy zaprezentowano roczne pomiary mocy oraz sprawności systemu fotowoltaicznego wykorzystującego moduły z krzemu amorficznego Kaneka GEA060 oraz inwerter solarny Soladin 600 podłączony do uczelnianej sieci elektrycznej (on grid). Dodatkowo zaprezentowano sprawność inwertera solarnego. Przedstawiono miesięczne rozkłady nasłonecznienia na powierzchni pochylonej w Rzeszowie (50°02’N 22°17’E). Badania obejmują okres od 1 listopada 2013 do 31 października 2014. Moc szczytowa systemu wynosi 0,12kW. Wyniki ukazują, że roczna sprawność systemu fotowoltaicznego wykorzystującego kolektory z krzemu amorficznego wynosi 3,6%. Roczna produkcja energii eklektycznej oddanej do sieci wyniosła 45,8kWh z 1m2 powierzchni modułu, natomiast roczne nasłonecznienie na powierzchnię pochyloną pod kątem 30° wynosiło 1284 kWh/m2 . A teraz poprosimy Marcina żeby porównał te wyniki z bateriami przez niego posiadanymi. Edytowane 1 Lutego 2017 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 01.02.2017 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 (edytowane) Roczna produkcja energii eklektycznej oddanej do sieci wyniosła 45,8kWh z 1m2 powierzchni[/b] modułu, natomiast roczne nasłonecznienie na powierzchnię pochyloną pod kątem 30° wynosiło 1284 kWh/m2[/i] . A teraz poprosimy Marcina żeby porównał te wyniki z bateriami przez niego posiadanymi. ok więc mamy 12 modułów 1 956mm x 992mm = 1,94m2 z panela * 12 paneli = 23,28m2 Uzysk jak na chwilę obecną (przypominam że rok nie minął odpalone 16 lutego ) Etotal: 3291.2kWh 3291,2kWh / 23,28 = 141,37kWh/m2 Niestety instalacja nie jest idealna skierowana na pd-zach kierunek 200o, kąt nachylenia instalacji też nie jest najlepszy bo to 23o. Czyli jeśli nie pierdyknąłem się w liczeniu Amorficzne wg Roczna produkcja energii eklektycznej oddanej do sieci (pytanie czy nic nie konsumowali przez siebie, czy liczą tylko energię sprzedaną??) nie wiem w sumie liczy się wynik: 45,8kWh a u mnie: 141,37kWh/m2 jak na moje ponad 3 KROTNIE WIĘCEJ jednak patrząc na produkcję inwertera a nie energię oddaną do sieci Ale OK ten gorszy przypadek licząc energię oddaną do sieci: 2329,9 kWh oddanej do sieci 2329,9 / 23,28 = 100,08kWh /m2 jeśli liczyć tylko energię oddaną do sieci. Edytowane 1 Lutego 2017 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalmichalmichal 01.02.2017 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Instalacja elektrowni PV o mocy 4,5 kWp z panelami CIS -Solar Frontier, gmina Grudziądz https://comfort4you.eu/pl/n/list Powyżej link do blogu użytkownika paneli CIS. Po naciśnięciu BIEŻĄCA PRODUKCJA ENERGII na stronie bloga wyświetli się dzienna produkcja. Obserwuję ją od kilku dni i najpierw było około 6 kwh dziennie ale dzisiaj już tylko 1,6 kwh. Nie mam pojęcia czy w Grudziądzu było słonecznie w ostatnich dniach bo jestem z Zagłębia czyli górny Śląsk. Napiszę tak. Szału dla mnie te wyniki nie robią ale będę dalej obserwował i porównywał dzienna produkcję z np 5,4 KWp z Łaszczów. http://www.laukenmann-pv.de/pv/pv1/andreas/ Jakby ktoś miał link do produkcji z okolic Grudziądza to można by porównać bezpośrednio w podobnej lokalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 01.02.2017 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Dziękuje. Kolego kolektor1,co myślisz o tych panelach?Cena kompletnego zestawu z montażem za 3,5kW to ok 24k pln. Panowie,ja mam zbyt mała wiedzę aby z Wami dyskutować,mogę jedynie napisać o tym, czego można dowiedzieć się z sieci o tym sprzęcie.Panele TSMC CIGS (ta sama technologia) sprzedawały się jak ciepłe bułeczki w Europie,póki amerykanie nie wykupili technologii i fabryki.Te Frontiery są Made in Japan to też ich zaleta Dziękuję za dyskusję.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ad_mar 01.02.2017 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 (edytowane) Ja też niedawno dopytywałem o te panele, m in. tego sprzedawcę allegro i dowiedziałem się że za montaż bierze 600zł/kWp +dojazd a ruszt to średnio dopłata 500zł/kWp. Dopytywałem o zestaw 9.35kwp. Wychodzi trochę drożej niż mono czy poli ale bez tragedii jeśli ktoś bierze pod uwagę wygląd i ma na tyle miejsca na dachu po potrzeba ich więcej niż analogicznej mocy poli/mono. Edytowane 1 Lutego 2017 przez ad_mar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 01.02.2017 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Napisałem do gościa,zobaczymy na ile wyceni mój zestaw.Ja też dużą uwagę zwracam na wygląd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 01.02.2017 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 (edytowane) Panowie.Aby coś powiedzieć o takich czy innych panelach trzeba było najpierw zajrzeć do danych technicznych. Zajrzałem do linku, który podał TwojPan. Ale jedna rzecz w tych danych technicznych wydała mi się nieprawdopodobna a jest to taka wartość: Przy spadku nasłonecznienia z 1000W/m2 do 200W/m2 w temperaturze 25°C, wydajność modułu zmniejsza się o 2%. Poszukałem w swojej mądrej książce na temat baterii i czegoś takiego tam nie znalazłem. A więc firma sprzedająca chyba czaruje rzeczywistość. Oczywiście ktoś, kto się nie bardzo zna łyknie tę kaczkę od razu.Ale wracając do rzeczy. Nauczony ciągłym liczeniem i sprawdzaniem certyfikatów w przypadku kolektorów słonecznych wyrobiłem sobie podejście jak i co z sobą porównywać. To samo się tyczy baterii słonecznych choć trudno jeszcze znaleźć certyfikaty baterii zebrane w jednym miejscu. Okazuje się, ze nie najważniejsza jest sprawność ( choć ta jest mocno związana ) a co z danej baterii uzyskamy. Wiadomo nie od dziś, że stopień usłonecznienia mamy jaki mamy i nic tu po naszym zaklinaniu. Parametrem najczęściej ukrywanym (o ile jest badany) jest uzysk energetyczny w skali roku. Jednak ktoś kto ma taką czy inną baterię i prowadzi pomiary jest w stanie taki parametr policzyć a nie jest to jakaś trudna czynność. Skoro już znalazł się ktoś kto to policzył o czym pisałem w poprzednim poście to można więc porównać z inną baterią co niniejszym poczynił kolega Marcin i chwała jemu za to. A więc baterie CIS mają roczna produkcję energii eklektycznej na poziomie 45,8kWh z 1m2. U kolego Marcina roczna produkcja z tego samego metra wynosi 141,37kWh/m2 I tu już widać gołym okiem, ze na CISach trzeba około trzy razy więcej miejsca. Jeżeli to nie problem to liczymy dalej. Dla instalacji o mocy 3,5kWp potrzebujemy 20,5 baterii CIS o powierzchni 1,25m2 każdy co daje nam łączną powierzhnię ok. 25m2 gdzie z tej całej instalacji będziemy mieli rocznie 1150kWh co ma kosztować kolegę TwojPan 24 000 zł. Dla instalacji o mocy 3,5kWp potrzebujemy 14 baterii mono o powierzchni 1,6m2 co daje nam łączną powierzhnię ok 22m2 gdzie natomiast z tej całej instalacji będziemy mieli rocznie3125kWh co średnio na rynku z montażem pod klucz kosztuje 19 000 zł. Widać różnicę? Edytowane 1 Lutego 2017 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ad_mar 02.02.2017 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Jeśli tak jest rzeczywiście to nawet wygląd nie zrekompensuje takiej różnicy w uzysku. Ja na razie nie wiem/nie znam się/ szukam i sprawdzam a w między czasie zbieram oferty bo do zakupu mam jeszcze trochę czasu. Na chwilę obecną przekonują mnie tylko monokryształy. Powiedzcie mi natomiast jedną rzecz jeśli możecie bo różne wersje już słyszałem:- załóżmy zużycie łączne 1000kWh teoretycznie- jeśli chce zbilansować sobie instalację w prosumencie 1:0.8 tak, żeby płacić tylko opłaty stałe a nie płacić nic za zużycie energii w domu to czy wystarczy, że przewymiaruję instalację i zamontuję 1/0.8=1250 kWp czy też muszę zamontować 1kWp i liczyć się z tym, że 20% opłaty za prąd zużyty itak zapłacę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 02.02.2017 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 (edytowane) Za 22000 PLN to całkiem niedawno widziałem wycenę na inwerterze 3 fazowym, i modułach polikrystalicznych 265W każdy ( w sumie 5,3kW ) oczywiście wraz z montażem i konstrukcją montażową. Ale jak wiecie nie lubię być gołosłowny więc w załączeniu oferta, tu jeszcze na 21k PLN ale na inwerterze 1 fazowym. Nic na tych fotach nie widać:/ @kolektor1 dlaczego liczysz 1,6m2 dla instalacji 3,5kW na 12 modułach jak mi wyszło 1,9m2 dla 1 panela o wymiarach ( 1 956mm x 992mm ) @ad mar nie da się niepłacić opłat stałych, zawsze je będziesz płacił. Nie do obejścia. Edytowane 2 Lutego 2017 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ad_mar 02.02.2017 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Nie chodzi mi o opłaty stałe tylko o te 20% zużycia. Czy o te 20% mam przewymiarować instalację czy itak będę za to płacił. Chcę wyjść na 0 z opłatami za zużycie. Opłaty stałe płacę tak czy inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 02.02.2017 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 No to musisz przewymiarować instalację o około 20% w stosunku do zużycia energii elektrycznej. Jednak z własnego doświadczenia powiem CI że przewymiaruj o około 50% w stosunku do zużycia, bo ono wzrasta kiedy masz swój prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts