jędrzej 02.09.2004 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 O.K najbardziej dokuczający mi fakt teraz, pracuję i mieszkam w bliźniaku/szeregówce, budowanym w 2 technologiach, jakieś pozostałości komunistycznie, pół ceramika/ poł BK. W tej połowie z ceramiki to da się siedzieć, a w tej z BK to się gotuje jakbym w ofoliowany siedził. A w moim domku z ceramiki jak jest gorąco to dam rady spać, a obok w domu u sąsiadki z BK nie dam rady spać, w nocy koszmar tak gorąco A w moim z szarego BK jest przyjemny chłodek w największe upały i cieplutko zimą. A powietrze świerze i przyjemne przez cały rok. Za oknem wspaniały widok, żonę przestała boleć głowa, dzieci mam mądre i kochane, a każdy interes którego się tknę idzie jak złoto. Za to u sąsiada co ma domek z czerwonej (ach ta ideologia) ceramiki nie da się wytrzymać. W upał gorąco i pełno much, za to zimą zimno a muchy leżą zdechłe na podłodze. Śmierdzi niemiłosiernie bo za oknem widać głównie szambo (sąsiad nie wybiera, bo twierdzi, że skoro się nie myje to mu szamba nie przybywa). Dzieci nie ma, bo żonę sąsiada ciągle boli głowa. Drzewa w ogrodzie uschły, bo ta czerwona ceramika daje jakiś taki zły cień (czy może odcień). A wczoraj to sąsiada zwolnili z pracy i musiał pieszo do domu wracać (bo miał tylko służbowy samochód - prywatny ukradli mu w zeszłym roku). Jak wrócił skonany wieczorem, to powiedział: - nic tylko się powiesić... ale w tej pieprzonej czerwonej ceramice to zwykłe kołki słabo się trzymają i mogłoby mi się nie udać. A potem zapytał niespodziewanie: -Jędrzej, mogę wpaść do ciebie na chwilę ? To są fakty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 02.09.2004 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 hehehehehe no wlasnie - ciagle te same argumenty ... wezcie sobie program OZC - obliczenia strat i zyskow ciepla ... jak wam sie nie chce to nawet nie wprowadzajcie wszystkich danych - wystarczy wprowadzic dane sciany zewnetrznej - program wam wyliczy calkowita przenikalnosc cieplna ... wszystko widac jak na dloni ... i dlatego wybralem BK 24 + 14 cm styro ... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 03.09.2004 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Buduj z BK tylko białego nie szarego.Zresztą nie wiem, czy szary jeszcze w ogóle do dostania, w mojej okolicy raczej nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 03.09.2004 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 O i tutaj jest sedno sprawy, oczywiście, że zmierzono, ale żaden producent BK nie umieszcza tego na swoich stronach, pewnie wiesz dlaczego. Gdyby bylo inaczej to bym nie budował stropu ceramicznego Pierdzielicie Hipolicie Beton klomórkowy jest jednym z lepiej poznanych materiałów budowlanych. Jego produkcja jest dokładnie kontrolowana. A parametry ściśle określone. Poczytaj sobie tutaj. PS. Reszty rewelacji o oddychaniu i spaniu nie będę komentował bo szkoda prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 03.09.2004 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 ups......BRAWO Jasiu zgadzam sie z Toba w 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 03.09.2004 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Za to u sąsiada co ma domek z czerwonej (ach ta ideologia) ceramiki nie da się wytrzymać.... To są fakty! :D Lubię takie naukowe, rzetelne, poparte solidnymi wyliczeniami wypowiedzi. Ja dodam jeszcze (także fachowo i obiektywnie), że na zachodzie już sie nie buduje z ceramiki bo w ścianach lęgną się glizdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guit 03.09.2004 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 ja mam BK 30 + 10 styro pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 03.09.2004 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 tak na koniec dodam jeszcze, że BK wcale nie złej złej opini, zwłaszcza na tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 03.09.2004 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 :D Lubię takie naukowe, rzetelne, poparte solidnymi wyliczeniami wypowiedzi. Ja dodam jeszcze (także fachowo i obiektywnie), że na zachodzie już sie nie buduje z ceramiki bo w ścianach lęgną się glizdy. Jasiu - nieźle się uśmiałam z tych glizd Pewnie dlatego wybraliśmy beton komórkowy (Ytong 36,5) a nie ceramikę. A tak na poważnie to zimą w naszym domku jest cieplutko a latem zdecydowanie chłodniej niż na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 03.09.2004 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 A tak na poważnie to zimą w naszym domku jest cieplutko a latem zdecydowanie chłodniej niż na zewnątrz. Ale to samo mogą powiedzieć właściciele wszystkich domów zbudowanych zgodnie z technologią. BK, PTH, szkielet, bale, czy inne licho. Tu nie o użyty materiał chodzi, a o przestrzeganie właściwej technologii (ocieplenia, izolacje, grubośc warstw, etc...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 03.09.2004 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Dla sciany z BK 600 na zaprawie tradycyjnej nie wiekszej niż 1,5 cm wykonczonej od środka tynkiem cementowo-wapiennym, ocieplonej 10 cm wełny i wykończonej tynkiem cienkowarstwowym U=0.25 W/m2K, a na zaprawie ciepochłonnej U=0.23 W/m2K. Z punktu widzenia strat ciepla to całkiem dobra sciana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shago 03.09.2004 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 jezyk podaj jeszcze ceny tynków bo to nie wszyscy wiedzą, że tynko robi sie najdroższy teraz. zaprawa ciepłolubna rownież do tanich nie nalezy a róznica 0,02 w przenikalności to nie da rady na rachunku zauwazyć, nawet elektrycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 03.09.2004 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 zaprawa ciepłolubna rownież do tanich nie nalezy A po co na zaprawe - na klej jest jeszcze_ciepło_lubniej. Worek kleju Atlas KB-15 kosztuje kilkanaście zł i starcza na sklejenie circa palety bloczków. Na cały dom wyjdzie tego kleju za 500 zł (+woda +prąd do wiertarki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 03.09.2004 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 nie mam pojęcia ile to kosztuje, pewnie masz rację, że obniżeniu U o 0.02 nie ma uzasadnienia ekonomicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubanki 03.09.2004 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Niezupełnie o to chodzi. Najmniejszą promieniotwórczość mają silikaty i biały BK, bo w nich nie ma popiołów (po prostu zero). Do ceramiki dodają popioły, ale mniej niż do szarego BK na każdy kilogram wagi. Potem podają w materiałach reklamowych, że 1kg ceramiki ma promieniotwórczość mniejszą niż 1kg szarego BK - i to jest prawda, a raczej półprawda, bo buduje się metry kwadratowe ścian, a nie kilogramy - z uwagi na nmiejszą gęstość BK (ściany są znacznie lżejsze niż z ceramiki), promieniotwórczość 1m.kw ściany z szarego BK jest znacznie mniejsza niż 1m.kw. z ceramiki. Ach, no jasne, nie doczytałem, biję się w piersi. Aczkolwiek nigdzie nie znalazłem konkretnych danych dot. promieniotwórczości w szczególności tego, że są podawane na kg (choć to wydaje się logiczne). Ale powtarzam: ta cała promieniotwórczość to pic na wodę! W przypadku obecnie stosowanych materiałów przychylam się do tej tezy. A silikaty akurat podobają mi się z innych względów. Pozdrawiam, Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac805 03.09.2004 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Przekorek w hurtowniach w Łodzi najtaniej jak znlazłam kosztował 5,75 za sztuke bez transportu, dlatego zdecydowalismys ie na tansza oferte od producenta. Ja dzisiaj w hurtowni kupilem bloczki BK 24 bielusienkie z Solbetu w Solcu Kujawskim po 5,25 z transportem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shago 03.09.2004 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 gdzie i kiedy, z kim rozmawiales? na klej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 03.09.2004 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Widzę, że zabobon został wypleniony (przynajmniej w tym wątku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 04.09.2004 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2004 no i odetchnąłem po lekturze wskazanej przez Jasia, BK ODDYCHA ! cyt. jakościowy skład mineralny nie rożni się po latach od składu betonu z bieżącej produkcji; istnieją natomiast różnice ilościowe, gdyż "stary" beton zawiera więcej kalcytu a mniej tobermorytu. Świadczy to o karbonatyzacji betonu - tobermoryt pod wpływem CO2 z powietrza ulega rozkładowi na węglan wapnia (kalcyt) i żel krzemionkowy. Stwierdzono, że karbonatyzacja zachodzi równolegle w całym przekroju (objętości) ściany. Jest to oznaka, że ściany z betonu komórkowego "oddychają". źródło Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts