tomek84 31.01.2017 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Witam Mam taki temat.Z domu do garażu (około 10-13 metrów) mam puszczone 2 aroty.Muszę tym puścić:- kabel YKY 5x6mm- 2 x UTP- 2 x Triset 113- 2 x YTDY 8x0,5mm podobny zestaw muszę puścić w okolice bramy, podobna odległość (jedyna różnica, że tam chcę dać 5x4mm. Pytanie jak byście podzielili te przewody na 2 rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek84 03.02.2017 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 nikt, nic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kicaj222 04.02.2017 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Nie powinno się puszczać kabli UTP razem z zwykłymi, mogą być zakłócenia, odległość między nimi powinna być 20cm, Ja bym puścił dwa osobne peszle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 04.02.2017 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Nie powinno się puszczać kabli UTP razem z zwykłymi, mogą być zakłócenia, odległość między nimi powinna być 20cm, Ja bym puścił dwa osobne peszle. Tak w zastosowaniach przemysłowych gdzie płyną duże prądy, którymi są zasilane np. suwnice czy inne falowniki. W domu prądy i zakłócenia są znikome, więc nie popadajmy w skrajności. Po co Ci 5x4 mm2 do bramy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kicaj222 04.02.2017 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Wyczytałem w zaleceniach producenta "domu inteligentnego " że nie powinno się puszczać razem skretki z kablami zasilającymi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek84 06.02.2017 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Tak w zastosowaniach przemysłowych gdzie płyną duże prądy, którymi są zasilane np. suwnice czy inne falowniki. W domu prądy i zakłócenia są znikome, więc nie popadajmy w skrajności. Po co Ci 5x4 mm2 do bramy? nie tyle do bramy, co w okolice bramy tak, na zapas, bo mam tam pewne pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfosek 21.03.2017 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Użyj skretki cat 7 i nie przejmuj się zakłóceniami. YTDY 8x0,5mm zamieniłbym na telefoniczny 4x2x0,8 albo też skrętkę. Wszystkie kable powinny być ziemne, nie będzie problemów przy przeciąganiu i z wilgocią za kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 21.03.2017 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Nie wierz w szczelność AROTa. Wszystko w wersji zewnętrznej (ziemnej).TRISET też występuje w wersji zewnętrznej (czarnej). Przy większych odległościach warto mieć nadmiarowe żyły do zasilania elektrozaczepu.Przez spadek napięcia furtka Ci się nie otworzy, ale to temat przy 30-40 metrach i więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfosek 22.03.2017 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Mam nadzieję, że nikt nie podejrzewał AROTa o szczelność. To tylko zabezpieczenie mechaniczne. Przewody zwykłe, nie ziemne mają nikłą szansę przetrwać przeciąganie, izolacja przetrze się po kilku metrach.Do domofonów dobrze jest używać cat.7 bo ma indywidualnie ekranowane pary. Niektóre cyfrowe domofony wariują od zakłóceń z elektrozaczepu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts