Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy do dachówki płaskiej (betonowej) montuje się wróblówkę ?

kaszpir007

Recommended Posts

Witam !

Dachówka betonowa Brass Teviva (będzie układana z przesunięciem).

Dach bedzie bez okapu (bedzie 22cm styropianu i od razu będzie rynna i pionowe rury spustowe , wiec nie będzie tak naprawdę żadnego okapu (np może poza odstajacą rynną).

Cały dach będzie bezokapowy.

Chciałem zamontować grzebień do dachu (wróblówkę) jak i kratkę okapową , ale nie wiem czy mozna oba zabezpieczenia montowac na raz czy też nie.

Patrząc na zdjęcie chyba nie ma jak zamontować kratki okapowej , bo nie ma okapu , a od dołu będzie styropian i żadnej szpary , wiec chyba jak już to jedynie grzebień okapu ?

DSC_8252.jpg

Nie , sam nie robię , robi firma ...

Zamwówiłem grzebień i kratkę ,ale nie wiem na siłe montować.

Zależy mi na wentylacji i na zabezpieczeniem przed ptakami i kunami ...

Tyle że przy płaskiej dachówce taki grzebień chyba nie ma żadnego sensu .

A tą kratkę gdzie się montuje ?

Nie ukrywam że chce aby była wentylacja dachu ...

Okap jest zawsze natomiast inną kwestią jest czy wystaje on za obrys budynku czy licuje się ze ścianą. W Twoim przypadku obowiązkowo krycie wstępne powinno być wyprowadzone na pas nadrynnowy bo inaczej mogą powstać brudne zacieki na ścianie. Przy kryciu dachu płaską dachówką kratka wentylacyjna okapu (wróblówka) bez grzebienia koniecznie obowiązkowa. Jej brak to brak skutecznej wentylacji bo brak wlotu powietrza. W przypadku gdy zamówiłeś kratkę z grzebieniem grzebień należy usunąć. Pierwsza łata nie może być zamontowana na sztorc! To wszystko powinien powiedzieć Ci Twój dekarz. Pozdrawiam.

Kupiłem grzebień i taśmę okapu , ale wykonawca nic z tego nie wykorzystał , bo jak mówi wróblówki nie daje się pod płaską dachówkę , bo źle to wygląda a taśmy nie ma jak wykorzystać :(

Chciałem kupić kratkę wentylacyjną , ale wszystkie już łaty i kontłaty była nabite i powiedział mi że teraz musieli by je zrywać bo wtedy zupełnie inaczej sie montuje.

Powiedzoano mi że mam się nie przejmowac , bo lekikie szpary wentylacyjne bedą zarówno pod rynną jak i pod dachówką ...

Co nie zmienia faktu że nie jestem zbyt szczęślwy , ale już za późno ...

Być może ratuje mnie to że dach w większosci nie bedzie ocieplony , bo więskzosć ocieplenia bedzier w stropie a dodatkowo w ścianie szczytowej będzie kratka wentylacyjna i poddasze bedzie wentylowane a i sądzę że coś tam jednak będzie nawiewało powietrze.

A jak nie to może jakąs szparę zrobię jak bedą ocieplali mi dom.

Hmmm ...

Nawer w projekcie domu jest tylko sam zwykły grzebień okapu :(

To może inaczej , czy da się jakoś zamontować taki grzebień okapu z wentylacją obecnie ?

Widać jak są położone łaty i kontrłaty. Z tego co mówi wykonawca memebrana będzie wyłożona do rury spustowej.

Dziś zrobili już z drugiej strony łaty i kontłaty i jutro zapewne będą już robić rynny i obróbki (mają już gotowe).

Czy da się to jakoś naprawić w prosty i szybki sposób ?

Wykonawca powiedział mi że aby zamontować takie coś trzeba zupełnie inaczej rozłożyć łaty io kontrłaty i teraz odpada ..

Dzięki i liczę na szybką odpowiedż.

Twój Wykonawca to partacz nie mający pojęcia o funkcji dachu. Montaż kratki wentylacyjnej okapu jest obowiązkowy i nie ma żadnego wpływu na rozstaw łat! Pierwsza łata nie może być zamontowana na sztorc tylko normalnie. Kratka okapu niweluje brak dachówki pod pierwszym rzędem dachówek. Folie nie wprowadza się do rynny tylko wyprowadza się na pas nadrynnowy. W Twoim przypadku należy zdemontować pas nadrynnowy, zdemontować pierwszą łatę i zamontować ją ponownie tak jak pozostałe łaty. Pas nadrynnowy może pasować a jak nie to można bo przerobić bo jego fragment "wchodzący" do rynny powinien być krótszy o 2 cm. Folię należy wyprowadzić na pas nadrynnowy i przykleić do niego taśmą dwustronną lub specjalistycznym silikonem dekarskim. Na to kratka okapu i dachówka. To jest prosta praca tylko im się nie chce. Tak się kończy współpraca z tanimi partaczami. Pozdrawiam.

Bardzo dziekuję !!!

A czy mogę prosić o jakieś zdjecie jak to ma być wykonane abym mógł sprawdzić czy będzie tak wykonane jak powinno ...

Dziś rano zadzwonię do wykonawcy i powiem że ma być tak wykonane jak Pan sugeruje.

Ale przydało by się zdjęcie ...

PS. Czy może być to wróblówka z wentylacją ? Czy musi być koniecznie odcięty ten grzebień ?

Dziękuję za pomoc.

Wczoraj rano dzwoniłem do wykoanwcy i przeczytałem mu odpowiedź Andrzeja (oczywiście po pewnej korekcie).

To ja pomyliłem , bo folię nie daje do rynny a na pas nadrynnowy.

Wczoraj przywiozłem mu też wróblówki z wentylacją. Widziałęm na Youtube filmik od Brass Polska gdzie był pokazany montaż dachu i tam była dachówka Teviva i właśnie zamontowana wróblówka z wentylacją , wieć może być też wróblówka , tyle że zapenwe nie bedzie spełniana żadnego zadania , ale też nic nie zaszkodzi ...

Wczoraj byłem na budowie (przywiołem te wróblówki z wentylacją) to jedna strona dachu była już obita blachą i jak dla mnie (z daleka) wygląda tak samo przygotowany dach jak na zdjęciu "technicznego"

Wykonawca coś mówił że muszą zdemotnować deskę czołową (tą przybitą do krokwi , gdzie jest obróbka blacharka i rynna)

Ale co faktycznie zrobli nie wiem ...