GrzegorzK71 01.02.2017 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Witajcie. Mam mały domek. Parter 50m - kuchnia, łazienka, salon, pokój i przedpokój. Poddasze 40m - 2 pokoje. Na parterze chcę wszędzie położyć podłogówkę, a na poddaszu zostawić grzejniki (stropy mam drewniane). Kupię piec z podajnikiem 17kW. Potrzebuję porady jak to wszystko podłączyć w kotłowni, aby fajnie zahulało? Jakie urządzenia do kotłowni mam zakupić? Domek jest ocieplony. Chciałbym, aby to była w miarę prosta instalacja, łatwa w obsłudze. CWU mam z bojlera 140l zasilonego z pieca CO. Z góry dziękuje za pomoc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.02.2017 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 17 kW??? będziesz tez grzał sasiada?, 10 kW bedzie duzo za duzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzK71 01.02.2017 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 OK, kupię więc 10kW. Co z pozostałymi gratami do kotłowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 02.02.2017 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Standardowo:- zawór 4 drogowy ze sterowaniem- zawór 3 drogowy ze sterowaniem3 pompy:- zasobnik- grzejniki- podłogówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzK71 02.02.2017 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Dziękuję za zainteresowanie:) Mógłbyś mi to jaśniej rozpisać/narysować? Jestem automatykiem, więc sam to zamontuję i podłączę. Muszę tylko wiedzieć jaką funkcję pełnią oba zawory. Informacji na forum jest mnóstwo, czytam je od miesiąca, ale trudno wyłuskać z nich to, co dotyczmy mojego zapytania. Co z wymiennikiem ciepła? Mam teraz taki na ścianie i moim zdaniem poza fizycznym oddzieleniem wody z pieca od wody z grzejników generuje ogromne straty ciepła. Aby w domu było ciepło na piecu muszę mieć przynajmniej 65stC. Dramat... Gość który będzie kładł podłogówkę powiedział, że wymiennik musi być, bo takie są wymogi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.02.2017 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 (edytowane) OK, kupię więc 10kW. Co z pozostałymi gratami do kotłowni? A nie lepiej bufor z wezownica cwu, grzałkami i automatyką grzany wyłacznie w II taryfie, fakt nieco drozej niz ekogroszkiem ale bezobsługowo i czysto. Ostatnio taki montowałem w Orzeszu czyli niedaleko Ciebie, mozna podjechac i zobaczyc. Skoro mamy wTauronie najtanszą II taryfe w G12w, a Katowice czyli Tauron/GZE ma jescze taniej to dlaczego tego nie wykorzystac. Edytowane 2 Lutego 2017 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzK71 02.02.2017 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Mam zamontowany prawie nowy bojler 140L z wężownicą i miejscem na czujnik temperatury i szkoda by było go nie wykorzystać. Zresztą moi domownicy mają fioła i prysznic jest brany pięć razy na dobę, dlatego chciałbym, aby bojler był zasilany osobną pompą z pieca CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.02.2017 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 "Aby w domu było ciepło na piecu muszę mieć przynajmniej 65stC. Dramat..."Aby nie mieszkać na dachu ze szczotą do komina, nie zadymiać okolicy i nie wymieniać za często zżartego kotła powinien pracować blisko 90stC.Praca kotła poniżej 50stC - DRAMAT!Z podłogówką da się go połączyć przez bufor.A ten bojler, jak w buforze masz wężownicę CWU, to sprezentuj komuś, kogo nie lubisz... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.02.2017 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 A ten bojler, jak w buforze masz wężownicę CWU, to sprezentuj komuś, kogo nie lubisz... Adam M. Dobre, ale prawdziwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzK71 02.02.2017 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Standardowo: - zawór 4 drogowy ze sterowaniem - zawór 3 drogowy ze sterowaniem 3 pompy: - zasobnik - grzejniki - podłogówka Czy chodzi o coś takiego, jak na obrazku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 03.02.2017 02:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Czy chodzi o coś takiego, jak na obrazku? Bardziej tak: źródło: http://www.elster.w.com.pl/content/expert-pid-dynamic-4d-0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzK71 03.02.2017 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Bardzo rozbudowane, aż 6 pompek na moje biedne 90mkw? Nie da się tego uprościć? Mam jeszcze jedno bardzo ważne pytanie, mój kolega, który też montuje takie instalacje twierdzi, że muszę zamontować płytkowy wymiennik ciepła pomiędzy piecem, a rozdzielaczami. Nie chce mi się w to wierzyć, ponieważ na dziesięć schematów, które widziałem, tylko jeden zawierał taki wymiennik. Jakie jest Twoje zdanie na ten temat? Chodzi mi o taki wymiennik: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 03.02.2017 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Jakie 6? Pompę zaworu na 90% możesz pominąć, do podłogówek masz 1 pompę, czyli zostają 4 pompy.Jeżeli Twój kocioł nie jest dostosowany do pracy w układzie zamkniętym, to wymiennik (konieczna pompa przed nim) jest bardzo mocno zalecany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajtaler428 03.02.2017 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 (edytowane) Wymiennik jest zalecany jeżeli kocioł nie jest dopuszczony do pracy w układzie zamkniętym i nie ma możliwości poprowadzenia rury bezpieczeństwa i naczynia ponad najwyższy punkt instalacji. Zawór 4d bym odpuścił na Twoim miejscu - sporo z nim problemów( z obiegiem grawitacyjnym w obiegu kotłowym i może być konieczność zamontowania dodatkowej pompy w tym obiegu, co sprawia że jest on zbędny, bo zastąpić go może sama pompa kotłowa) Tak to wygląda i tak bym to zrobił - tak jak na schemacie który przedstawiłeś(on jest ok z tym że nie ma w nim ochrony powrotu, ochronę powrotu zapewni pompa kotłowa) W zaznaczonych na zielono miejscach zawory zwrotne, przed każdą pompą filtr i zawory odcinające. Jeżeli na grzejnikach planowane są zawory termostatyczne to zawór 3d w tym obiegu można pominąć, zawór zwrotny wtedy zaraz za pompą Pompę cyrkulacyjną CWU też możesz pominąć jeżeli uważasz że to za dużo pomp - po prostu chwilę zaczekasz zanim będziesz miał ciepłą wodę w kranie, szczególnie w dalszych od zasobnika punktach. Twoja decyzja - pompa daje komfort ciepłej wody od razu po odkręceniu kranu ale wiadomo - wygoda kosztuje Co do zapotrzebowania na ciepło i ewentualną moc kotła, to wpisz dane budynku tu http://cieplowlasciwie.pl/start Edytowane 3 Lutego 2017 przez hajtaler428 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts