Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Czy ktoś miał do czynienia z napędami Wiśniowskiego intro 1000. Taki został mi zaproponowany do bramy segmentowej 5000x2000. Niestety opinii nie ma praktycznie żadnych po za tym że ma super wygląd. Ogólnie byłem nastawiony na napęd BFT Botticelli 800 ale wiśniowski z nimi nie współpracuje i nie wiem potem jak by było w razie gwarancji....

Poradźcie coś???

Edytowane przez MMark.

Witam.

Czy ktoś miał do czynienia z napędami Wiśniowskiego intro 1000. Taki został mi zaproponowany do bramy segmentowej 5000x2000. Niestety opinii nie ma praktycznie żadnych po za tym że ma super wygląd. Ogólnie byłem nastawiony na napęd BFT Botticelli 800 ale wiśniowski z nimi nie współpracuje i nie wiem potem jak by było w razie gwarancji....

Poradźcie coś???

Ja mam identyczną bramę i zamontowałem Facc D1000 , może dlatego, że miesiąc wcześniej niż jego kupiłem do bramy przesuwnej Facc 740 też tej firmy.

Sprawuje się świetnie, jest cichy, może niezbyt szybki, ale przy tej wadze bramy i tak działa dobrze - jestem zadowolony. Montowałem go sam, i nie uważam, aby było to coś bardzo skomplikowanego.

Mój wybór padł na taki bo jest wskazany do tej wielkości i najsilniejszy z napędów nieprofesjonalnych.

Ja mam identyczną bramę i zamontowałem Facc D1000 , może dlatego, że miesiąc wcześniej niż jego kupiłem do bramy przesuwnej Facc 740 też tej firmy.

Sprawuje się świetnie, jest cichy, może niezbyt szybki, ale przy tej wadze bramy i tak działa dobrze - jestem zadowolony. Montowałem go sam, i nie uważam, aby było to coś bardzo skomplikowanego.

Mój wybór padł na taki bo jest wskazany do tej wielkości i najsilniejszy z napędów nieprofesjonalnych.

Prędkość podnoszenia do pewnego momentu również można regulować. Inna sprawa, że przy szybszym podnoszeniu i opuszczaniu napęd szybciej się "zużywa". Oczywiście nie wszystkie modele to udostępniają, radziłbym sięgnąć do instrukcji napędu.

• 2 weeks później...

Cokolwiek nie wybierzesz warto jest podjąć decyzję sugerując się - dostępem do części , łatwością obsługi i regulacji, możliwością naprawy.

W decyzji ważne jest również serwis - ale niekoniecznie i popularności oraz opinii innych użytkowników.

Dlaczego myślę tak, a nie inaczej- bo zapewne napęd będzie sprawny przez okres gwarancji w 100% - montażysta jeśli będzie polecony przez punkt sprzedaży - zapewne dokona również regulacji.

Jednak jeśli napęd będzie zbyt "egzotyczny" pierwsza awaria po okresie gwarancji skończy się wymianą napędu na nowy lub jego naprawa będzie zbliżona do zakupu nowego.

To prawda, że serwis też powinien być kryterium wyboru. Także dostępność dodatkowych pilotów, części, to ile osób zna dany siłownik i jest go zdolnych naprawić. Mądra uwaga.

Dokłądnie. Często się spotykam z sytuacją, że ludzie kupują jakiś siłownik mało znanej marki (nie twierdzą, że bardziewny), ale w razie awarii jest problem nie tylko z częściami/serwisem, ale również serwisantem. To minus, który trzeba brać pod uwagę. Do siłownika bft o którym mowa wyżej nie ma problemów żadnych, a pewnie jakby były to nie było by problemu z ich rozwiązaniem. Oczywiście mam nadzieję się nie przekonywać :)

• 3 weeks później...