perm 05.02.2017 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Temat warty przemyślenia np w moim przypadku... kwestia tego na ile to się ekonomicznie opłaca w sensie zysków ?? Ty liczysz jedną warstwstwę...to już wystarczy ?? W twojej wizji płyty widoczne są dwie.Liczę dwie warstwy po 10 cm, bo taka zdaje się jest grubość bloczków, w sumie 20 cm. Metr bieżący takiej 20cm warstwy to 75 zł dla bloczków z Ukrainy i 165 zł dla Perinsul. Pod ściany wewnętrzne dajesz połowę tego tj 20 cm na wysokość i 10 grubość. Isomur, moim zdaniem nie spełni swojej roli, głównie ze względu na tą fatalną lambdę - 0,33 W/m*K. Nie da nic dołożenie dwóch bloczków na płytę, bo izolacja podłogi kończy się 20 cm nad płytą i tylko tyle Isomuru będzie brało udział w izolowaniu. Przy takiej lambdzie to żart. Będzie przemarzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 05.02.2017 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Spoko teraz wszystko jasne... cały czas byłem przekonany że ten bloczek ma 20cm a tam u Ciebie jest 40cm. Już widzę minę nojego projektanta jak mówię mu, że chciałbym taki pumex pod ściany dać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 05.02.2017 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 (edytowane) Pewnie się zdziwi. Myślę jednak, że dla ciebie to idealne rozwiązanie. Nie masz mostków, nie masz nic pod płytą. Koszt myślę do zaakceptowania, nawet jeżeli musiałbyś zdecydować się na ten perinsul a nie ukraiński ze względów wytrzymałościowych. Masz duży dom więc sama zamiana XPS na jakiś tani EPS to duża oszczędność. Ja liczyłem EPS po 150 zł/m3 ale pod wylewkę można dać każdy. Najtańszy jaki znajdziesz. Coś jeszcze dodam. Perinsul, którego wytrzymałość sięga 3 MPa jest też w bloczkach 50x175x450 mm. Idealny pod ścianę z 18 cm silikatów. Wychodzi wtedy tyle, co ten ukraiński za grubszą ścianę. Edytowane 5 Lutego 2017 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 05.02.2017 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 (edytowane) Jak widać na rzucie to u mnie jest dużo ścian wewnętrznych o gr24cm Orientowałeś się coś może w temacie sprowadzenia tego z Ukrainy... jak to wygląda w sensie cenowym ? Na stronie nie ma chyba żadnego dystrybutora. Edytowane 5 Lutego 2017 przez _arek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 05.02.2017 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Z czego masz ściany? Masz parterowy dom. Spokojnie możesz zrobić go z 18 cm silikatów, nośne wewnętrzne też. Przy okazji będziesz miał trochę większy dom. Jakos tak dodatkowy pokoik wyjdzie albo garderoba. Nie wiem jak to sprowadzić. Chyba musisz do nich zadzwonić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 05.02.2017 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 W projekcie za sprawą "twórczości" pani konstruktor mam bloczki keramzytowe... Jednak budować chcemy z BK. Działówki z silki 18. Te 24cm wewnątrz pewnie z uwagi na podparcie kanałowych płyt stropowych. Jednak z tego też rezygnujemu. Domek parterowy. Z ciekawości napiszę do nich jemaila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 05.02.2017 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Zbuduj z silikatów. Lepszego materiału na ściany, oprócz żelbetu nie ma. Na zewnętrzne i nośne 18 cm wystarczy, nawet pod płyty kanałowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 05.02.2017 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Ściany z bk. To co masz wydać na isomur czy szkło wydaj na pompę ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 05.02.2017 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 (edytowane) No i właśnie to jest najgorsze... jak zielony człowiek nie wie na co się zdecydować a tu dostaje sprzeczne porady Mógłbyś umotywować dlaczego nie opłaca się dawać ocieplenia w pierwszej warstwie... ?? Edytowane 5 Lutego 2017 przez _arek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 05.02.2017 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Bo bloczek z BK klasy 500 ma lambdę 0,13 co skutecznie ogranicza przepływ ciepła ze ścian do fundamentu. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 05.02.2017 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Ściany z bk. To co masz wydać na isomur czy szkło wydaj na pompę ciepła.Nie może tak. Wiesz co to fRsi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 05.02.2017 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Bo bloczek z BK klasy 500 ma lambdę 0,13 co skutecznie ogranicza przepływ ciepła ze ścian do fundamentu. Pozdrawiam Cezary20 cm lambda 0,13 ... Będzie przemarzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 05.02.2017 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 20 cm lambda 0,13 ... Będzie przemarzało. Jeśli nie będzie dla płyty f. pionowej opaski ze styro, to tak może być. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 05.02.2017 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Nie może tak. Wiesz co to fRsi. No to dawaj. Dlaczego tak nie może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 05.02.2017 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Przemarzanie. Nie wiem czy zwróciłeś uwagę ale to płyta bez żadnej izolacji leżąca bezpośrednio na gruncie. 20 cm EPS pod wylewką i, dla odcięcia mostka własnie szkło piankowe pod ściany. Przy BK i lambdzie 0,13 W/m*k współczynnik fRsi będzie zbyt niski, szczególnie w narożnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 05.02.2017 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 To ogólnie dla tego układu może być problemem. Płyta nie będzie zabezpieczona przed przemarzaniem. Sam mostek nie powinien być takim wielkim problemem o ile bloczek z pierwszego rzędu nie będzie narażony na wielokrotne cykle zamrazania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 06.02.2017 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 To ogólnie dla tego układu może być problemem. Płyta nie będzie zabezpieczona przed przemarzaniem. Sam mostek nie powinien być takim wielkim problemem o ile bloczek z pierwszego rzędu nie będzie narażony na wielokrotne cykle zamrazania.Płyta będzie przemarzać ale to jej nie zaszkodzi. Wiersz ze szkła piankowego zapewni ciągłość izolacji podłoga ściany. Przy ścianach z BK czy Isomuru na styku ściana - podłoga będzie się skraplała wilgoć. Lambda szkła jest zbliżona do styro więc takiego efektu nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 06.02.2017 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Jakim cudem przy ogrzewaniu podłogowym będzie się tam coś wykraplać?W jakim programie wychodzą takie wyniki? Gdybyśmy dali na płytę 20- 25 cm . styro to mamy izolację na jeden bloczek z bk. Opór BK500 o grubości 24 cm jest równoważny 7 cm styro.Zawsze można zrobić opaskę pomiędzy ścianą a wylewką z 3-4cm styropianu. Może ktoś to policzyć?Moje obawy są o płytę i jej przemarzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.02.2017 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Moje obawy są o płytę i jej przemarzanie. nie ma takiego zjawiska jak przemarzanie, to jest z czapy wzięty opis utraty ciepła.. tam nic nie przymarza. Gorąca zupa wystawiona na zewnątrz .. przymarza czy oddaje ciepło do czasu wyrównania temperatury ? to drugie. Ile to razy słyszałem.. e przez taką ścianę to już mróz nie przejdzie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 06.02.2017 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 A czy ta płyta będzie poddana naprzemiennym procesom zamrażania i rozmrażania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts