Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta fundamentowa na betonowych filarach - jak dobrze zaizolować ?

Recommended Posts

Temat warty przemyślenia np w moim przypadku... kwestia tego na ile to się ekonomicznie opłaca w sensie zysków ??

Ty liczysz jedną warstwstwę...to już wystarczy ?? W twojej wizji płyty widoczne są dwie.

Liczę dwie warstwy po 10 cm, bo taka zdaje się jest grubość bloczków, w sumie 20 cm. Metr bieżący takiej 20cm warstwy to 75 zł dla bloczków z Ukrainy i 165 zł dla Perinsul. Pod ściany wewnętrzne dajesz połowę tego tj 20 cm na wysokość i 10 grubość. Isomur, moim zdaniem nie spełni swojej roli, głównie ze względu na tą fatalną lambdę - 0,33 W/m*K. Nie da nic dołożenie dwóch bloczków na płytę, bo izolacja podłogi kończy się 20 cm nad płytą i tylko tyle Isomuru będzie brało udział w izolowaniu. Przy takiej lambdzie to żart. Będzie przemarzało.

• Odpowiedzi 170
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pewnie się zdziwi. :) Myślę jednak, że dla ciebie to idealne rozwiązanie. Nie masz mostków, nie masz nic pod płytą. Koszt myślę do zaakceptowania, nawet jeżeli musiałbyś zdecydować się na ten perinsul a nie ukraiński ze względów wytrzymałościowych. Masz duży dom więc sama zamiana XPS na jakiś tani EPS to duża oszczędność. Ja liczyłem EPS po 150 zł/m3 ale pod wylewkę można dać każdy. Najtańszy jaki znajdziesz.

Coś jeszcze dodam. Perinsul, którego wytrzymałość sięga 3 MPa jest też w bloczkach 50x175x450 mm. Idealny pod ścianę z 18 cm silikatów. Wychodzi wtedy tyle, co ten ukraiński za grubszą ścianę.

Edytowane przez perm

W projekcie za sprawą "twórczości" pani konstruktor mam bloczki keramzytowe... Jednak budować chcemy z BK. Działówki z silki 18. Te 24cm wewnątrz pewnie z uwagi na podparcie kanałowych płyt stropowych. Jednak z tego też rezygnujemu. Domek parterowy.

Z ciekawości napiszę do nich jemaila.

Przemarzanie. Nie wiem czy zwróciłeś uwagę ale to płyta bez żadnej izolacji leżąca bezpośrednio na gruncie. 20 cm EPS pod wylewką i, dla odcięcia mostka własnie szkło piankowe pod ściany. Przy BK i lambdzie 0,13 W/m*k współczynnik fRsi będzie zbyt niski, szczególnie w narożnikach.

To ogólnie dla tego układu może być problemem. Płyta nie będzie zabezpieczona przed przemarzaniem. Sam mostek nie powinien być takim wielkim problemem o ile bloczek z pierwszego rzędu nie będzie narażony na wielokrotne cykle zamrazania.
Płyta będzie przemarzać ale to jej nie zaszkodzi. Wiersz ze szkła piankowego zapewni ciągłość izolacji podłoga ściany. Przy ścianach z BK czy Isomuru na styku ściana - podłoga będzie się skraplała wilgoć. Lambda szkła jest zbliżona do styro więc takiego efektu nie będzie.

Jakim cudem przy ogrzewaniu podłogowym będzie się tam coś wykraplać?

W jakim programie wychodzą takie wyniki? Gdybyśmy dali na płytę 20- 25 cm . styro to mamy izolację na jeden bloczek z bk.

Opór BK500 o grubości 24 cm jest równoważny 7 cm styro.

Zawsze można zrobić opaskę pomiędzy ścianą a wylewką z 3-4cm styropianu.

Może ktoś to policzyć?

Moje obawy są o płytę i jej przemarzanie.

Moje obawy są o płytę i jej przemarzanie.
nie ma takiego zjawiska jak przemarzanie, to jest z czapy wzięty opis utraty ciepła..

tam nic nie przymarza. Gorąca zupa wystawiona na zewnątrz .. przymarza czy oddaje ciepło do czasu wyrównania temperatury ?

to drugie. Ile to razy słyszałem.. e przez taką ścianę to już mróz nie przejdzie.. :bash: