Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta fundamentowa na betonowych filarach - jak dobrze zaizolować ?

Recommended Posts

nie ma takiego zjawiska jak przemarzanie, to jest z czapy wzięty opis utraty ciepła..

tam nic nie przymarza. Gorąca zupa wystawiona na zewnątrz .. przymarza czy oddaje ciepło do czasu wyrównania temperatury ?

to drugie. Ile to razy słyszałem.. e przez taką ścianę to już mróz nie przejdzie.. :bash:

Nie wiem co chcesz od tego przemarzania. To stwierdzenie potoczne ale dobrze oddaje istotę problemu. Zbyt niski opór cieplny powoduje, przy niskich temperaturach zawilgocenie ścian, szczególnie w narożnikach. To nie ma nic wspólnego z zamarzaniem. :)

• Odpowiedzi 170
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jakim cudem przy ogrzewaniu podłogowym będzie się tam coś wykraplać?

W jakim programie wychodzą takie wyniki? Gdybyśmy dali na płytę 20- 25 cm . styro to mamy izolację na jeden bloczek z bk.

Opór BK500 o grubości 24 cm jest równoważny 7 cm styro.

Zawsze można zrobić opaskę pomiędzy ścianą a wylewką z 3-4cm styropianu.

Może ktoś to policzyć?

Moje obawy są o płytę i jej przemarzanie.

Przy ogrzewaniu podłogowym będziemy mieli straty. 20 cm BK o lambdzie 0,13, bo trzeba liczyć wysokość a nie grubość to około 5 cm EPS. Wystarczy, że się podłogówka wyłączy na dłużej i może dojść do skroplenia. Szczególnie problem ten dotyczy narożników. Ocieplisz wieniec od góry 5 cm warstwą styropianu i uznasz, że jest ok?

Nie wiem co chcesz od tego przemarzania. To stwierdzenie potoczne ale dobrze oddaje istotę problemu. Zbyt niski opór cieplny powoduje, przy niskich temperaturach zawilgocenie ścian, szczególnie w narożnikach. To nie ma nic wspólnego z zamarzaniem. :)

Co chcę ? a no na głowie postawiony kierunek przepływu ciepła.. co to hasło sugeruje dobitnie .. że to zimno wchodzi.. a nie ciepło ucieka..

tj energia cieplna dąży do wyrównania, przepływ jest od ciepłego do zimnego .. a tu dobitnie sugeruje coś odwrotnego..

jak w oponie ciśnienie spada, to też mówi się, że spada ? czy może że niskie ciśnienie wdziera się do opony ;) Gotuje wodę na kawę.. nie skądże, to woda z kawy jako zimniejsza ogrzewa płomień;) to tak nie logiczne, że ciężko uchwycić ten "absurd" a prósze.

wchodzącemu mrozowi się udało ;)

I do czasu, kiedy nie będzie świadomości że to ciepło ucieka, a nie zimno wchodzi.. to będą rodzić się różne kwiatki.. stąd też brak pomysłu izolowania opaską fundamentów..

Edytowane przez מרכבה

Co chcę ? a no na głowie postawiony kierunek przepływu ciepła.. co to hasło sugeruje dobitnie .. że to zimno wchodzi.. a nie ciepło ucieka..

tj energia cieplna dąży do wyrównania, przepływ jest od ciepłego do zimnego .. a tu dobitnie sugeruje coś odwrotnego..

Tego akurat nie musisz mi tłumaczyć. Przemarzanie ścian jest pojęciem potocznym. Wiadomo o co chodzi.

I do czasu, kiedy nie będzie świadomości że to ciepło ucieka, a nie zimno wchodzi.. to będą rodzić się różne kwiatki.. stąd też brak pomysłu izolowania opaską fundamentów..
Tu opaska może nie spełnić swojej roli, ze względu na posadowienie na studniach i możliwe osunięcia gruntu.

Miałem kiedyś pomysł na pozbycie się izolacji spod płyty. Odcinamy mostek warstwą szkła i spokój. Nie jest idealne ale BK czy Isomur się do tego nie nadaje.

To ja wprowadzam zamieszanie w nazewnictwie. Płyta będzie poddana wielokrotnemu procesowi zamrażania i rozmrażania. Szczerze nie wiem czy to będzie dla niej bezpieczne.

Jeżeli chodzi o przemarzanie - fakt stosuję się takie pojęcie ale nie o to mi chodzi.

Możecie zobaczyć co działoby się z taką konstrukcją, umiecie korzystać z mądrych programów. Grubość warstw można zmienić przy optymalizacji kosztów, należałoby dodać folię pomiędzy styropian a płytę.

31eddad975c4.jpg

...
Merkava ma możliwość to policzyć. To, wbrew pozorom bardzo ważne. Gdyby do tego dołożyć opaskę pionową, to może dałoby się zrezygnować ze szkła piankowego. Nie trzeba by XPS pod płytą, nie trzeba by szkła. Wylewamy płytę bezpośrednio na gruncie z opaską jako szalunkiem traconym, na płytę dajemy jakiś tani EPS i jest i tanio i dobrze. Coś mi się jednak wydaje, że ten nieszczęsny fRsi będzie za niski.

Policzę, teraz liczę drzwi KMT ;) fRsi jest to inny opór przejmowania ciepła.. dodany, aby można było liczyć temperaturę między warstwami..

taka wirtualna szafa. Sorry że tak nastaję na nazewnictwo, nie mniej.. powinno być głębokość oddawania energii cieplnej z gruntu :)

Płyta jest wsparta na beczkach.. dość skromnych, ale niech "będzie" tak że jej nic nie powinno być, jeśli nawet nie będzie osłony przeciw

oddawaniu ciepła z pod płyty. Zresztą ciepło utajone i woda - nie pogarszają, a pomagają .. po za tym jest piach..

piach nie jest gruntem bum bum. Torf jest głębiej... 1cm stryopianiu to około 1m gruntu..

Przeliczę jak by to wyglądało w wolnej chwili :)

Policzę, teraz liczę drzwi KMT ;) fRsi jest to inny opór przejmowania ciepła.. dodany, aby można było liczyć temperaturę między warstwami..

taka wirtualna szafa. Sorry że tak nastaję na nazewnictwo, nie mniej.. powinno być głębokość oddawania energii cieplnej z gruntu :)

Płyta jest wsparta na beczkach.. dość skromnych, ale niech "będzie" tak że jej nic nie powinno być, jeśli nawet nie będzie osłony przeciw

oddawaniu ciepła z pod płyty. Zresztą ciepło utajone i woda - nie pogarszają, a pomagają .. po za tym jest piach..

piach nie jest gruntem bum bum. Torf jest głębiej... 1cm stryopianiu to około 1m gruntu..

Przeliczę jak by to wyglądało w wolnej chwili :)

Może rysunek:

przekrój.jpg

Jakby dało się tak to rewelacja! Koniec z tym drogim XPS pod płytą i niepewnym EPS. Abstrahując od sytuacji Arka i płyty na studniach.

Może rysunek:

[ATTACH=CONFIG]380885[/ATTACH]

Jakby dało się tak to rewelacja! Koniec z tym drogim XPS pod płytą i niepewnym EPS. Abstrahując od sytuacji Arka i płyty na studniach.

Zawstydzasz mnie takimi szkicami. No ale co tam, ja robię jak szybciej.

Napisz jeszcze jak wyobrażasz sobie zrobienie tej opaski jak w szkicu tj. około metr niżej niż ubita podsypka/podbudowa.

Widzę, że sytuacja rozwija się dość dynamicznie :) fajnie fajnie bedzie dla innych budujących na płycie...

Tak czytam to co piszecie i w zaczynam się trochę martwić o tą moją płytkę bez izolacji od spodu... Czy faktycznie nic jej nie będzie odnosnie tego co pisze APZ ??

Sama opaska po obwodzie coś poradzi i czy musi być wykonana z XPS-a ?

W środę jadę do Szczecian na spotkanie z potencjalnym wykonawcą płyty... W rozmowie tel twierdził, że trzeba to ocieplić po całość... Zobaczymy jaką przedstawi mi wizję...

Edytowane przez _arek_

Zawstydzasz mnie takimi szkicami. No ale co tam, ja robię jak szybciej.

Napisz jeszcze jak wyobrażasz sobie zrobienie tej opaski jak w szkicu tj. około metr niżej niż ubita podsypka/podbudowa.

Robię je w darmowym sketchup. To chwilka. Fajny program, bo możesz sobie w nim cały dom wybudować i urządzić. :)

Opaska pionowa to sztuka. :) Nie chcę pisać jak, bo jeden z forumowiczów - wykonawców prosił, by nie zdradzać "patentu". Da się. Wystarczy tylko pomyśleć. :)

Widzę, że sytuacja rozwija się dość dynamicznie :) fajnie fajnie bedzie dla innych budujących na płycie...

Tak czytam to co piszecie i w zaczynam się trochę martwić o tą moją płytkę bez izolacji od spodu... Czy faktycznie nic jej nie będzie odnosnie tego co pisze APZ ??

Sama opaska po obwodzie coś poradzi i czy musi być wykonana z XPS-a ?

W środę jadę do Szczecian na spotkanie z potencjalnym wykonawcą płyty... W rozmowie tel twierdził, że trzeba to ocieplić po całość... Zobaczymy jaką przedstawi mi wizję...

Sorry Arek ale tak to już na forum jest. :)

0,2 0,3] W/mK.. taką wartość osiągnie mostek .. dobrze i nie dobrze ;) zobaczym
Czyli tyle co przy ocieplonej tylko z jednej strony ścianie fundamentowej.

Załóżmy teraz, że delta to 10K, na podstawie pomiarów temperatury pod domem Krzyśka i mamy straty w wysokości 4,8 kW/m2/sezon grzewczy. Dom pasywny to dyskwalifikuje ale energooszczędny już nie. Warte przemyślenia.

Możesz merkava policzyć to samo ale dla 20 cm szkła piankowego lambda 0,05 i bez opaski?

Robię je w darmowym sketchup. To chwilka. Fajny program, bo możesz sobie w nim cały dom wybudować i urządzić. :)

Opaska pionowa to sztuka. :) Nie chcę pisać jak, bo jeden z forumowiczów - wykonawców prosił, by nie zdradzać "patentu". Da się. Wystarczy tylko pomyśleć. :)

Nie powiem, że długo nad tym myślałem bo nie miałem takiego problemu. Jednak w tych warunkach ( torfy ) kopanie na metr poniżej posadowienia prosi się o kłopoty a z drugiej strony dom i tak będzie stał na studniach. Jak to wykonać, dalej nie wiem.

Jeżeli jest możliwość wykonać taką opaskę bez rycia gruntu rodzimego to jest to sytuacja idealna.

Odnośnie "położenia" domu...

Rzędna terenu w tym momencie to 5.9m n.p.m

Projektowany poziom terenu przy budynku:

- 0,30 = + 6,90m n.p.m.

Projektowana rzędna poziomu zerowego budynku:

+ 0,00 = +7,20m n.p.m.

Więc sam teren będzie podniesiony pod budynkiem o jakieś 1m + po obwodzie jakieś 2-2,5m więcej niż ściany.... powstać ma taki domek na górce.

Czyli jeśli byłaby taka opaska to i tak praktycznie cała znajdowała by się w tej podbudowie. Wiadomo, że po zdjęciu humusu też w to miejsce nawiozłoby się dodatkowy piasek.

Także rycia w torfie to na pewno nie będzie.

Edytowane przez _arek_

Arek, moim zdaniem nie powinien w ogóle zawracać sobie głowy opaską, tylko dać to szkło piankowe. Ściany zrobić z 18 cm silikatów i dać pod nie 20 cm warstwę Perinsul 17,5cm ze względu na wytrzymałość. Ma duży dom więc i tak wyjdzie go taniej niż gdyby miał izolować XPSem od spodu.

Opaska jest do zrobienia. Trzeba tylko trochę pomyśleć. Musi być z obu stron zagęszczona. :)

Może tę opaskę umieścić na listwie startowej z podwieszeniem mocowanym do płyty. Bo grunt w przyszłości może osiąść wraz z opaską.

Słupy wylane. Litwa startowa z podwieszeniami i XPS, następnie zagęszczenie gruntu po obu stronach.

Wylanie płyty na słupach wraz z mocowaniem zawiesi listwy startowej XPS.

Przyznam że wczoraj o tym myślałem, ale bez zagęszczania gruntu.

Gdyby u mnie wystąpił taki problem, raczej skłaniałbym się do zastosowania szkła piankowego.

Pozdrawiam

Cezary

Edytowane przez cezary.pl

Pomysł dobry, zawsze to będzie wisieć z płytą nawet jak coś siądzie...

perm jakoś mi ten silikat 18 nie widzi, sam nie wiem... różne o tych ścianach czytam opinie... w dodatku wtedy to już nie bardzo nawet można w nich puszczać jakiekolwiek instalacje... kable na ścianie pod samym tynkiem "świeca" później po malowaniu na ciemniejsze kolory. (znajomemu tak wylazło)

Ile na taka silkę trzeba dać ocieplenia ?

Co z akustyką, bo na tym też nam zależy...lepiej będzie to głuszyć z zewnątrz niż 24bk ??

No i w ogóle jakoś cienka ta 18 :lol2:

Jedyne co w tym dobre to to że są dostępne te bloczki bez kombinacji z Ukrainą. Pisałem maila do nich ale na razie cisza. może dlatego że po naszemu.

EDIT: Znalazłem temat o silikatach na forum i kilka wątpliwości mi się rozwiało ;) Poczytam jeszcze, może faktycznie temat do przemyślenia.

Edytowane przez _arek_