Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta fundamentowa na betonowych filarach - jak dobrze zaizolować ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 170
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moim zdaniem nic lepszego niż silikaty nie ma. (może oprócz żelbetu ale on zabija ceną). Ściana z 18 pełnego bloczka silikatowego jest mocniejsza od 24 cm ceramiki typu porotherm, nie mówiąc o BK. Lepiej tez izoluje akustycznie. Bruzdy pod kable zrobisz bruzdownicą. Wynajmiesz bez problemu np w Boels w Szczecinie. Bierzesz na weekend za 100 zł plus tarcze i żaden problem. Na weekend, bo cena taka sama jak za 1 dzień. To, że kable "świecą" to raczej wina tynku a nie bloczków. Jest też jeszcze ten "drobiazg", że dla twojego domu zamiana ścian na 18 cm zamiast 24 daje dodatkową powierzchnię około 6m2. Akurat dodatkowa pralnia, garderoba albo spiżarnia.

Ok powiedzmy, że przyjmuję za budulec silkę 18... wtedy wg wymiaru jaki podałeś

Perinsul, którego wytrzymałość sięga 3 MPa jest też w bloczkach 50x175x450 mm. Idealny pod ścianę z 18 cm silikatów. Wychodzi wtedy tyle, co ten ukraiński za grubszą ścianę.
bloczek szklany ma 50x175x450 mm czyli troszeczkę brakuje do tych 18mm. Nie będzie to miało negatywnego wpływu. Może to i mało ale to w końcu ściany, albo ja jestem przewrażliwiony ;)

Dodatkowo wtedy trzeba by dać warstwę 4szt aby było te 20cm. Znasz dokładną cenę tego bloczka ?

Moim zdaniem nic lepszego niż silikaty nie ma. (może oprócz żelbetu ale on zabija ceną). Ściana z 18 pełnego bloczka silikatowego jest mocniejsza od 24 cm ceramiki typu porotherm, nie mówiąc o BK. Lepiej tez izoluje akustycznie. Bruzdy pod kable zrobisz bruzdownicą. Wynajmiesz bez problemu np w Boels w Szczecinie. Bierzesz na weekend za 100 zł plus tarcze i żaden problem. Na weekend, bo cena taka sama jak za 1 dzień. To, że kable "świecą" to raczej wina tynku a nie bloczków. Jest też jeszcze ten "drobiazg", że dla twojego domu zamiana ścian na 18 cm zamiast 24 daje dodatkową powierzchnię około 6m2. Akurat dodatkowa pralnia, garderoba albo spiżarnia.

Czy mieszkasz w domu z silikatów?

Ok powiedzmy, że przyjmuję za budulec silkę 18... wtedy wg wymiaru jaki podałeś bloczek szklany ma 50x175x450 mm czyli troszeczkę brakuje do tych 18mm. Nie będzie to miało negatywnego wpływu. Może to i mało ale to w końcu ściany, albo ja jestem przewrażliwiony ;)

Dodatkowo wtedy trzeba by dać warstwę 4szt aby było te 20cm. Znasz dokładną cenę tego bloczka ?

Nic nie szkodzi że brakuje 5 mm na szerokości. Tyle może być przewieszone. Nie wystarczy jedna warstwa 50 mm.

Czy może ktoś to policzyć jaka to oszczędność vs bloczek bk?

Próbuję znaleźć cenę ale nie ma.

W Czechach jedna sztuka grubości 115 kosztuje 50 zł :jawdrop: 200 zł za metr bieżący warstwa 20 cm... Chyba trzeba szukać czegoś innego. Zasugerowałem się ceną szkła piankowego dostępnego w Polsce tj około 3,5 tyś/m3 ale ten Perinsul to jakiś kosmos. Około 5 tyś/m3

Próbuję znaleźć cenę ale nie ma.

W Czechach jedna sztuka grubości 115 kosztuje 50 zł :jawdrop: 200 zł za metr bieżący warstwa 20 cm... Chyba trzeba szukać czegoś innego. Zasugerowałem się ceną szkła piankowego dostępnego w Polsce tj około 3,5 tyś/m3 ale ten Perinsul to jakiś kosmos. Około 5 tyś/m3

Nooo tak pięknie żarło i zdechło... w takim razie pupa z piękniego planu :confused:

A nie masz odczucia chłodu w domu przy dłuższym braku promieniowania? Dłuższym = powyżej 3 godziny

A co masz na podłogach?

Nie mam. Na podłogach płytki w całym domu, do tego podłogówka. Ja mam cały czas taką samą temperaturę, w lecie trochę mniej w zimie trochę więcej. Generalnie dobrze czujemy się jak jest chłodno. Wolę się przykryć niż odkręcić ogrzewanie.

Pomysł trochę z czapy.

Jak by płytę f. na palach potraktować jak chudziak, na to ocielenie i następna płyta? Likwidacja mostków ze ścian 100%

Pozdrawiam

Cezary

Pomysł ma sens jak najbardziej. Prędzej czy później wyeliminują izolację pod płytą. Cena szkła piankowego jest skutkiem niszowej produkcji. Coś w końcu wymyślą i wiersz z izolacji, jako pierwsza warstwa bloczków stanie się standardem. Nie tylko przy płycie ale i przy normalnych fundamentach.

Dwie płyty, jedna nad drugą??? A kto za to zapłaci? Dużo taniej wyjdzie ten Perinsul.

Sorry Arek za nieporozumienie. Byłem przekonany, że ten Perinsul ma jakieś rozsądne ceny. Możesz jeszcze konstruktora zapytać o ten ukraiński. Może te 0,8 MPa wystarczy?

Szkoda szkoda, już myślałem , że po tylu rozważaniach i pomysłach w końcu będę miał w miarę dobre rozwiązanie, zamknę rozdział płyty i jej izolacji a tu lipa...

Czy w projekcie nie ma określonych obciążeń ?? Tutaj mam jakiś fragment z wyliczeniami...

http://images82.fotosik.pl/166/afd92ce253135f71med.jpg

Nawet gdyby pasowało wytrzymałościowo to i tak pewnie ta dostawa z Ukrainy zje całą jego dobrą cenę....

cezary.pl tak jak perm wspomina, kto za to zapłaci. I tak na ta płytę pójdzie od cholery betonu i stali a gdzie tu jeszcze drugą wylewać....

Opaskę tak czy siak chciałbym zrobić... No chyba, że faktycznie okaże się, że nie ma żadnego pozytywnego aspektu w jej wykonaniu, ale nie chce mi się wierzyć żeby tak było... Nawet wtedy można z EPS-a zrobić co by trochę koszta zmniejszyć.

Odnośnie ceny bloczków Perinsul pisałem wczoraj maila z zapytaniem dziś dostałem odpowiedz - cena za szt to 10,79EUR

Dzwoniłem do producenta z Ukrainy i wychodzi na to że też lipa po całość...

Pan z którym rozmawiałem , powiedział że nie mogą mi zrobić wymiarów jakie bym potrzebował. Mają tylko bloczki o wymiarach 600x450mm i grubość od 30-100mm.

No więc w tym momencie idea ciepłej warstwy pierwszej padła całkowicie....

Edytowane przez _arek_

Tam myślałem, że zaraz tak to sie zakończy i wyjdą jeszcze jakiś przepychanki... Ideą forum jest się dzielić, jeśli ktoś oczywiście chce... Jedni chca bardziej inni mniej...

Na merkave złego słowa powiedzieć nie mogę, bo pomaga mi w tym moim posadowieniu od dość długiego czasu, zresztą do kogo bym się nie odezwał to zawsze ktoś coś pomoże. Ja mam wiedze w innym temacie i na innym forum więcej pomogę niż tutaj. W tym temacie też już każdy swojego grosza dołożył za co dziękuje.

Tak więc wracając do tematu, jakie opcje jeszcze zostały ??

Na pewno robię opaskę, no i co dalej co można w miarę normalnej kasie zrobić, żeby się odciąć ścianami ?? Może po prostu jak już nie można jak najlepiej to chciałbym chociaż poprawnie na tyle ile się da to zrobić.

Nie wiem... sypać perlit w ceramikę, jakieś cieple bloczki BK, do tego zrobić też opaskę przy ścianie od wewnątrz i tyle. Bo co można więcej wykombinować.... Trudno będzie jak będzie...