Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta fundamentowa na betonowych filarach - jak dobrze zaizolować ?

Recommended Posts

...

Dzwoniłem do producenta z Ukrainy i wychodzi na to że też lipa po całość...

Pan z którym rozmawiałem , powiedział że nie mogą mi zrobić wymiarów jakie bym potrzebował. Mają tylko bloczki o wymiarach 600x450mm i grubość od 30-100mm.

No więc w tym momencie idea ciepłej warstwy pierwszej padła całkowicie....

To bez problemu można pociąć. A jak z dostawą? Dzwoniłem do jednego z polskich producentów. Cena przybliżona to 4 tyś/m2 czyli 160 zł/mb 20 cm grubości. Niestety nie podał mi wytrzymałości, bo "nie pamięta" jednak o ile pamiętam z dawnej rozmowy było to około 1,5 MPa.

• Odpowiedzi 170
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chyba źle zostałem zrozumiany. Pisząc o pomyśle z czapy, miałem na myśli mój pomysł z dwiema płytami rozdzielonymi izolacją:)

Opaska powinna wiele pomóc. Przecież termomodernizacja starszych budowli polega na ociepleniu ścian, i ścian fundamentów tylko od zewnątrz.

Natomiast powieszenie opaski na płycie f. powinno zabezpieczyć ją od oderwania od reszty elewacji w razie osiadania gruntu.

Pozdrawiam

Cezary

Ja zrozumiałem tak jak to właśni tłumaczysz... opaska cacy, płyta bliźniak bee. Perm zapewne tak samo.

Nie wiem nic o dostawie, już nie dopytałem...

Pan powiedział, że nie zrobią takich bloczków, więc przerwałem konwersację moją łamana angielszczyzną :lol2:

No tak ale oni produkują w jakiej postaci ?? Docinają na wymiar ?? Maja jakieś potwierdzone parametry ?? pewnie byłbym króliczkiem doświadczalnym ;)

perm tam chyba miało być m3 a nie m2...

Te 160zł to za co za mb mojej ściany,czy jakiej ??

Coś i tak mi się wydaje, że kwota która z tego chce wyjść będzie już dużo za duża jak na moje możliwość.... Ściany zewnętrzne jeszcze znośnie, ale doliczając działówki już się zbiera około 120mb ścian.

Edytowane przez _arek_

Ja zrozumiałem tak jak to właśni tłumaczysz... opaska cacy, płyta bliźniak bee. Perm zapewne tak samo.

Nie wiem nic o dostawie, już nie dopytałem...

Pan powiedział, że nie zrobią takich bloczków, więc przerwałem konwersację moją łamana angielszczyzną :lol2:

No tak ale oni produkują w jakiej postaci ?? Docinają na wymiar ?? Maja jakieś potwierdzone parametry ?? pewnie byłbym króliczkiem doświadczalnym ;)

perm tam chyba miało być m3 a nie m2...

Te 160zł to za co za mb mojej ściany,czy jakiej ??

Coś i tak mi się wydaje, że kwota która z tego chce wyjść będzie już dużo za duża jak na moje możliwość.... Ściany zewnętrzne jeszcze znośnie, ale doliczając działówki już się zbiera około 120mb ścian.

160 za metr bieżący bloczków 18cm szer. i 20 cm wys. Nie licząc odpadów o ile takie będą. Perinsul trochę ponad 200 zł/mb dla takich samych wymiarów.

Cena i jednego i drugiego trochę przeraża ale, gdybyś chciał ocieplić XPSem, przy tej wielkości domu też wychodzi niezła kwota. Chyba najlepsza będzie opaska "podwieszona" do płyty i BK 24 na ściany. Ten mostek jest do zaakceptowania, tym bardziej, że masz duży dom. Im większa chaupa, tym straty od takiego mostka mniejsze w przeliczeniu na m2.

Edytowane przez perm

Chyba nie rozumiesz idei forum. Po co tutaj wchodzisz? Może też czerpiesz korzyści A nic nie dajesz od siebie? Świadczysz usługi, że masz konkurencję na forum?

Pamiętam Twoje początki na FM. Nie byłeś taki mądry

;) to chyba odwrotnie ;) bez mała 2,5 roku różnicy, a wcześniej długo walczyłem na FB z Panem Tomaszkiem B :)

Nie chodzi o świadczenie usług.. ale przychodzą tu grube komercyjne rekiny i żerują na wiedzy tu zdobytej - Jaś71 jest tu dobrym przykładem.

Jeszcze by trochę namnożyć, lubię projekty open source - a dziś się trochę wkurzyłem. A Ty wiem że troszkę nosem kręcisz..

bo bronię Kamila..

Spokojnie jak na wojnie, w starczy czasu detal skrobnę :) co by Kolega Arek mógł mieć ciepło :)

Ja wcześniej używałem innego konta. To zostało założone przez moją żonę na potrzeby dokumentacji budowy. I tak zostało. Do tamtego nie wracam. Znacznie mniej się udzielałem ale dobrze Cię pamiętam bo trudno było nie zauważyć twojej obecności na forum. Jeżeli uważasz Jaśka za grubą rybę to śmiech mnie ogrania. Gość, który fizycznie zapierdziela po budowach forumowiczów, pracuje własnymi rękami, czasami sprzeda jakiś sprzęt i Ty myślisz, że oprze firmę na kilku wynalazkach z forum?. Chyba, że o czymś nie wiem?

Dla mnie bycie tutaj to pomoc dla innych. Sam coś dostałem z tego forum więc oddaję. A to że akurat zaproponowałem tutaj rozwiązanie z bk to właśnie efekt moich przemyśleń po budowie.

Trzeba było coś policzyć aby znaleźć najlepsze rozwiązanie, nie prosiłem Cię imiennie o to a Ty wyskakujesz ze spiskiem jak przy montażu pakietów. Są ludzie na tym forum, którzy podzieli się nie tylko projektem ale i opisem z montażu. Ty węszysz spisek.

Co do zarobkowania na forum to wątku uwagi do forum pisałem, że w trosce o budujących każdy użytkownik forum powinien być opisany czy to sprzedawca, doradca, wykonawca czy budujący. Wtedy było by klarownie.

Kamila nie ma co bronić, trzeba dać mu coś zbudować, niech potrzyma młotek w ręku przez 10 godzin dziennie i pokaże co zrobił. Ja nie będę go zniechęcał do własnej roboty tylko musi wiedzieć, że robiąc samemu trzeba mieć odpowiednią wiedzę, najlepiej z doświadczeniem. Czasami doświadczenie dużo kosztuje. Wiesz jak to jest jak coś robi się pierwszy raz? Duża satysfakcji i żadna oszczędność.

Wracając do tematu:

Jest jeszcze jedna rzecz do sprawdzenia. Istnieje taka możliwość, że bloczek z b-k w pierwszym rzędzie będzie zamarzać trzeba zwrócić uwagę na warunki wilgotnościowe w tym punkcie.

No i wszystko wyjaśnione :p

Wracając do tematu:

Jest jeszcze jedna rzecz do sprawdzenia. Istnieje taka możliwość, że bloczek z b-k w pierwszym rzędzie będzie zamarzać trzeba zwrócić uwagę na warunki wilgotnościowe w tym punkcie.

Czyli wkrada się kolejne niebezpieczeństwo....

Ludzie którzy akurat teraz robili takie samo posadowienie jak moje (beczki/płyta) nic nie robią i nawet pewnie nie myślą jak by tu coś izolować... Także u nich idzie z tego co rozmawiałem pod ściany, folia, bk24, na podłogę 18cm styro, 8cm posadzka... Plyta obita tylko po obwodzie 15xps wpuszczanego 30cm w ziemię. A człowiek zawsze na jakimś forum się naczyta i chce jak najlepiej zrobić :rolleyes:

A jak np tu się zachowa ceramika zasypana perlitem, tak jak to niektórzy stosują ?

Arkowi proponowałem dać 2x Ytong energo i do tego dojść z izolacją do niego... ale gdzieś upadł pomysł ;)

pewnie "konstruktor" kręcił nosem..:confused:

A chodzi głównie o "koty" wysokościowe na projekcie już zatwierdzonym i to jest największy problem, bo zmieniła by się wysokość budynku ? chodzi głównie oto aby ściana BK/ Ytong czy ja tam była zanużona w izolacji .. grubej izolacji.

Edytowane przez מרכבה

Pomysł nie upadł, tylko został jakoś tak "zagłuszony" tym szkłem w sumie które prezentowało się dość fajnie trzeba przyznać...

Nie rozmawiałem o tym szczegółowo jeszcze z konstruktorem, tzn tylko mu napomknąłem o tym patencie/pomyśle a on zdziwiony zapytał " a po co to" :)

Mam się z nim spotkać w połowie lutego i wtedy mieć już obmyślone to co chcę zmienić...

Może nikt nie zauważy tych kilku cm ;)

Edytowane przez _arek_

Osobiście nie dałbym ceramiki pod silikat. Ceramika to kruchy materiał. Pod beton komórkowy można śmiało dawać.

A jaki to problem, tak doradzałem i tak wybudowano 4 kondygnacje z silki na warstwie porotrhermu zasypanego perlitem. Wytrzymałosc na sciskanie porothermu to 15 MPa. Budynek stoi nie peka, konstruktor przeliczył, wszystko w porządku. Jezeli ktos nie chce to nie da, ale podstaw ku temu nie ma.

A jaki to problem, tak doradzałem i tak wybudowano 4 kondygnacje z silki na warstwie porotrhermu zasypanego perlitem. Wytrzymałosc na sciskanie porothermu to 15 MPa. Budynek stoi nie peka, konstruktor przeliczył, wszystko w porządku. Jezeli ktos nie chce to nie da, ale podstaw ku temu nie ma.

Czy nie będzie za dużych strat do gruntu ?

Sam chciałbym nie dawać styropianu pod płytę tylko nad, ale oprócz ścian nośnych zewnętrznych mam też trochę nośnych w środku (dom piętrowy silka 24 cm ).

Czy np dwie warstwy pustaka z perlitem dadzą lepszy efekt?

PF.jpg

Sam chciałbym nie dawać styropianu pod płytę tylko nad, ale oprócz ścian nośnych zewnętrznych mam też trochę nośnych w środku (dom piętrowy silka 24 cm ).

[ATTACH=CONFIG]381083[/ATTACH]

Liczył merkava ten mostek dla ściany z podstawą z BK. Dla domu 100m2 straty na sezon grzewczy to około 5KWh/m2. Dla większego domu mniej.

A dlaczego nie chcesz dawać xpsa pod płytę cena Cie przeraża? Czy masz inne powody ?

Masz 25 cm EPSa - oprócz kwestii izolacji potrzebujesz tyle miejsca pod wylewka?

Rozpatrywałes np 10 cm xpsa pod i 15 cm nad?

^^

Teraz sobie doczytałem busy_beaver ma szkody górnicze, ale kiedyś już mu pisałem, żeby się tego nie obawiał....

Merkava widziałes w ogole badania geologiczne autora wątku ?

Odnośnie "położenia" domu...

Rzędna terenu w tym momencie to 5.9m n.p.m

Projektowany poziom terenu przy budynku:

- 0,30 = + 6,90m n.p.m.

Projektowana rzędna poziomu zerowego budynku:

+ 0,00 = +7,20m n.p.m.

Więc sam teren będzie podniesiony pod budynkiem o jakieś 1m + po obwodzie jakieś 2-2,5m więcej niż ściany.... powstać ma taki domek na górce.

Czyli jeśli byłaby taka opaska to i tak praktycznie cała znajdowała by się w tej podbudowie. Wiadomo, że po zdjęciu humusu też w to miejsce nawiozłoby się dodatkowy piasek.

Także rycia w torfie to na pewno nie będzie.

Jak bedziesz podnosił teren to ja nie rozumiem po co te studnie?

Załącz badania geotechniczne jak możesz

Edytowane przez jacentyy

Badania pod domkiem są bardo kiepściutkie ciapka dosłownie a nie grunt......

Wrzucałem temat na forum konstruktorów i nie da rady tego posadowić na takim terenie torfowym... Będzie zbyt mocno osiadał...

Merkava baaaardzo dobrze zna te badania ;)

Kogo bym nie pytał to twierdził tak samo... Chociaż proponowano mi posadowienie na poduszce wzmocnionej geotkaninami ale podobno osiadania i tak będą duże.

Badania

https://www.pdf-archive.com/2016/11/11/opinia-geotechniczna/

Edytowane przez _arek_

Chyba pół internetu już mnie kojarzy ;) na prawde już chyba wszędzie zasięgałem opinii i opcje są dwie wymiana lub posadowienie pośrednie. No ale.... z ciekawości zadzwoniłem i rozmawiałem z ich technikiem... noi cooo i nic jakbym echo innych usłyszał :) Przy budowie domku nie polecają budować na torfie ze względu na osiadania... Budowa nasypów to inna bajka i inne normy graniczne osiadań pod takie np drogi. Ogólnie Pan nie poleca budować na torfach.