Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta fundamentowa na betonowych filarach - jak dobrze zaizolować ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 170
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Byłem dziś u kolejnego potencjalnego wykonawcy i on poleca mi o wszystko zaizolować... Dać opaskę, do tego pod płytę folię i około 10cm EPS w miejscach gdzie się da. Do tego chciał tez ocieplać same studnie około metra, albo i głębiej do warstw nieprzemarzalnych... Chciał je opatulić EPS po obwodzie i to połączyć z ociepleniem płyty od spodu.

Taki jego pomysł

^^

A zdradz ile bedą kosztować te studnie?

Bo zastanwiam sie jeszcze nad jednym , tylko w dwóch otworach masz typowe torfy, czy jak rozmawiałeś z tymi ludzmi od materacy, pokazywałes im odwierty ?

Czy moiwles ze dom na torfach i tyle?

Może warto by było rozważyć taką opcję, wiesz już dokładnie w którym miejscu będzie stał budynek - > ponowne wykonanie odwiertów , stricte pod budynkiem.

Chyba, że budynek zlokalizowałeś bezpośrednio nad tymi otworami z torfem.

Grunt rzeczywiście jest ch..wy, ale te odwierty bez torfu nie są aż takie złe, jedyny problem, że te piaski drobne ze wstawkami nie są zageszczone, bo i nie miały pod czym sie zagescić.

@arek

Ja zrobiłbym tak: wynajął np zagęszczarkę 500- 750kg , zdjął te warstwę nasypu grubości 0,5-0,7 na powiedzmy poletku 2x2 m, pojedził tą zageszczarką dobrych kilkanaście minut - kilkadziesiąt minut (tak zebys oczywisicie nie utopil tej zageszczarki) i w tym miejscu zrobiłbym tą sondę lekką, to nie beda duże koszty, a bedziesz w 100% pewien, że nie da się z tym gruntem nic zrobić, a jak się okaże, że dogęsciłeś ten grunt, to zaoszczedzisz troche pieniedzy ...

Edytowane przez jacentyy

Ogólnie oferty są różne, przeróżne od 37tys za sama robociznę studnie plus płyta....

Np oferta z wczoraj to około 120tys z materiałami - beton, stal, podsypka, zagęszczanie itd styrodur na opaskę, eps pod płytę ocieplenie studni, drenaż ...

W każdym bądź razie kolo 80-100tysi trzeba mieć na to wszystko.

Otwory były robione jeszcze przed projektem, więc miejsce było określone na zasadzie - " no gdzieś tutaj" jednak mniej więcej właśnie w tym miejscu co ma byc dom.

Wszędzie gdzie wysyłałem zapytania o posadowienie jakiekolwiek by ono nie bylo to wysyłałem rownież badania z rzutem projektu i opisem.

Ogólnie kilka osób proponowało mi geomaterace i zapewniali, że osiadania będą znikome... jednak szpecjalisci z forum konstruktorów twierdzili, że dom siądzie nawet do 20cm. Zresztą merkava tez to chyba jakoś liczył/sprawdzał.

Dom ma stać w tym trójkącie 1-2-3, otwory 3,4 były robione tylko tak kontrolnie....

Ogólnie oferty są różne, przeróżne od 37tys za sama robociznę studnie plus płyta....

Np oferta z wczoraj to około 120tys z materiałami - beton, stal, podsypka, zagęszczanie itd styrodur na opaskę, eps pod płytę ocieplenie studni, drenaż ...

W każdym bądź razie kolo 80-100tysi trzeba mieć na to wszystko.

Otwory były robione jeszcze przed projektem, więc miejsce było określone na zasadzie - " no gdzieś tutaj" jednak mniej więcej właśnie w tym miejscu co ma byc dom.

Wszędzie gdzie wysyłałem zapytania o posadowienie jakiekolwiek by ono nie bylo to wysyłałem rownież badania z rzutem projektu i opisem.

Ogólnie kilka osób proponowało mi geomaterace i zapewniali, że osiadania będą znikome... jednak szpecjalisci z forum konstruktorów twierdzili, że dom siądzie nawet do 20cm. Zresztą merkava tez to chyba jakoś liczył/sprawdzał.

Dom ma stać w tym trójkącie 1-2-3, otwory 3,4 były robione tylko tak kontrolnie....

Rób Arek studnie. Torf to paskudztwo, nie masz żadnej pewności na ile stabilnie będzie na nim stał dom. Wystarczy, że podejdzie woda i wszystko się zmienia. Opaska dookoła płyty, izolacja na płytę. Ściany z BK albo pierwszy wiersz z BK. Chyba, że jednak to szkło piankowe. :) Przy takich kosztach całości jakoś to przełkniesz.

Torf jest tylko w 2 odwiertach na 5, zreszta dziwny ten torf skoro na jego miazszosci sonda potrzebowala tyle samo uderzen na 10 cm co warstwa luznych piaskow drobnych ...

W budynkach takich jak domy jednorodzinne duzy udzial jest obciazen stalych, tak wiec moim zdaniem wiekszosc osiadan i tak bylaby w trakcie budowy, a plyta i ewentualne materace z geosyntetykow plus duza warstwa gruntu zageszczonego nad torfem doskonale rozkladaja obciazenia , zreszta ten torf nie jest pod cala plyta , a to mozna by dodatkowymi odwiwrtami dokladnie sprawdzic jaki bylby jego zakres pod plyta.

No tak ale lepiej wydac 100000 czy wiecej a oszczedzic 2000 na dokladniejsze rozpoznanie gruntu.

Edytowane przez jacentyy

Aaaaaaa mieszacie mi w głowie :bash: :p

perm ma racje tez kilkukrotnie słyszałem , że torf to gąbka która wchłania i oddaje wodę i nie można tego przewidzieć. Nie ma co kombinować i wymyślać...

Na prawdę długo nad tym siedziałem i z wieloma ludźmi rozmawiałem (na prawdę mądrymi w temacie) i tak już powiem, że już mi się też nie chce tak na prawdę

Tak jak mówiłem są ludzie którzy mówią ze poduszka podbudowa z geoszmata i będzie to stało... inni że nie będzie i będzie siadać.

Już kilkukrotnie miałem robić te badania, ale sam nie wiedziałem czy jest sens i jakoś tak odpuszczałem...

Teraz pojawiasz się Ty i znów wydaje się, że ktoś mówi sensownie.

Może faktycznie wydać te 1-2tys i w razie co nie myśleć ciągle a może by się dało...

^^No faktycznie troche zamieszalem Ci w glowie, ale ja osobiscie, kurcze drazylbym temat, plyta 35 cm pod taki domek jest bardzo sztywna... tak wiec wszyskto zalezy ile tego torfu tam jest..120000 cala plyta Ci wyjdzie razem z materialem i podniesieniem gruntu ? Edytowane przez jacentyy

Średnio za materiały licząc to

Beton około 80m3 (płyta 35cm) studnie + płyta - 20000zł

Stal płyta, studnie około 6-7ton - 21000zł

Podsypka płyta + to wyniesienie terenu - 12000zł

Do tego cena robocizny, licząc tak średnio ale raczej są to opcje "tanio" powiedzmy te - 20.000- 35.000zł

Do tego jakies XPSy,EPSy, szmery bajery i 100 pęknie.

Edytowane przez _arek_

@arek

mnie płyta okolo 300 m2 wyniosla sposobem gospodarczym razem z xps 10 cm , jakies 60 tys. , wydaje mnie sie ze nawet bez xpsa te Twoje szacunki na 120 tys z podniesiem i studniami sa bardzo optymistyczne , zeby sie nie okazało ze to bedzie ze 150 -180 tys . - > płyte masz lekko ze 220 m2

Pytanie : czy nie ma możliwości zeby dom zlokalizowac gdzies na osi odwiertów 3-4 ? Zreszta mozez zapodac PZT czy PZD ?

@merkava

czy nie wydaje Ci sie dziwne, że sondowanie w torfach wychodzi podobnie jak w piaskach rozluźnionych ?

Nie mam wiedzy jak powinno zachowywać się sondowanie w torfach ale wydaje mi sie, że 3-4 uderzenia na 10 cm to dużo , a nawet wychodzi 10 uderzeń na 10 cm pod koniec torfu w otworze nr 1, nie wydaje Ci sie dziwne? Sodnowanie musiało być zrobione w niewielkiej odleglosci od odwiertu , tak wiec moze to swiadczyc o bardzo duzej niejednorodnosci

Tak mniej więcej to sobie wszystko kalkulowałem. Płyta 214m2

Powiem ci że już tyle osób te badania widziało i tyle opinii słyszałem, tyle różnych pomysłów sprawdzałem, że już po prostu zgłupiałem :)

Na osi 3 i 4 nie da rady.... 4 to już teraz nie jest nasza działka....

0cab578b3fdcaec6med.png

14f56634bb8679c0med.jpg

^^

No ale ten drugi kawałek jest jeszcze Twój tzn ten kawałek na którym były robione odwierty 4-5? A co z ta droga dojazdową ona jest tez jeszcze Twoja? (ta wydzielona z kawałka od ojca?)

Kto nakazał taka jej szerokość? droga dojazdowa musi miec min 5 m i tyle mozna bylo zrobic?

edit:

Sie własnie zorientowałem, że pytam o to samo na co wczesniej odpowiedziales:)

Edytowane przez jacentyy

Tam gdzie 4i 5 to już nie nasze.

Drogę dojazdową mamy tu gdzie te zaznaczone na czerwono to ma około 6m jak dobrze pamiętam

Ty chyba patrzyłeś na coś innego. Te 10m to nieprzekraczalna linia zabudowy

To je nasze pi razy oko....

319617677aa06876med.jpg

Edytowane przez _arek_

^^

No to trochę zapaskudzilicie sytuacje, gdybyś nie sprzedawał działki to warto by było przesunąc dom w strone otworu 4 i jak najblizej przysunac sie do granicy drogi dojazdowej, te 10 m nieprzekraczalne w tym miejscu to jakies nieporozumienie ...

Najlepsza rada jaka moze byc: znajdz dla żony jakaś równie piekną działkę , a ta sprzedaj w cholere tak jak sprzedałes ta pierwsza, naprawde bedziesz kiedys zalował, że pchałes sie w te studnie .. bo kosztowo jak teraz Ci wychodzi 120 tys to bedzie ze 150 lekko ...

... pamietam ze pisales o tym, zę dla Twej żony to marzenie, ale zdroworozsadkowo jest wybrac inna dzialke, zapewne nie ja pierwszy o tym Ci mowie....

Edytowane przez jacentyy

Niestety sprzedaż odpada.

Działka jest w centrum a zakup takiej samej gdzieś w okolicy to kwota x2 to co byśmy za tą dostali. Poza tym nie ma już takich działek. Za miasto nie chcemy się wyprowadzać a za tą kase i tak byśmy nic fajniego nie dostali.

Trudno spapraliśmy to spapraliśmy nie odwrócimy tego... Trzeba to jakoś postawić.

Czyli coo ?? Tak czy siak wychodzi lipa ?? Nie ma co badań powtarzać??

Ta linia jest dlatego, źe tam rosną wysokie lipy poza tym jest kanalizacja deszczowa więc pewnie dlatego.

Edytowane przez _arek_